美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

我記得以前曾經有SIS SHARE 過每季新化妝品.
我想做返同一樣野.但會加多少少自己對每個品牌既睇法.
大家都可以講下對咩化妝品或者品牌有興趣.
我咁做既原因,係因為覺得現家睇品牌資料雖然好易,但我覺得好散.
而且,如果大家有睇各大品牌既新品發佈,social media出得有幾慢,官網更慢.
另一樣,我想同大家講有D我個人覺得明明產品係好.但總係沒咩人講既品牌.
同時唔想品牌下下都靠KOL或者打手先有話題性.
唔想我俾錢買品牌產品, KOL就成日免費收.
同好多品牌香港代理或者政策成日都換,呢樣同品牌影響好大.(Kanebo+Avene就係講緊你)
最後,我講下我每次出新品都會睇/我覺得可惜既品牌
利申: 搬屋之後清左好多化妝品,要重新買,沒相俾大家睇.同呢D係我呢10年既用後感(買化妝品買到欠落卡數$30萬,已還完 )

睇到呢度如果你鍾意可以Like 我個FB群組.

呢度TAG 人同PAGE 都好難.

可以PO 我再講, 會講我對各大品牌睇法, 黃色經濟圈(我想GROUP 曬所有做黃色經濟圈既人, TAG 曬所有人一齊做.

每個人做唔同既部份.

我平貴化妝品都做UNBOXING,(唔收試用,純分享)

我唔似D KOL 日日HERMES.

我當係一個嗜好. 呢個係我訓練自己可以行幾遠既路.我可以做到D咩.

我個日坐左係度幾日諗到底我有咩做可以改變生活環境

講完大家就笑,除非你地產商咁先諗啦.

我沒諗要改變世界.

我只係唔鍾意見到個世界變到我唔鍾意就出聲

我怕呢度講被CUT

但唔CUT 可以係度PO

大宅

haomg516 發表於 22-3-17 04:53
我記得以前曾經有SIS SHARE 過每季新化妝品.
我想做返同一樣野.但會加多少少自己對每個品牌既睇法.
大家都 ...

利申: 搬屋之後清左好多化妝品,要重新買,沒相俾大家睇.同呢D係我呢10年既用後感(買化妝品買到欠落卡數$30萬,已還完 )

睇到呢度如果你鍾意可以Like 我個FB群組.

呢度TAG 人同PAGE 都好難.

可以PO 我再講, 會講我對各大品牌睇法, 黃色經濟圈(我想GROUP 曬所有做黃色經濟圈既人, TAG 曬所有人一齊做.

每個人做唔同既部份.

我平貴化妝品都做UNBOXING,(唔收試用,純分享)

我唔似D KOL 日日HERMES.

我當係一個嗜好. 呢個係我訓練自己可以行幾遠既路.我可以做到D咩.

我個日坐左係度幾日諗到底我有咩做可以改變生活環境

講完大家就笑,除非你地產商咁先諗啦.

我沒諗要改變世界.

我只係唔鍾意見到個世界變到我唔鍾意就出聲

我怕呢度講被CUT

但唔CUT 可以係度PO

預告有咩品牌先
1.MAC
2.NARS
3.DIOR
4.Guerlian (愛恨情仇的故事)
5.Make up Forever
6.Givenchy
7.Burberry
8.Kanebo(愛牌,5月我會去買野,90%有開箱文.原因4月先有消費券,5月sogo thankful week. 我D錢唔係大風吹落黎)
9.RMK

諗到再補

小提示: beautyvelle 係一個可以有Schedule 去話俾你聽到底邊個BRAND 幾時出新貨.

Temptalia 係一個可以有大量試色圖.化妝品平替/貴替清單

! 第一個係MAC.

如果你對MAC 既化妝品係有了解.

佢既銷售手法係COLORPOP 第一代

個時既MAC 係要排隊入去買野,3月初搶食物一樣.

有樓下提過既DISNEY, KITTY同後來漸變胭脂

個時係國內外都有話題度.

係曾經都係外國俾人笑.只係一個話題制造機.

2013- 2017 左右當時係大部份專櫃化妝品$3XX-5002007時代.(佢既化妝品大約180-300上下)

以下係MAC SS22 Collection.

🌸WildCherry 繁櫻花見限量系列:

Glow Play Blush 果凍胭脂 - HK$295

Love Me Lipstick 柔潤持色唇膏 HK$200

Extra Dimension Skinfinish 超立體光影粉餅 - HK$355

Prep + Prime Lip 妝前唇霜 HK$190

Prep + Prime FIX + 貼妝保鮮水繁櫻花見特別版 - HK$230

Brushstroke 24-Hour Liner 超精細眼線液 - HK$200

#81仿真睫毛 - HK$165

我有興趣既就係

Extra Dimension Skinfinish 超立體光影粉餅 - HK$355

Glow Play Blush 果凍胭脂- HK$295

1. MAC

以專櫃黎講唔算貴,容量多. 彩妝我覺得無論你要咩質感咩色系佢都有.

出品穩定,碎粉好用.

粉底液可能你油肌會夾D,我夏天混合偏乾.冬天乾.我就覺得有D厚同乾

D BA 服務態度整體都算好. 好耐沒專櫃買唔知仲係咪

以前既MAC無論YOUTUBEFORUM都好多人講.每次SOGO THANKFUL WEEK 我都會去睇)

我既WISH LIST

1.
完美底妝蜜粉 HKD 305 /8G 我混合乾肌用,一年四季都可以用.唔乾又唔卡粉.

2.
特滑輕感潤唇釉HKD 230/ 5G 咪用過,Youtuber 講好似好幾咁.

3.
眼影盤都可以-12HKD560. OK

最後講下我對MAC既恨.

1.
沒有珍惜自己羽毛

.你爭氣啦!! 又大家一直踩你,到邊踩邊買再後來你地都有成功過.出左好多話題

大家專櫃化妝品, 我個年代呀大部份都MAC 開始.

個時既MAC 係要排隊入去買野,3月初搶食物一樣.

有樓下提過既DISNEY, KITTY同後來漸變胭脂

個時係國內外都有話題度.

最後沒啦啦走去跪低,出既野越黎越膠/隨便.

2.
資源分配不足

係呢個Z世時代,所有都 social media

FB PO 個活動,叫人去IG

人地問你野又唔覆, 唉一個星期都唔覆.

人地問就有生意既機會.

但免費俾過多既KOL 你就一定回唔到本.

呢樣係應該知架

大宅

haomg516 發表於 22-3-17 04:56
利申: 搬屋之後清左好多化妝品,要重新買,沒相俾大家睇.同呢D係我呢10年既用後感

2. NARS
(呢個唔洗講, 如果你問我眼影歐美簡一個品牌,唔理價錢.
NARS 一定係第一名. 原因: NARS 既眼影盤一盤有唔同色調同質感.佢沒MAC咁安全牌. NARS 既聖誕系列係非常值得一提,春夏眼影盤反而還好, NARS 既眼線有個灰色同墨綠.每次用完就買 佢既胭脂十分顯色,新手可能覺得難控制.佢既Tinted Moisturizer 同遮瑕液都好用,完全唔乾.白色蜜粉餅超級幹)

大宅

haomg516 發表於 22-3-17 04:58
2. NARS
(呢個唔洗講, 如果你問我眼影歐美簡一個品牌,唔理價錢.
NARS 一定係第一名. 原因: NARS 既眼影盤 ...

3. Dior
(佢既唇妝色調我覺得做得幾好,基本上都搵到夾你既. 胭脂都OK. 底妝我覺得要睇, 我之前用係SNOW WHITE.好用已沒再出.
TOTAL CAPTURE 用過,一般. 佢既底妝有個好大問題,色有D難簡.
唔係MAC夾到色.同現家佢既價錢同佢D袋一樣.一直升變得好貴. 一個係佢,一個係CHANEL.
加價方面永遠唔會令我得失望. 佢仲有另一個好大問題,就係換代換得好快.)

4. Makeup forever
(佢D野好用,由底妝同彩妝到化妝品.但好似新品沒咩出,所以下次再講)

5. Givenchy
(一個我覺得被嚴重低估既品牌,有人睇再講)

---日系----

Kanebo, RMK, SHU UEMURA
(聽日講,呢幾個值得每人寫一篇)

如果大家有幾他睇法都可以講.唔認同都沒問題

大宅

3. Dior
(佢既唇妝色調我覺得做得幾好,基本上都搵到夾你既. 胭脂都OK. 底妝我覺得要睇, 我之前用係SNOW W ...

Wake 新眼影。
超級閃,萬寧有得買.
閃片要搵野落,超級黏

大宅

haomg516 發表於 22-3-17 06:59
LM

LM

大宅

諗返起以前Mac真係好有話題性 次次出唔同collection都好多人出post/講

依家好似少左好多啦

侯爵府

rachel3088 發表於 22-3-18 09:17
諗返起以前Mac真係好有話題性 次次出唔同collection都好多人出post/講

依家好似少左好多啦
好多年前Disney Villain Collection一出我衝去買, 但可能佢出得太多太濫, 有啲乏善可陳嘅感覺

大宅

回覆 bertcat123 的帖子

哇朋友黎.我好懷念個時光

大宅

LM

大宅

LM

大宅

LM

大宅

LM

大宅

3. Dior
(佢既唇妝色調我覺得做得幾好,基本上都搵到夾你既. 胭脂都OK. 底妝我覺得要睇, 我之前用係SNOW W ...

認同,Givenchy 絕對被嚴重低估,makeup同skincare都有正野

男爵府

Tiara0121 發表於 22-3-19 02:51
認同,Givenchy 絕對被嚴重低估,makeup同skincare都有正野

有咩正嘢

大宅

tequiero_ic 發表於 22-3-19 13:13
有咩正嘢

稜鏡柔光粉底液 -如果你係混合到干肌可以
油肌應該唔得。
光澤粉底黎。口罩底下會甩,
胭脂都可以,好細滑
眼影就正常專櫃價

珍珠宮

Tiara0121 發表於 22-3-19 02:51

有咩正野

大宅

kaka80 發表於 22-3-20 15:48

有咩正野

稜鏡柔光粉底液 -如果你係混合到干肌可以
油肌應該唔得。
光澤粉底黎。口罩底下會甩,
胭脂都可以,好細滑
眼影就正常專櫃

kaka80    發表於 22-3-21 09:43

大宅

LM