自由報料

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

想問下,老人家用八達通取,各已取兩次,每次$2000,第三次$1000為什麼取唔到,最後一次取是幾時?是咪冇咗?thanks

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

用完4000元未?如果未,係攞唔到最後嗰一千元

珍珠宮

lina9316 發表於 22-2-23 12:05
用完4000元未?如果未,係攞唔到最後嗰一千元

佢用完之前$4000,是否之後都拿唔到最後$1000?

水晶宮

noel-chan 發表於 22-2-23 11:51
想問下,老人家用八達通取,各已取兩次,每次$2000,第三次$1000為什麼取唔到,最後一次取是幾時?是咪冇 ...

如你仍未可領取第3期消費券,有兩個可能性:你的「合資格消費」累積總額於上月月底仍未滿港幣4,000元,或你使用在消費券不適用的交易。請謹記最遲在2022年2月28日或之前(首批)或2022年3月31日或之前(次批)符合有關要求。如你曾使用你的八達通卡作「合資格消費」以外交易並因此造成餘額不足,請先以現金增值八達通卡繼續消費滿港幣4,000元。

https://voucher.octopus.com.hk/tc/enquiry/index.html

大宅

noel-chan 發表於 22-2-23 12:21
佢用完之前$4000,是否之後都拿唔到最後$1000?

我99也是,有日收到職員電話,原來有D不計算消費券在內,所以要打去問欠多少?2月28前用哂4000就3月16比你。
call 185000

wcpcelia    發表於 22-2-24 11:13

珍珠宮

kim927 發表於 22-2-23 12:48
我99也是,有日收到職員電話,原來有D不計算消費券在內,所以要打去問欠多少?2月28前用哂4000就3月16比你 ...

唔該晒你,我打去問吓先thanks

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

可能有部份唔計入消費券嘅消費,平日有無增值 繼續用果張卡呀
(因為我屋企人另外有1張剩係入消費券嘅,之前用左黎泊車同睇醫生 唔計數 )
想認識多啲屯門友

大宅

2024年龍年勳章

『合資格消費』先計

可透過以下方法查詢「合資格消費」累積總額、已拍卡領取的消費券金額、尚餘未領取消費券金額及領取消費券金額的截止日期等紀錄:

八達通網站(voucher.octopus.com.hk)
客戶服務熱線:2969 5500
「八達通」應用程式(可查詢所有已在程式內登記的八達通卡的交易紀錄)
Android - 具備近場通訊功能(NFC)
iOS - iPhone 7或之後型號,並已安裝 iOS 13或以上,或已連接八達通卡流動讀寫器

https://www.consumptionvoucher.gov.hk/tc/usage.html

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

noel-chan 發表於 22-2-23 13:37
唔該晒你,我打去問吓先thanks

我也解釋了給長輩聽。
希望也幫到你們

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kim927 發表於 22-2-23 12:48
我99也是,有日收到職員電話,原來有D不計算消費券在內,所以要打去問欠多少?2月28前用哂4000就3月16比你 ...
原來可以打去問

首頁

尾頁

跳至