自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

科學委員會指倘曾接種兩劑疫苗 染疫康復後毋須再打針
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/746347/%E7%A7%91%E5%AD%B8%E5%A7%94%E5%93%A1%E6%9C%83%E6%8C%87%E5%80%98%E6%9B%BE%E6%8E%A5%E7%A8%AE%E5%85%A9%E5%8A%91%E7%96%AB%E8%8B%97-%E6%9F%93%E7%96%AB%E5%BA%B7%E5%BE%A9%E5%BE%8C%E6%AF%8B%E9%A0%88%E5%86%8D%E6%89%93%E9%87%9D?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=mama

歐家榮:康復者毋須打第三針 「復陽」不當二次感染:屬病毒殘餘
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/746157/%E6%AD%90%E5%AE%B6%E6%A6%AE-%E5%BA%B7%E5%BE%A9%E8%80%85%E6%AF%8B%E9%A0%88%E6%89%93%E7%AC%AC%E4%B8%89%E9%87%9D-%E5%BE%A9%E9%99%BD-%E4%B8%8D%E7%95%B6%E4%BA%8C%E6%AC%A1%E6%84%9F%E6%9F%93-%E5%B1%AC%E7%97%85%E6%AF%92%E6%AE%98%E9%A4%98

珍珠宮

係咪即係點都唔需要打第三劑??

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

其實唔係好明,專家/委員會 有個別意見,係咪應該要同政府對話,給予專業意見,而唔係隨意發放此類資訊,令市民混淆? 始終內容同政府推行嘅疫苗通行證,方向不一樣

公爵府

MM2H 發表於 22-3-18 11:22
其實唔係好明,專家/委員會 有個別意見,係咪應該要同政府對話,給予專業意見,而唔係隨意發放此類資訊, ...

如你覺得我亂放資訊,現向你致歉。

2022年3月13日衛生防護中心已更新資料:

接種額外劑數新冠疫苗的安排
https://www.covidvaccine.gov.hk/zh-HK/programme

衞生防護中心轄下科學委員會更新曾感染2019冠狀病毒病人士及兒童接種新冠疫苗的暫擬共識建議
https://www.info.gov.hk/gia/general/202203/13/P2022031300311.htm

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

謝謝分享

公爵府

Moti 發表於 22-3-18 11:08
係咪即係點都唔需要打第三劑??

2022年3月13日衛生防護中心已更新資訊,印象中記招時醫生有講過康復後有抗體就如已接種一針,而接種第3針只是建議,為求確保事實,你密切留意“同心抗疫”
https://www.covidvaccine.gov.hk/zh-HK/

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

mrs.so 發表於 22-3-18 11:34
如你覺得我亂放資訊,現向你致歉。

2022年3月13日衛生防護中心已更新資料:
別誤會,我回應都講係專家及委員會,你只係將資訊轉載,又唔係代表醫務界
係有感政府及各界別近期實太多不同聲音,作為一般小市民,實無所適從

珍珠宮

2024年龍年勳章

好亂

希望唔好再改
希望每天開心渡過 ;-)

公爵府

MM2H 發表於 22-3-18 11:43
別誤會,我回應都講係專家及委員會,你只係將資訊轉載,又唔係代表醫務界
係有感政府及各界別近 ...

我都怕自己亂傳資訊,大家互相提醒,希望大家能掌握更多資訊。

我上兩星期無助又無奈,感恩我已經捱過,我近期明瞭“朝令夕改”更深層意義!

公爵府

Jessy 發表於 22-3-18 11:57
好亂

希望唔好再改

官字兩個口,苦了香港市民!

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

打齊二針,中過唔洗打第三針,到時疫苗氣泡,假設入食店唔知點算

公爵府

dasy 發表於 22-3-18 12:58
打齊二針,中過唔洗打第三針,到時疫苗氣泡,假設入食店唔知點算

見招拆招,無嘢無可能,隨時隨地變完又變。

公爵府

回覆樓主:

【最新】政府宣布下周一起開放網上預約,18至59歲人士接種第二劑新冠疫苗後三個月,可打第三針

https://news.now.com/urgentnews.jsp?taskId=27429&refer=Share

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mrs.so 發表於 22-3-18 13:01
見招拆招,無嘢無可能,隨時隨地變完又變。

係囉!政府既野變幻莫測

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

我都想知,有好幾個親戚之前打咗兩針中咗,最怕過埋6月之後好混亂

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我都好亂!
咁其實係咪一定要打第三針

珍珠宮

具體執行安排稍後公佈

瑪瑙宮

youjump 發表於 22-3-18 13:16
我都想知,有好幾個親戚之前打咗兩針中咗,最怕過埋6月之後好混亂
...

政府既野,真係諗唔明
18至59歲已接種2針疫苗人士 三個月後准打第3針 下周一可預約

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220318/bkn-20220318120335363-0318_00822_001.html

首頁

尾頁

跳至