自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

angiehouse 發表於 22-2-26 17:56
自己判斷,如果系東方講就更加有保留

所以香港打針率低,傳媒都好大責任
好多人都了解過打針點保護身體,下下做標題黨

張醫生都有話冇打針既人死亡率高於打左針既人18倍,呢D又唔見人講

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

根本冇人可以保證那款疫苗可以減重症(包括醫生和專家), 打左出事就話個人低抗力弱,冇事就話疫苗保護力高,龍門任佢搬。

珍珠宮

而家d傳媒同所謂磚家,句句都復必泰復必泰,差在未去電視俾3萬8賣廣告。我剩係知復必泰有心肌炎風險,我c6個表姪女,吾聽家人勸係要打復,仲要去做運動,心口痛入左院,差d命都無,嚇死父母

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大pat豬媽 發表於 22-2-26 17:48
今日報紙咁講。我仲預約咗明天帶阿仔打科興,攪到我唔知帶阿仔打唔打好!
...

垃圾方向報將標題話科興保護率低, 大家要睇報導內容, 黑記寫文水準一塌糊塗, 其實內容應該係表示全港所有疫苗保護水平只有16.5%, 唔係指科興, 不過成篇報導我唔係好睇得明

pswongaa    發表於 22-2-26 20:32

水晶宮

emilylam 發表於 22-2-26 17:57

許磚渣話連花清瘟膠囊無效喎 一個西醫有咩資格話 ...

佢係話無科學証實連花清瘟可以舒緩病徵...

無做科學証明隻中藥有效, 但都無証明隻藥無效 講完等於無講, 西醫點可能識中藥, 夏蟬不可語冰

珍珠宮

tsewong 發表於 22-2-26 17:52

咁外國係打mRNA, 咪又係大爆!

打完針都會中,已經係不爭既事實
要睇埋重症同死亡率

侯爵府

回覆樓主:

識人(長者)打咗科興,後來確診咗,病徵輕微,算有冇效?
佢屋企人(後生)打咗復必泰,也同樣確診,兩人都冇發燒。

子爵府

現實:
葵涌邨確診粗略點算
1月21-24日期間
打一針:科興2人,復必泰5人
打二針:科興19人,復必泰45人
打三針:科興4人(其中有1人打第3針時同日發病,應該打針前巳感染,所以實計應該3人),復必泰2人
截至1月21日
已接種科興疫苗人數 | 已接種復必泰疫苗人數 | 疫苗接種總數
第一劑 1 994 700 | 3 223 800 | 5 218 500
第二劑 1 768 600 | 2 972 300 | 4 740 800
第三劑 340 200 | 419 100 | 759 300

參考資料:
2019冠狀病毒病疫苗接種計劃數字(截至2022-01-21)
https://www.info.gov.hk/gia/general/202201/21/P2022012100818.htm
2019冠狀病毒病疫苗接種計劃數字
https://www.covidvaccine.gov.hk/zh-HK/dashboard
衞生防護中心調查新型冠狀病毒個案(一月二十一日)(個案編號:13102-13125)
https://gia.info.gov.hk/general/202201/21/P2022012100594_385999_1_1642763581735.pdf
衞生防護中心調查新型冠狀病毒個案(一月二十二日)(個案編號:13126-13151)
https://gia.info.gov.hk/general/202201/22/P2022012200665_386120_1_1642858987303.pdf
衞生防護中心調查新型冠狀病毒個案(一月二十三日)(個案編號:13152-13291)
https://gia.info.gov.hk/general/202201/23/P2022012300646_386167_1_1642945084835.pdf
衞生防護中心調查新型冠狀病毒個案(一月二十四日)(個案編號:13292-13400)
https://gia.info.gov.hk/general/202201/24/P2022012400773_386223_1_1643034352684.pdf

伯爵府

大pat豬媽 發表於 22-2-26 17:48
今日報紙咁講。我仲預約咗明天帶阿仔打科興,攪到我唔知帶阿仔打唔打好!
...

你信的新聞報道

伯爵府

但佢地死亡率低過香港好多

伯爵府

但另一個post又話新加坡死亡率低wor,證明佢哋打疫苗有效

男爵府

mercurycc 發表於 22-2-26 17:56
身邊朋友打三針都中,
兩隻針都有,
有輕有好唔舒服 ,

好同意!好多人無考慮個人體質!根本就算打同一款針、中佐都有不同反應(受年紀...自身體質....)影響。之前已有報告講防重症就兩款針差不多、防中就biotech高,自己應為邊隻合適自己就打邊隻。

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

呢D報紙簡直唯恐天下不亂!

珍珠宮

Mm233 發表於 22-2-26 17:59
睇下而個新加坡死亡人數先

佢哋會避而不答

禁止訪問

男爵府

emilylam 發表於 22-2-26 17:56
我信鐘南山教授,鐘南山都是打科興,樓主信香港傳媒?
大陸剛剛叫第三針溝針. 叫第三針改用其他技術, 唔好再用滅活疫苗. 不過就唔係溝復必泰

大陸現時批准左五六種國產疫苗, 係有其他技術. 我有大陸親戚係打左科興同國藥以外疫苗.

男爵府

somehow 發表於 22-2-26 18:27
但另一個post又話新加坡死亡率低wor,證明佢哋打疫苗有效
佢地長者接種率高

邊隻都好啦, 有打總好過香港長者完全無打

子爵府

回覆樓主:

日出報日日唱衰科興,妳信?

子爵府

虎到金來勳章

SaSally 發表於 22-2-26 18:08
垃圾方向報將標題話科興保護率低, 大家要睇報導內容, 黑記寫文水準一塌糊塗, 其實內容應該係表示全港所有 ...
佢只計感染率。其他報導多数計重症率及死亡率。

子爵府

虎到金來勳章

如果要疫苗完美,即防感染,相信至少要幾拾年,但如果而家唔打,自身風險亦好大。

首頁
12345...10

尾頁

跳至