時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

普京提3停戰條件,包括承認俄對克里米亞主權、烏克蘭非軍事化與非納粹化,以及確保烏克蘭中立地位。

[明報] 烏克蘭與俄羅斯代表周一(2月28日)在白俄羅斯進行開戰以來首場談判,未有達成協議,日內將舉行第二輪。俄羅斯總統普京同日向法國總統馬克龍提出3大停戰條件,包括確保烏克蘭的中立地位,這意味烏克蘭須放棄加入歐盟。

馬克龍周一致電普京,促請對方停止攻擊烏克蘭平民和民用基建,以及確保主要道路安全,獲對方明確承諾,但《華盛頓郵報》稱暫沒看到證據顯示俄方正遵守承諾。普京則開出停戰三大條件:承認俄國對克里米亞主權、烏克蘭非軍事化與非納粹化,以及確保烏克蘭中立地位。

俄羅斯2014年吞併克里米亞,但不獲國際社會承認地位。

如果美國全面發動侵華戰爭,一時三刻不能取勝,便提出三個停戰條件 : 1. 承認台灣獨立、中國非軍事化與非納粹化(即銷毀所有大殺傷力武器),以及確保中國中立地位(不能公開反對美國霸權)。作為中國人如此喪權辱國的條件可以接受嗎?

bktcc  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 22-3-2 11:19

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好自己加埋D不知所謂既比喻

確保烏克蘭中立地位意思只係話唔俾佢加入北約啫
幾時講過話連講一句都唔得
非軍事化烏克蘭做左好耐啦, 都無晒核武
唔俾外國再送D武器同駐兵啫
天朗氣清

侯爵府

2024年龍年勳章

樓主請你再認真認識清楚來龍去脈先出嚟發表偉論啦!

吾識就多啲睇睇學者嘅解說, 如屈機tv 呢啲人哋起碼係學者!

伯爵府

tinlong22 發表於 22-3-2 11:11

那你覺得這兩個條件可以接受嗎? 承認俄對克里米亞主權、烏克蘭非軍事化與非納粹

侯爵府

2024年龍年勳章

tinlong22 發表於 22-3-2 11:11

北約已經5次東擴! 普京都忍下來直到今次連烏呢個緩衝區都失埋, 先忍無可忍!

水晶宮

2024勳章

不如問下前蘇聯喺古巴放導彈之後美國有咩反應先

超級版主

超級版主

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

翡翠宮

畀面勳章

看多些不同的新聞才下判斷會比較準確,也不會被某些以偏概全,常識欠奉,植入傳媒立場的吹風新聞洗腦:

烏克蘭擬加入歐盟 俄羅斯回應:不是戰略安全議題
俄媒引述總統新聞秘書佩斯科夫(Dmitry Peskov)3月1日表示,由於歐盟不是軍事集團,烏克蘭申請加入歐盟不是一個戰略安全議題。

俄羅斯列格努姆通訊社(Regnum)1日報道,佩斯科夫就烏克蘭申請加入歐盟稱,就戰略安全問題而言,這個話題處於不同層面。他指,烏克蘭憲法中有加入歐盟的規劃目標,是已確定的事情。

塔斯社(TASS)報道,佩斯科夫1日也談到,暫未有組織總統普京(Vladimir Putin)和烏克蘭總統澤連斯基(Volodymyr Zelensky)會談的計劃。

佩斯科夫表示,克里姆林宮繼續把澤連斯基視為合法的國家元首。

他說,俄羅斯不打算特別軍事行動結束後在烏克蘭組織選舉,克里姆林宮不能參加烏克蘭的選舉,這是一個不同的國家。

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E ... 8%E8%AD%B0%E9%A1%8C
日日是好日

男爵府

屈機tv啲片講得非常好!

珍珠宮

okgoodla 發表於 22-3-2 11:13

吾識就多啲睇睇學者嘅解說, 如屈機tv 呢啲人哋起碼係 ...

樓主連歐盟同北約係咩組織都唔識分, 仲要做文宣

伯爵府

okgoodla 發表於 22-3-2 11:13

吾識就多啲睇睇學者嘅解說, 如屈機tv 呢啲人哋起碼係 ...

我發表的絕對不是偉論, 只是一個假設, 希望幫助各位能多方面思考, 而不是任由某些有前設立場的KOL帶領方向.

利申: 我也有看屈機tv和李梓敬對烏克蘭局勢的評論, 但很多方面恕我不能苟同.

伯爵府

畀面勳章

RelaxHippo 發表於 22-3-2 11:20
樓主連歐盟同北約係咩組織都唔識分, 仲要做文宣

膠登講乜佢就以為係囉,佢識就唔會傻傻戇戇咁走嚟做文宣啦

珍珠宮

jcctiu 發表於 22-3-2 11:15
那你覺得這兩個條件可以接受嗎? 承認俄對克里米亞主權、烏克蘭非軍事化與非納粹化

頭先補加左
非軍事化烏克蘭做左好耐啦, 都無晒核武 唔俾外國再送D武器同駐兵啫

至於克里米亞主權, 佢唔承認又可以點, 佢打返去莫斯科?
搞清楚而家邊一方想停戰先
天朗氣清

珍珠宮

同埋攪清楚克里米亞, 烏克蘭, 俄羅斯歷史先
蘇聯1991年解體之後, 克里米亞撥入烏克蘭領土
但克里米亞當地人係唔同意既
佢地本身係親俄, 留係烏克蘭都係繼續打內戰
真係打仗既內戰
唔係香港YC個D小學雞反抗
天朗氣清

翡翠宮

畀面勳章

tinlong22 發表於 22-3-2 11:57
頭先補加左
非軍事化烏克蘭做左好耐啦, 都無晒核武 唔俾外國再送D武器同駐兵啫

三個條件睇唔到有幾苛刻,克里米亞半島早就併入俄羅斯。
非軍事化是指截㫁美國同北約向烏克蘭輸送軍備同答應不加入北約,不是剝奪烏克蘭自主擁有軍隊的權利。
非納粹化就更正常,全球都在反對納粹思想,有哪一個國家准許自己國民在國內傳播納粹主義?
日日是好日

伯爵府

tinlong22 發表於 22-3-2 11:57
頭先補加左
承認和不承認分別可大了. 就好像中共如果以前承認過台灣獨立, 現在就不能明正言順收回台灣了, 侵略和收回在國際上是大有分別的? 請注意江澤民年代中共曾承諾放棄追討在大清不平等條約下失去給俄國的領土,所以現在已沒法收回例如海參威的地方, 否則就等同於侵略俄羅斯了.

伯爵府

tinlong22 發表於 22-3-2 12:04
同埋攪清楚克里米亞, 烏克蘭, 俄羅斯歷史先
蘇聯1991年解體之後, 克里米亞撥入烏克蘭領土
但克里米亞當地人 ...

那若果台灣多數人親美, 是否可以命運自決?

伯爵府

mother904 發表於 22-3-2 12:16
三個條件睇唔到有幾苛刻,克里米亞半島早就併入俄羅斯。
非軍事化是指截㫁美國同北約向烏克蘭輸送軍備同答 ...

台灣早就是一個政治實體, 中共是否就可以放棄統一?

珍珠宮

jcctiu 發表於 22-3-2 11:07
普京提3停戰條件,包括承認俄對克里米亞主權、烏克蘭非軍事化與非納粹化,以及確保烏克蘭中立地位。

[明報 ...

你以一個賤人跨過太平洋去打侵佔人,與兩個國家因為邊界問題爭執作對比,你呢個比喻都好 "監粗嚟"!!!

翡翠宮

畀面勳章

jcctiu 發表於 22-3-2 12:21
台灣早就是一個政治實體, 中共是否就可以放棄統一?

你的問題與我的回應有什麼關係?台灣是政治實體,中國就要放棄統一?按你的邏輯,克里米亞早就歸入俄羅斯版圖,烏克蘭應該同意停火要求,仲嘈咩者?

現在談的是停火條件,烏克蘭不同意可以不答允,咪一直打落去,睇下邊個贏囉。

台灣有本事有勇氣同中國開戰,一樣可以隨時宣告獨立。
日日是好日

首頁

尾頁

跳至