自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如老公一向理財有道,又顧家,比老公估計有需要也會照顧兒女。
真實個案,個仔/ 女可以突然成婚,新抱/ 女婿可以手握財權幫外家,離婚更分一半身家,好少二代會肯照顧返阿爸。

公爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 22-3-11 19:29
娘家分遺產俾您,老人家立咗遺囑後,萬一您早死過老人家,您會計劃將您果份轉俾邊個?
A. 已成年子女
B. 您 ...

俾我會平均分
同我一齊咁耐
無功都有勞
仔女有太多錢唔係咁好
而且要睇點「成年」
或者由丈夫做監護人
每年俾d 每年俾d
直到三十歲俾佢成家

不過呢個先決條件係有返一百幾十萬
唔係得幾萬或十幾萬

大宅

~仔仔媽咪~ 發表於 22-3-11 19:29
娘家分遺產俾您,老人家立咗遺囑後,萬一您早死過老人家,您會計劃將您果份轉俾邊個?
A. 已成年子女
B. 您 ...

老人家可能會收返

琥珀宮

~仔仔媽咪~ 發表於 22-3-11 19:41
係。不過老人家立遺囑同時寫明有後備方案,假若受益人死先,死咗果個份遺產轉俾邊個,依家就有呢兩個選擇。 ...

如果係由立遺囑既老人家決定,當然係比有血緣關係既A,點會比毫冇血緣關係既B。
就算由後人自己決定,都應該揀A而唔係B,幫先人留野比延續後人

我自己既錢,我會考慮比老公。但我父母既錢,由我揸主意就一定係仔女(既我父母既外孫)

男爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 22-3-11 20:16
我哥果邊仔女未成年至會寫揀轉俾老婆啫。
但我個仔都廿幾,轉俾我老公都唔俾個孫又真係好怪。再者,我仔又 ...

你仔都成年,咁即係你同老公都結左婚唔短日子啦。你父母願意留份遺產俾你老公,即係佢地眼中你老公都照顧得你好好,又信得過。咁如果大吉利是你走先,你父母留筆錢俾佢,唔多唔少都係感謝你老公照顧左你咁耐。就算佢再婚,其實又如何?你愛佢,都希望佢活得開心,真係搵到個伴終老,都唔係壞事。

首頁

尾頁

跳至