自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

辛苦晒

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

辛苦晒

水晶宮

畀面勳章

我前日去學童保健中心,個老豆冇帶小朋友身分證,職員講咗一定要睇正本,佢仲響度糾纏
跟住又見幾個家長完全唔知要填同意書,個個臨急臨忙坐響度填

其實唔係好明點解事前唔去了解清楚,對個個都方便

民房

回覆 siuyiubb1024 的帖子

一個術語,出針紙意思,唔係真係溝針

伯爵府

回覆樓主:

個個以為去到診所有專人招呼,
唔齐文件/要等/量血壓高唔打得......全部入曬姑娘數

申利,我第三針在診所打,真係"鄧 "診所姑娘辛苦/受氣

水晶宮

畀面勳章

birdbird 發表於 22-3-2 07:02

姑娘, 不是所有香港出世而未夠11歲的小朋友都有hkid 或特區 ...

我估樓主意思,重點係「身分證明文件正本」
我嗰日帶仔去,有個老豆無帶,話點解唔可以叫屋企影返來!職員講咗n次話證明身分要用正本,佢仲不停點解又話自己住得遠丶又話人僵化丶又話人唔通融,真係咁都得

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實都適合套用係任何行業,香港真係好多xx (xx唔知用咩字好)

大宅

Brightmoon 發表於 22-3-2 02:11
本人係診所做助理,新措施關係好多人黎打針,每日手唔停入資料、溝針、跟症、幾百個電話要聽…人手又短缺, ...

辛苦晒

大宅

我都係做呢行,由7/2開返工到而加,啲人就好似喪屍咁湧埋嚟,仲要無禮貌,又話點解咁慢,大佬我得一個人一對手,點樣快,醫生又係得一個,你地個個都係新症,真係唔洗做呀,痴痴地,有啲粉腸吵完我就叫佢去第二度打,又唔係得我地診所先有得打,結果又賴死係度排隊,真係日日做到火屎咁興

opclk99    發表於 22-3-2 08:32

水晶宮

lovelybaby2015 發表於 22-3-2 08:12
我估樓主意思,重點係「身分證明文件正本」
我嗰日帶仔去,有個老豆無帶,話點解唔可以叫屋企影 ...

有d 診所d 姑娘真係堅持小朋友要有身份證才打得针! 呢度有家長遇過㗎!!!

侯爵府

牛年勳章

明白有啲人唔識做好影響你哋,但另一邊箱我同家人去診所禮貌地問打針安排都遇到好多好無禮貌同態度超差嘅姑娘,明白佢哋工作量突然大增,但我哋行得入去問真係唔清楚每間診所安排先要問,佢一日講100次可能令佢好厭惡但我哋都係第一次問,好多次遇到嘅都係好悔氣嘅回應,問清楚之後安排怕誤會就大聲話佢哋乜都唔知,點知幾時有呀乜乜物物。

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

呢排好多人好躁,乜都鬧鬧鬧,真係辛苦晒你哋

珍珠宮

畀面勳章

Brightmoon 發表於 22-3-2 02:11
本人係診所做助理,新措施關係好多人黎打針,每日手唔停入資料、溝針、跟症、幾百個電話要聽…人手又短缺, ...

而家香港幾乎行行都人手短缺, 間間公司都有人中, 都係一個頂幾個, 呢個時候要互相體諒, 話人唔用腦, 你不如專心工作啦

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

birdbird 發表於 22-3-2 07:02

姑娘, 不是所有香港出世而未夠11歲的小朋友都有hkid 或特區 ...

好多姑娘未做人媽媽真係唔知咩狀況,好彩我舊年幫個仔換冇相身份證,唔使咁麻煩,下下要人出示身份證都唔睇下小朋友幾多歲

珍珠宮

虎到金來勳章

辛苦了

水晶宮

真的辛苦了

水晶宮

畀面勳章

birdbird 發表於 22-3-2 08:17
有d 診所d 姑娘真係堅持小朋友要有身份證才打得针! 呢度有家長遇過㗎!!!

吓,唔係呱,未必個個小朋友都會咁快拎身分證喎,當年仔女都係因為去旅行申請passport先搞埋張ID

近兩年無旅行去,應該都多家長無申請passport/ID

民房

回覆 birdbird 的帖子

每日做登記工作,我實在係太知道,我意思係證明身分文件比個實體我,識影相落手機到唔識帶出黎?

子爵府

回覆樓主:

辛苦晒

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

phoebe0920 發表於 22-3-2 08:16
我都係做呢行,由7/2開返工到而加,啲人就好似喪屍咁湧埋嚟,仲要無禮貌,又話點解咁慢,大佬我得一個人一 ...

好多診所要排隊攞籌你應該知,如果有籌打針唔需要去你間診所啦,有啲人理解能力係差啲,問多兩句好正常,做得診所助手應該替醫生回答相關問題,唔係你可以做咩?靜係識登記,叫人拎藥?話人喪尸喎?你做過老母未?你明白做母親擔心小朋友嘅心情未?有時做到躁要識得解壓 ,而唔係將脾氣發係人身上。

首頁
12345...8

尾頁

跳至