自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問填邊個會無咁容易捉去隔離?
有病徵已經立即自我隔離到今日day4先驗到陽性!
兩個小朋友、工人姐姐、爸爸暫時都無事!有房有獨立廁所條件許可屋企隔離無問題
我怕去左隔離小朋友發病的話無人照顧到佢地!
爸爸係豬隊友搞唔掂(emoji)(emoji)好擔心(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

yakoueto11 發表於 22-3-14 10:40
兩個小朋友、工人姐姐、爸 ...

咁你擇 主要照顧者,但都唔係一定唔會入,中咗咁短日子,有位一定叫人入,無位先留屋企

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

屋企環境ok唔會第1批入,不過你屋企咁多人,交叉感染就好麻煩,俾我當初發病,有 籠屋俾我都想出去隔離
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

男爵府

回覆樓主:

樓主唔好禁自私啦 係咪想野到一屋人都係

別墅

kuhs 發表於 22-3-14 11:23
樓主唔好禁自私啦 係咪想野到一屋人都係

我24小時都係房無出過去!可以做嘅隔離措施做足!如果我入左隔離小朋友發病有咩事政府會負責咩?我都要保障小朋友嘅安危!如果你有小朋友你唔好安心去隔離囉

男爵府

回覆 yakoueto11 的帖子

琴日新聞話有300,000家居隔離緊 如果你屋企有地方我估佢唔會祝你去 我早兩日上報咗都完全冇人問我…

別墅

zxyggp 發表於 22-3-14 11:19
屋企環境ok唔會第1批入,不過你屋企咁多人,交叉感染就好麻煩,俾我當初發病,有 籠屋俾我都想出去隔離 :th ...

如果屋企係唔允許獨立隔離我都會出去隔離!基本上我可以24小時都唔出去!送餐消毒清潔做足!呢4日見都無見過一面!只係視像傾電話

侯爵府

隔唔隔離 不是你話事 不過你有條件 不會優先處理 佢有問我隔唔隔 我有獨立房 我都隔 結果住酒店 彩數 同埋你遲d報 到安排你時 可能淨番一day 了

瑪瑙宮

大廚勳章

yakoueto11 發表於 22-3-14 11:50
我24小時都係房無出過去!可以做嘅隔離措施做足!如果我入左隔離小朋友發病有咩事政府會負責咩?我都要保 ...

咁你依家都有人照顧緊小朋友。。。

其實你入唔入都唔關事。。。自己隔離喺房都唔會照顧到小朋友。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

2024年龍年勳章

yakoueto11 發表於 22-3-14 11:56
如果屋企係唔允許獨立隔離我都會出去隔離!基本上我可以24小時都唔出去!送餐消毒清潔做足!呢4日見都無見 ...
妳家中有獨立隔離空間, 可以問下管理處大廈有冇參加"居安抗疫"。
我大廈有參加, 上報完收到政府短訊是家中隔離。

別墅

seaheart88 發表於 22-3-14 12:04
咁你依家都有人照顧緊小朋友。。。

其實你入唔入都唔關事。。。自己隔離喺房都唔會照顧到小朋友。。

萬一佢地發病我係可以同佢地一間房照顧佢地!只係擔心小朋友感染左發燒爸爸唔識處理!
而家佢地無任何事當然唔需要我照顧!

伯爵府

我老爺和佢工人姐姐一齊中左,一向佢哋自己住,立即上報。老爺係長期病患者、飲食起居沖涼要姐姐照顧,要坐輪椅,8x歲。

之後,第二天消防打電話來話要送姐姐去隔離,老人家就分開送去第二度隔離。

我哋反對左,始終我哋無其他屋企人一齊住,間屋得佢2個人住,佢哋又一齊中招,所以消防話再評估遲啲回覆我們。

別墅

小菜豆 發表於 22-3-14 12:07
妳家中有獨立隔離空間, 可以問下管理處大廈有冇參加"居安抗疫"。
我大廈有參加, 上報完收到政府短訊是家中 ...

原來係咁!問下先謝謝

別墅

leopak 發表於 22-3-14 12:14
我老爺和佢工人姐姐一齊中左,一向佢哋自己住,立即上報。老爺係長期病患者、飲食起居沖涼要姐姐照顧,要坐 ...

係呢幾日?好多人話之前有得揀、但而家無得揀

珍珠宮

我朋友個奶奶一個人中左又係唔肯去隔離。話有地方,結果佢個奶奶唔知點樣惹埋個叔仔惹埋個bb,bb中招真係勁慘,反復發燒,無胃口又唔舒服係咁喊,水又唔肯飲。

如果無要求你隔離就話算,但自己拒絕左先有事起黎無後悔藥食。

公爵府

昨晚在新聞見到, 拒絕隔離會被政府告的,
你有晒發徵, 快D去隔離啦, 唔好野到小朋友呀!

子爵府

回覆樓主:

發病去隔離中心好D,雖然你有獨立房,但難保唔會發生垂直,橫向感染

我自己都有小朋友,講好左中招果個一定要去隔離中心

男爵府

其實填網上申報應該唔會叫你隔離。
我快測二條線申報完無人揾我,
係自已whatsapp去消防處申請隔離,幾日後消防先帶我去隔離。

珍珠宮

回覆樓主:

你家人有冇打針?
如小朋友及家人,姐姐都打左2支,最好大人係3針啦, 就會小啲感染嘅。
但如果你哋無打針,你傳染到比佢哋,你唔好後悔就得!

你開門時,都有機會將病毒帶左去廳。你哋一家要好小心
,小朋友帶口罩,眼罩避下

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

micsin 發表於 22-3-14 12:01
隔唔隔離 不是你話事 不過你有條件 不會優先處理 佢有問我隔唔隔 我有獨立房 我都隔 結果住酒店 彩數 同埋 ...

請問你要隔離幾多日? 我屋企人岩岩收到sms要隔離, 但佢已經第5日仲轉陰

首頁

尾頁

跳至