自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

jarjarjar 發表於 22-3-24 14:59
唉,真係唔明,點解啲人唔係睇過resume 先叫人去見工架咩,然後最後話冇類似工作經驗,定見到面,覺得我個 ...

In我嗰個人都算幾好,佢話自己冇睇清楚,係咁同我道歉…

男爵府

唉,真係唔明,點解啲人唔係睇過resume 先叫人去見工架咩,然後最後話冇類似工作經驗,定見到面,覺得我個 ...

不要妄自菲薄 你一定有你強項和優勝的地方,衹係未遇到機會,而且衹剛開始,要d時間,調整下心態先。
當初我成十年冇工作,仲已40+。由$50/60一個鐘的工都去申請。後來用左2個幾月時間揾到份$100/hr(part time一星期衹返1日)..
做做下有了一兩年經驗,自己做,而家已經有$380/hr..疫情前1星期都做到28-30個hr

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

依幾年疫情係難D..但你放心...FTM係正常日子一D都唔難搵工的

我之前做左17年FTM....仔高中先打算出黎搵野做..
結果仔中三升中四果年summer...
就搵到工了...都係SEND左3,4封信姐..
IN完即請...2星期後就返工了.

之後其他果D信都有回音..叫我去Interview...
只係我已經上班了...

所以唔駛怕..我10幾年FTM都冇問題..
你只係FTM左4年...等經濟好D..就會易D搵工

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

要睇你搵唔搵得啱公司
有d係唔鐘意請有細路的,有d反而鐘意因為穩定同成熟,不過睇 jobs detail又唔會睇得到,所以send多d摶下
我都試過有人打黎一聽到我4年ftm即刻話唔啱 (同你一樣4年)
加油
不過我而家做pt,易搵好多,in左3份 全部都請… 不過人工低

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 熱血金章

jarjarjar 發表於 22-3-23 12:43
Send左幾日求職信,一份都冇回音難到做過全職媽就真係無公司想請。。。呻完。
...

介唔介意講下咩工種?send 左幾日cv 有得見工,呢個時勢,好好了

大宅

回覆樓主:

呢排本身請少左人,好多行都待定緊

水晶宮

我以前都試過有D人唔睇cv就叫你去見或上到去好快叫你走, 唔係個個都識尊重candidate, 佢地只會覺得你地candidate求份工, 有D仲衰玩你

男爵府

sillycat008 發表於 22-3-23 18:42
全職媽6年
前排去學校見工,個校長叫我返屋企湊仔算啦
完全feel 到空白期耐,人地唔會想請

個校長真係,學校文員經常請人,人工又唔係高,可以試下其他工,可以試吓不同工種,我like 炒散(方便照顧小朋友),因為可以做不同工作認識不同階層人(以前只做一份文職一做2X年好鬼悶),我到依家都係炒散有,有時仲可以參加興趣班,炒散時間好快過,如沒有經濟壓力可以試下。

男爵府

EMMACHEUNG 發表於 22-3-24 23:25
個校長真係,學校文員經常請人,人工又唔係高,可以試下其他工,可以試吓不同工種,我like 炒散( ...
炒散咩工作?文員?

珍珠宮

最近追緊一部大陸劇叫「我們的婚姻」,裡面就講當了6年FTM後搵工好難,面試都盯著真空期講

呢個係好現實問題,但機會係俾有準備嘅人。爭取時間學一啲相關嘅行業技能,試試LinkedIn、Coursera上take啲course,polishing一下個resume。先restart返個engine,面試要warm up,現在沒有機會唔代表將來都冇。

男爵府

yiw 發表於 22-3-24 23:35
炒散咩工作?文員?

文員有D一星期返二曰或三日,亦有返一星返5曰半日工,你看一下勞工處,兼職個d apps,有時都有D文職,學校輔導班導師(返學疫情期間zoom),其實有好多工,睇你自己點睇啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

當年我一大肚就無做野,一停就7年,試過send 信根本無人覆你,直到有人忽然接到個以前揾工agent個電話,真係隔左7年,佢問我揾唔揾工?我答好想,不過我只可以返半日(講完都覺得自己痴線,點會請人返半日)點知佢話問完個客半日都ok呀,係文職主要負責約開會,一做就兩年。
之後索性返full time 請左工人湊女,一做就5年幾,剛剛我轉到工,人工仲多左超過50%
所以講到尾,一個字。。。運
等下會有,未有就train 下自己唔好太脱節,回想做ftm的日子,連自己阿媽都話我轉數低左好多,點解咁蠢

男爵府

Mimmy 發表於 22-3-25 00:59
當年我一大肚就無做野,一停就7年,試過send 信根本無人覆你,直到有人忽然接到個以前揾工agent個電話,真 ...

Jm真係好好彩啊,開嘅條件都可以實現,但你之前係咪好多年嘅文職經驗,同埋高學歷架? 其實我已經ftm 呢4年一面凑女一面讀左個degree返來,為嘅只係有朝一日返出嚟來工作,都比人覺得我有上進心。

男爵府

mizuho 發表於 22-3-24 23:38
最近追緊一部大陸劇叫「我們的婚姻」,裡面就講當了6年FTM後搵工好難,面試都盯著真空期講

呢個係好現實問 ...

係啊,其實職場上標簽ftm,真係好無奈

男爵府

eledak 發表於 22-3-23 21:50
我一d都唔叻,你太過奬。我都冇乜技能,入唔返本行,亦唔想同後生女在職塲鬥。所以先自己揾黎自己做,一樣 ...

Jm係做咩行架,可以由兼職 變返自己可以接job嘅

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

jarjarjar 發表於 22-3-25 10:44
Jm真係好好彩啊,開嘅條件都可以實現,但你之前係咪好多年嘅文職經驗,同埋高學歷架? 其實我已經ftm 呢4 ...

我份cv 唔算差,但我覺得最重要真係運氣

你用part time 讀個degree都係一個賣點,總會有欣賞你既人

大宅

2023年兔年勳章

樓主加油呵

男爵府

Mimmy 發表於 22-3-25 11:29
我份cv 唔算差,但我覺得最重要真係運氣

你用part time 讀個degree都係一個賣點,總會有欣賞你既人:kissy ...

每次建新嘅工都會比人challenge 我對上份工同in呢份工作性質唔同,當我無相關經驗(但行業一樣). 但搵返之前一模一樣嘅工作性質都唔係甘易架,講真,每間公司即使title一樣,做嘅工作都唔一定一樣拉

男爵府

kmbb519 發表於 22-3-24 15:44
要睇你搵唔搵得啱公司
有d係唔鐘意請有細路的,有d反而鐘意因為穩定同成熟,不過睇 jobs detail又唔會睇得 ...

你會點講點解返出來出嘢啊?仲有 你點樣可以證明自己呢4年無同社會脫節到(類似甘嘅問題呢?

男爵府

jarjarjar 發表於 22-3-25 10:48
Jm係做咩行架,可以由兼職 變返自己可以接job嘅

我做開企業傳訊的(寫公司信,做dm, ad, 新聞槀,法律條款etc)

之後去左間好出名下的教育中心做pt導師.有了經驗就自己收學生。同時接d 律師樓文件的翻譯freelance jobs.
因爲工作時間地點全由我自己安排,所以集中一律在樓下會所book房上課。不用交通時間好用好多,可以兼顧埋照顧小朋友同屋企野

首頁

尾頁

跳至