0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB出世到家下一向飲奶唔算好多
滿月時約飲90ml一餐,一日6-7餐
到差不多2個月先飲到120-150ml一餐,一日5餐。大概3個月時有2星期持續飲到150/餐,但到3個月又跌返到120/餐,家下就黎4個月,越飲越少,大部分時間飲90-120ml左右,一日5餐,有時夜晚瞓長左飲得4餐添。有時個人明顯無晒能量,凍冰冰、無力玩,但都唔會喊餓,飲完奶就充滿精力。試過日頭餵密d, 就算加多餐,每日總奶量無多到,佢會有啲餐飲返少啲。
我都成日提醒自己,每個BB奶量唔同,佢哋會自己調節。又諗住可能厭奶,但已持續3星期。連大、小便都少左好多,有時幾個鍾條片都無點濕。
奶量仲少過剛滿月嘅BB, 真係唔知點算。

複式洋房

pingmama 發表於 22-3-24 01:42
到差不多2個月先飲到120-150ml一餐,一日5餐 ...

我想問佢飲得快定飲得慢嫁?
你有冇試過隔四個鐘先餵?

大宅

到差不多2個月先飲到120-150ml一餐,一日5餐 ...

試吓等佢訓住左先訓住餵

別墅

MonieFung 發表於 22-3-24 17:25
我想問佢飲得快定飲得慢嫁?
你有冇試過隔四個鐘先餵?

速度普通,唔係快果啲,本身1.5月大之後係4小時先餵,但見佢食咁少,先試下3.5 小時左右就餵。

別墅

Vienna0623 發表於 22-3-25 19:01
試吓等佢訓住左先訓住餵

有試過啊,佢瞓覺唔啜奶的,一係唔肯開口,就算塞到入佢個咀,佢都係鬆口唔會啜
有時飲飲下瞓左,佢直頭係鬆開口,或就咁含住,點整都唔飲。好多次一拎走個樽,佢就醒,然後笑。扮瞓
佢真係無興趣飲奶,同唔喊餓。
前2日餓到個人凍晒,冇力郁,都唔喊飲奶。好彩果餐,一餵佢就啜,唔玩野,但都係飲得150ml. 飲完一陣就有返晒氣力玩

複式洋房

pingmama 發表於 22-3-25 23:19
有試過啊,佢瞓覺唔啜奶的,一係唔肯開口,就算塞到入佢個咀,佢都係鬆口唔會啜
有時飲飲下瞓左,佢直頭係 ...

我BB都唔鐘意飲奶 開頭都飲到兩餐210同兩餐180 但要人氹但加固後就飲少好多
佢係一口氣飲 之後飲淨果d點氹都唔飲 為由比佢食多啲固體

男爵府

2024年龍年勳章

如果坐得直,咀嚼能力ok, 就可以試吓提早加固。果陣我小朋友又係好厭奶,驚佢營養唔夠,就開始加固,比佢試奶糊、蘋果蓉。慢慢渡過咗又ok! 總之唔會餓親,精精神神就唔執著奶量了。

複式洋房

我囡囡都係,4個月,成日食30ml就唔食,用條脷頂返個奶樽出嚟,日抖就少食多餐,差唔多一個鐘就餵,一陣又擰嚟擰去唔食,臨瞓嗰餐就聽住音樂瞓著喺三角枕食倒200ml, 我覺得佢唔中意抱住嚟餵佢。

別墅

回覆樓主:

如果係瓶餵,要注意奶樽咀流速,可能咀口太細,流速太慢會令bb唔肯啜。
我仔仔2個月大用P字0~3個月奶樽飲左差不多成個鐘,一吉大個奶咀口即刻10分鐘飲完。

首頁

尾頁

跳至