自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

感動

有參與外展打針服務的彭飛舟醫生指出,即使在院舍爆疫嚴重下,打針隊仍爭取可上門到訪全港約900間老人院,「打得一個得一個,唔上去傾吓,唔知個老人家會唔會忽然想打針。」近期外展隊頻出動,在短短兩三星期,已將院舍長者接種率由約22%,提升至約43%。
彭飛舟指,有些院舍環境較狹窄,也有在唐樓,醫護要行幾層樓梯才到達,「有啲院舍連換衫嘅地方都無,佢哋要係門口著好PPE(保護衣)先入間院舍,有時啲醫護都未必習慣。」他指,亦曾有院舍員工因見老人長有輕微病徵,因擔心已染疫而拒安排打針,故外展隊與院舍做好溝通很重要。

「雖然宜家唔係最好時機,但亦唔會係太遲,打一針都好,三日後都會開始有保護作用。」彭飛舟表示,現時只屬第一階段,之後仍需跟進上門打第二針及第三針,亦希望有一些現時拒打針的長者,在醫護再上門打針時會回心轉意

珊瑚宮

回覆樓主:

多謝

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

BKFinder 發表於 22-3-10 18:42
感動

有參與外展打針服務的彭飛舟醫生指出,即使在院舍爆疫嚴重下,打針隊仍爭取可上門到訪全港約900間老 ...

好有心
放下自在

水晶宮

感動

有參與外展打針服務的彭飛舟醫生指出,即使在院舍爆疫嚴重下,打針隊仍爭取可上門到訪全港約900間老 ...

多謝呢班仁醫

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

感動

珍珠宮

回覆樓主:

好有心,佢哋都要犧牲自己開診所時間,賺少好多

伯爵府

回覆樓主:

多謝佢哋嘅付出, 好難得

男爵府

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

回覆樓主:

大宅

感激!!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

感動

辛苦曬
謝謝
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

大宅

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

感動

好醫生

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

見一個打一個

侯爵府

回覆樓主:

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

希望可以幫到長者

首頁

尾頁

跳至