自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

333s 發表於 22-3-8 22:31
無自理能力老人家 :
有錢,雇工人在家
要不必須忍功。住養老院。 受罪/無自由。

請傭人在家照顧係最好的安排,因為以前婆婆入老人院,肥婆婆(由細到大都係見到佢肥)幾個月就瘦到得返排骨,仲要受人氣;嫲嫲嗰邊請印傭起碼可以隨時落街,想食就有得食,唔駛受人氣。而且老人院一啲都唔平…..

別墅

回覆樓主:

其實醫護都好辛苦,根本唔夠人手,忙到做唔切,香港新冠死亡率高係因為人數太多醫療癱瘓,根本處理唔到咁多

琥珀宮

畀面勳章

meowmeow34 發表於 22-3-9 00:01
病人嘅慘遠遠大過醫護嘅慘
頭先睇facebook 新聞, 香港嘅新冠肺炎死亡率已經係世界第一, 呢個 ...

咪亂講啦,好多上左病房既長者,8x 9x 本身都情況差,唔會積極地救,會係comfort care, 唔係失救而死囉

琥珀宮

畀面勳章

thying 發表於 22-3-9 01:00
其實醫護都好辛苦,根本唔夠人手,忙到做唔切,香港新冠死亡率高係因為人數太多醫療癱瘓,根本處理唔到咁多 ...

死亡率高係因為大量院舍長者中左,佢地本身已經好差又年紀大,唔會好積極搶救

大宅

回覆樓主:

4日唔飲水, 7日唔食野已經可以死人.

大宅

回覆樓主:

睇急症不嬲都係無飯派, 自己搞掂,
一係陪既屋企人幫,
老人院送去急症,係由老人院出陪診員,
有d陪診員好人就會買個麵包,買盒维他奶比老人家食
有d唔好既陪診員,就會係急症室登記完,就自己走去去。
一係就老人院無人手,就會要求保証人去急症室陪, 保証人/家屬自己搞掂。

男爵府

回覆樓主:

此時此刻,在家過世,有家陪伴,是一種福氣。

男爵府

333s 發表於 22-3-8 22:31
無自理能力老人家 :
有錢,雇工人在家
要不必須忍功。住養老院。 受罪/無自由。

公平啲講,每人便便時間吾同,事實好難做到一便便完就有人換,加上現在醫院病房咁多病人。但我亦遇例外,有晚肚瀉,我係落吾到床的,襟鐘姐姐黎到,幫我一路清潔一路安慰我吾洗擔心,如果再瀉就襟鐘,點知真係又瀉,姐姐真係再黎幫我清潔,再安慰我吾洗覺得吾好意思,幫我清潔乾淨等我可以瞓覺。吾比落地吾係完全關增加麻煩,老人家跌一跌你知道可以有幾嚴重嗎?其實治療師評估過關,病人可以自由行,現在疫情吾比落床都情有可原,萬一有隱性患者吾聽話四圍行,傳染其他病人點算?

珍珠宮

回覆樓主:

前面入院嘅老人無人接走,根本無位無人手安排俾後面嘅人。

可以嘅,親人盡量接返老人回家照顧啦,醫護真係人手不足,無可能又餵飯又時刻留意換片,係急症等緊果啲就更難,醫護分分鐘自己去廁所都無時間。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

就算無事無幹,好似瑪嘉烈荔景大樓,咁講緊疫情前,佢嗰度一日只換4次片,我老媽跌親,由瑪嘉烈醫院轉過去。住咗3個星期,我日日去探,問D呀姐,可唔可以幫佢換片,係唔會有人理你,所以一定要買D好D嘅片,否則好容易一床都係,我同姑娘講,正常人一日都唔止去4次厠所啦,瑪嘉烈醫院一日都會換6次喎,佢哋話會同寫低喎。。

療養嘅醫院都咁,何況龍頭醫院。。

男爵府

路邊人 發表於 22-3-8 22:40
政府係咪要改例,比一位家属陪係身邊,方便照顧,减輕佢哋工作壓力。

我一直都覺得應該轉番啦,醫護成日話忙,咪比家屬入去幫手囉,最多陪病人時唔盡騷擾護士問問題,只可以換片餵食都好丫

珍珠宮

LedTV 發表於 22-3-8 22:27
無架
平時係急症等上房個d都無飯食㗎
我經歷過先知

我諗應該係未入院,系統未有呢個病人紀錄資料,所以唔會安排佢既飯餐,醫院派飯個托盤有張紙上面有名,寫埋今餐食
乜,我果時入院就每餐都影俾老公睇我有咩食

珍珠宮

SARIDON 發表於 22-3-9 01:48
就算無事無幹,好似瑪嘉烈荔景大樓,咁講緊疫情前,佢嗰度一日只換4次片,我老媽跌親,由瑪嘉烈醫院轉過去 ...

QE內科病房2020疫情時,一日只換2次片,我親眼見,中午飯後一次,晚餐後一次,曾經有婆婆係咁lur醫院姐姐同佢換,都冇得傾

男爵府

JoanC 發表於 22-3-9 01:28

可以嘅,親人盡量接返老人回家照顧啦,醫護真係 ...

好多家人會等放工先黎接,有啲直頭話屋企冇人照顧到,等老人家再留院治療下先,真係千奇百怪籍口都有,有些如物理治療、職業治療根本吾需要留院做,有日間治療中心,又可叫非緊急救護車接送

男爵府

domantai 發表於 22-3-9 01:53
我一直都覺得應該轉番啦,醫護成日話忙,咪比家屬入去幫手囉,最多陪病人時唔盡騷擾護士問問題,只可以換 ...

有啲醫院疫情前係中午兩小是探病時間,夜晚又係,現在疫情,所以冇開放冇辦法。坦白講,我住過幾個月醫院,會幫家人換片既,真係好少好少,有家人每日幫忙抺下身,餵飯、換片當然最好。

男爵府

SARIDON 發表於 22-3-9 01:48
就算無事無幹,好似瑪嘉烈荔景大樓,咁講緊疫情前,佢嗰度一日只換4次片,我老媽跌親,由瑪嘉烈醫院轉過去 ...

我住過兩間醫院,都係四小時換一次,一日換四次對姐姐都冇好處,因為一過底就要成副床單換晒,我住醫院時,家人黎到,一定自己幫我換床單帎袋,清潔、餵飯、換片,探病時間前換片,然後派飯時間,果段時大家食緊飯,加上飯前已換片,而你在場,點解吾幫家人換?是否性別關係?尿片好多家人都吾留意,有隻好似丹麥,吾太記得,比較少地方有賣,價錢貴啲,但呢隻片,阿姐一見到就問我,點解你家人識買?其實係我家人睇消委會睇到的,真係三次小便都重得,但我認我麻煩,我死忍唔會柯係片度

伯爵府

meowmeow34 發表於 22-3-9 00:01
病人嘅慘遠遠大過醫護嘅慘
頭先睇facebook 新聞, 香港嘅新冠肺炎死亡率已經係世界第一, 呢個 ...

外國過去兩年最老最弱果班係早幾波已過身,香港依家先啱啱大爆發…….

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

路邊人 發表於 22-3-8 22:40
政府係咪要改例,比一位家属陪係身邊,方便照顧,减輕佢哋工作壓力。

啲醫護人員怕會增加工作壓力
老人家唔出聲叫唔到
班家屬就有氣有力有手腳點啲護士姑娘做呢樣果樣煩死啲姑娘
另一個post見到有咁既說法

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

JoanC 發表於 22-3-9 01:28

可以嘅,親人盡量接返老人回家照顧啦,醫護真係 ...

可以接既應該都接
不過我估實際上好多家人唔會想接返去
尤其本身住開老人院既
一黎無時間照顧
二黎隨時要停一排工長時間照顧
三黎怕傳染俾屋企人
仔女想接、新抱多數會提出意見,尤其家有小朋友又無位既
殘酷既現實

禁止訪問

牛年勳章

首頁
12345...7