自由報料

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

其實上黎問好難比到答案你, 明顯$3388你唔滿意。 你同阿囡傾下大概想對家比幾多禮。 阿囡最清楚對方家世,負唔負擔到,再調整下。如果你話要十萬, 對家又比唔起, 唔通唔比個囡嫁? 和氣d傾,依家擺酒好貴,如果要買埋樓先結婚仲手緊d。 到時禮少, 你都可以拎多幾圍酒補一補。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

peckykoo 發表於 22-2-23 19:17
佢係咪有另外負擔呀?

例如供樓,保險 等等……

有負擔都唔係比3388呢個數啩?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Beansprout 發表於 22-2-23 17:26
請教大家

我女早幾年男家比6萬,兩公婆所用婚禮費用,他們倆和男家搞掂,我只負責女嫁妝
p.s.2公婆普通人家,打工仔

wcpcelia    發表於 22-2-24 09:59
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

水晶宮

了解下親家咩人,比咁少禮金,是否對方父母津貼首期。談清楚先。坦白說,起碼五位數啦。

洋房

回覆 janice1226 的帖子

謝謝你的建議

大宅

waiyuktsoi 發表於 22-2-23 20:35
我朋友普通家庭娶新抱都比$3萬8千幾啦,疫情冇擺酒但係比咗首期2個後生自己供樓
...

好奇問吓~正常擺酒嘅費用,通常係男家定女家負責?係要父母負責,定係其實新人自己搞掂就OK?

水晶宮

Beansprout 發表於 22-2-23 18:10
準女婿係銀行工作,月入$3x,xxx, 俾3,388禮金, 你地接唔接受?

要認真問吓個囡,平日同個男仔去街係唔係AA制,個男仔係咪睇錢睇得好緊。如果答案都係嘅話,你要同個女傾清楚,將來結婚後柴米油鹽都係錢, 講錢失感情呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

準女婿係銀行工作,月入$3x,xxx, 俾3,388禮金, 你地接唔接受?

三千幾都俾得出手,叫你女諗清楚,佢未來老公覺得佢只值呢個價,連大陸一個村婦禮金都多過佢,你問下佢作為父母會有咩感受

唔係要賣女,但呢個價iphone都買唔到喎!

伯爵府

3萬幾比3000幾禮金好少呢!

我12年前老公都比10萬阿媽
另外10圍酒

(普通家庭,純粹阿媽講,然後我老公又無所謂,當年覺得好多,後來早五年阿哥結婚比女家好似8萬)

wcpcelia    發表於 22-2-24 10:00

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

apple_mylove 發表於 22-2-23 21:45
好奇問吓~正常擺酒嘅費用,通常係男家定女家負責?係要父母負責,定係其實新人自己搞掂就OK?
...

我朋友同佢親家見面時傾嘅係包女家10圍,女家收嘅人情女家袋,我朋友比錢唔使佢個仔負責,最後因為疫情冇擺酒所以剩係幫佢仔比首期買樓,層樓落埋新抱個名,2個後生自己供
我的生命由我主宰.

珍珠宮

2024年龍年勳章

我感覺真係少咗啲啦!

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

3388呢個數,仔女比家用就差唔多,禮金就真係少得離譜,父母要幫女置嫁妝,買野打點,都要錢。
二手市場>>懷疑受騙或不愉快事件張貼區>>睇#1656,騙子andy.ma,賣2手舊計數機$100,騙人9成新,最終delete post 不退錢

男爵府

你女男朋友都好cheap喎。佢系米家境好差?我朋友嫁個好窮既男人,男既都比8888,我已經覺得好少。你個件比得仲少。
好老實要禮金系好正常,我個人覺3萬8拉。
當年我結婚我先生都比8萬我媽。到最後我媽買左10萬金器比我,仲張8萬禮金比番我。
不如你講下佢家境拉

複式洋房

完全唔可以接受

伯爵府

以我所知
好多都係六萬到
所以我估普通家庭
三萬至八萬範圍內啩

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

Beansprout 發表於 22-2-23 18:24
回覆 sochui 的帖子

所以我而家哭笑不得, 我女兒係香港大學1級榮譽畢業, 做緊專業人士 ...

點解亞囡會選擇呢個男仔? ,亞囡日後分分鐘會養埋對方。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

就咁只睇佢人工,$3388真係少

男爵府

回覆 Beansprout 的帖子

加多個0都欠缼誠意吧!養到個女咁大,其實收咗禮金都是使返在她們身上,不過,會對女婿減分.補充-一家唔知一家事,純個人感想

hinhin_ma    發表於 22-2-25 17:29

男爵府

回覆 CMMANDY 的帖子

男爵府

開心吸收勳章

$3388真係少左d喎,平時俾家用都唔止喇。。。

唔係話叫你貪錢賣女呀。。。真係連幾萬蚊禮金都俾唔出,做亞媽既都會擔心個女第時d日子點過

首頁
12345...7

尾頁

跳至