自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

chaeey 發表於 22-3-2 16:40
長知識

今日收到的資料是一位中醫老師發出來,供大家參考。
根據我過去治療幾個中了omicron的病例,以下是治癒過程的分享。
一般omicron的主要症狀是發燒喉嚨痛,及咳嗽。在中醫來說是疫毒,治療大原則要清熱解毒。
初始可結合必理痛及連花清瘟膠囊。連花清瘟膠囊要在必理痛服後兩小時之後才可服用。大概一天各服用三次。
一般情下況之下,一至三天之後就可以退燒。退了燒之後就不需要再服用必理痛及蓮花清瘟膠囊。
若果沒有蓮花清瘟膠囊 ,可以用銀翹散代替。
又因為連花清韻膠囊比較寒涼,所以退了燒之後,想保持不發燒,可以用銀翹散代替。

男爵府

chaeey 發表於 22-3-2 16:43
今日收到的資料是一位中醫老師發出來,供大家參考。
根據我過去治療幾個中了omicron的病例,以下是治癒過 ...

退了燒之後,若果還有咳嗽,多數帶有黃痰,可以服用農本方的羅漢果枇杷葉沖劑,與及念慈庵川貝枇杷膏各半份量同服。
(有一輕微症狀病例未有服用以上中藥處理咳嗽及痰。只用了銀翹散及必理痛的特強化痰止咳丸也能消除以上omicron症狀)
喉嚨痛方面可以用西瓜霜処理,或者服用史立消喉糖。
另外若果有肚瀉,可以同時服用同仁堂藿香正氣散。
以上一般情況五至六天之後應該可以改善。自我測試可以轉陰。
然後可以轉服兩、三天小柴胡湯作為善後。
不過患者要留意蠶豆症服用金銀花、大黃、薄荷、麻黃等中葯的禁忌。

侯爵府

c6t6m6 發表於 22-2-28 12:36
叫朋友/家人幫你配藥啦!我pm左你,呢隻喉嚨痛家人剛剛感受完,佢都話前所未有咁痛。隻藥係呢度媽媽介紹、 ...

可否pm我呀?thanks

大宅

我係過來人, 喉嚨10 級痛, 好似有把刀在你喉嚨一樣, 用過鹽水漱口, 馬上失聲,
之後在網上看到外國人以漱口水醫 喉嚨痛, LXXX日本"無口氣漱口水" 長時間殺菌,
約30 元一支,一日用2次,好有效, 當然要配合西藥, 多休息, 飲檸檬水, 大家可以試試,
,而家我睇中醫調理緊, 困在身體的感冒已經舒服好多了, 希望幫到大家!

琥珀宮

capricornbb 發表於 22-2-27 20:27
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E4%B8%AD%E5%9C%8B/660653/%E6%96%B0%E5%86%A0%E8%82%BA%E7%82%8 ...

家中有連花,個肺唔會花

子爵府

多謝前面姊妹多樣提議。
阿仔喉嚨勁痛,試咗大家提議的好多方法,佢話雪梨即時的效果是最好。

男爵府

LedTV 發表於 22-2-28 10:25
我之前係中病毒,隻菌勁
睇完2次門診,
即日再去醫院,耳鼻喉科即刻幫我照

100粒一定勁痛
我都試過喉嚨好似比刀割咁痛,係行路震到都痛,去到醫生度講病情講到喊。食咗醫生開嘅抗生素,幾粒鐘就冇痛。

男爵府

雪梨茶123 發表於 22-2-27 19:52
確診左昨日開始喉嚨痛,唔係普通感冒喉嚨痛,好似比野(emoji)損左,再係上面灑鹽咁痛,每吞一啖口水、食物 ...

先用漱口水後吃紫錐花

首頁

尾頁

跳至