自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

mfqq 發表於 22-3-12 16:44

爆疫,可以網課架! 唔使停晒!

對呀,小朋友要常外出,有戶外活動、建群體社交,先可以磨練成長,身心才能有健康抵抗力。
所以,真暑假是很有功用的。

已踏入第3年,困太耐了,好擔心香港的小朋友發展 ......

禁止訪問

牛年勳章

複式洋房

鴨鴨比 發表於 22-3-12 20:38

兩害取其輕,連zoom咁卑微香港人都上唔起,仲講乜嘢抗疫,我 ...

非常同意。

珍珠宮

happylife28 發表於 22-3-12 21:35
你都幾鐘意扭曲我的內容, 咩過唔起, 咩好卑微的要求, 唔好咁煽情!

我只係覆述返一啲家長的投訴, 唔係我講 ...

你望下人地深圳、上海,一樣停課一樣zoom,乜人地冇國際學校咩?人哋咪一樣檢測

係香港啲官特別蠢乜都做唔到

香港真係慘過國內5線城市

侯爵府

回覆樓主:

現在拖拖拉拉,日日仲五位數確診,復活節仲有一個月,應該復活節後冇乜可能變回三位數字以下可以回復面授,呢三個星期唔係全民檢測,全民染疫就可能四月尾冇乜人再確診
到時可能又出現新變種病毒,今個學年分分鐘宣佈已經完結

侯爵府

鴨鴨比 發表於 22-3-12 20:00
風水佬呃你十年八年,今日我可以同你講,以香港政府:考慮—》硏究—〉再考慮咁抗疫七月八月確疹一定破過 ...

哈哈,人地講緊78月要真正暑假喎,要水上活動要戶外活動呀,乜你居然話9月都仲係zoom? 你兩個打掂佢先啦

侯爵府

鴨鴨比 發表於 22-3-12 22:06
你望下人地深圳、上海,一樣停課一樣zoom,乜人地冇國際學校咩?人哋咪一樣檢測

係香港啲官特別蠢乜都做唔 ...

人地zoom係人地嘅事,河南朋友上左一年大學都係zoom添,但你問佢想唔想?絕對唔想。

侯爵府

dcnmxw 發表於 22-3-12 20:54
對呀,小朋友要常外出,有戶外活動、建群體社交,先可以磨練成長,身心才能有健康抵抗力。
所以,真暑假是 ...

其實如果學校正常到,78月係返到實體,係絕對可以上番體育堂。依家大家都係摸住石頭過河,78月咩景況大家唔知,可能在post疫情階段大家要步步為營,咁返學校絕對絕對安排過學生周圍上啲乜班物班

侯爵府

鴨鴨比 發表於 22-3-12 16:17
我係國際學校版都拗左十幾板
係公平性問題
國際學校可以因為就其他國家,話要跟其他考試可以繼續zoom! 咁 ...

政府都係前年突然派1萬,去年突派5千,今天啱啱先話派1萬,仲要下個月就有,呢啲朝令夕改你受唔受?

男爵府

pooh仔 發表於 22-3-11 12:50
咪喺,永遠都喺揾學生

因為只蛾只係識向弱者埋手

珍珠宮

青青河邊草 發表於 22-3-13 00:26
哈哈,人地講緊78月要真正暑假喎,要水上活動要戶外活動呀,乜你居然話9月都仲係zoom? 你兩個打掂佢先啦 : ...

宜家3月中都吾搞,你覺得到4月會搞咩?啊專家話回落到3住數先做,到時全民染疫有曬抗體,老年人死曬咁滯,到七、八又嚟過我哋學生又讓路?

派錢年年派,人哋澳門如是

深圳人口1700+萬人口,香港做吾到又乜嘢原因?次次搵細佬仔笨

水晶宮

鴨鴨比 發表於 22-3-13 02:30
宜家3月中都吾搞,你覺得到4月會搞咩?啊專家話回落到3住數先做,到時全民染疫有曬抗體,老年人死曬咁滯, ...

林鄭一直陽奉陰違地做事,龍門任佢搬

珍珠宮

volan 發表於 22-3-11 12:48
唔做好過 不切實際
仲會令形勢更糟糕

冇錯!
循環不息,做黎冇意思!
勞民傷財,
走出嚟聚埋一齊做檢測,冇事嘅人都變有事~

不如將資源投放喺需要嘅地方,例如老人家,長期病患,小孩子⋯⋯

大宅

宜家3月中都吾搞,你覺得到4月會搞咩?啊專家話回落到3住數先做,到時全民染疫有曬抗體,老年人死曬咁滯, ...

依加做/等回落做都只係全民染疫,點解現階段唔肯先禁足封城一星期再全民檢測,咩都唔做數字會識回落到3位數咩,每日唔知係度等乜,等確診?定睇住老人家死?

公爵府

happylife28 發表於 22-3-12 19:35
冇人有水晶球, 唔會知道七八月咩情況, 如果唔搏下, 到七八月真係冇事, 大家就 "真正" 放暑假, 冇理據要大家 ...

我從來沒有抱住「蝕左」嘅心態。

我只係站在「有冇需要」嘅角度去睇。既然現階段冇需要再徴用校舍,咁就俾學生重回正軌,冇需要提早放假。

假設6、7月時疫情大幅回落,政府認為全民強檢係好時機,到時又再徴用校舍?又再調動學校假期?又再拖慢學習進度?

就係因為我地冇水晶球,唔知八月份之前,政府仲會攪啲乜嘢新玩法,所以我先至希望把握時間俾學生重新上課(網課亦是上課)。

所有人都知道網課的成效不及實體課,但在疫情影響下,我地要面對現實,唯有靠網課,sad but true。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

侯爵府

你覺得搞左全民檢測就係拍左特效藥會即時好?幾搞笑。

珍珠宮

青青河邊草 發表於 22-3-13 08:34
你覺得搞左全民檢測就係拍左特效藥會即時好?幾搞笑。

咁次次局部永遠睇唔到full pictures 真係治標不治本,你又要繼續大家共存?

首頁

尾頁

跳至