樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

三年前個單位出租時已比市價平$500-$1000,基本上可以換嘅電器都已經盡量換新,一直都冇咩問題。今日租客話市場有大量平租盤出現,問我可唔可以減$1500,其實我睇番地產網,同一大細嘅單位有一個位於二樓嘅係開平價。其餘都唔係有大減租。究竟應唔應該減$1500租?

男爵府

karen125 發表於 22-3-28 08:34
三年前個單位出租時已比市價平$500-$1000,基本上可以換嘅電器都已經盡量換新,一直都冇咩問題。今日租客 ...

好租客就跟返市價平少少。但唔會大減。

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

LaylaAC 發表於 22-3-28 17:07
睇個租客好唔好,好嘅話減少少,但唔會$1500啦

雖然每個月準時交租,但係都好有要求,經常壞電器,水喉,廁所去水制,要換全新

大宅

karen125 發表於 22-3-28 17:14
雖然每個月準時交租,但係都好有要求,經常壞電器,水喉,廁所去水制,要換全新
...

水喉水製要換都冇辦,換完應該有排都唔洗換,但如果電器係成日壞,咁就多多租都唔惦。你咪减比佢,大家度過難關,互相體諒,但講明呢果租約不包任何電器,咁係咪大家都舒服的呢。
:-D :-?

大宅

三年前個單位出租時已比市價平$500-$1000,基本上可以換嘅電器都已經盡量換新,一直都冇咩問題。今日租客 ...

我想信你減少少佢都ok, 佢搬都有成本

大宅

幾錢租先?15000 以下要求減1500 都幾多下喎!
你可以比counter offer 如減1000, 簽2年死約。

男爵府

josephbaba 發表於 22-3-30 23:04
幾錢租先?15000 以下要求減1500 都幾多下喎!
你可以比counter offer 如減1000, 簽2年死約。
...

原本已經平咗$500-$1000租,租咗三年,因為個租客自己層兩房平租畀人$2000,所以要求我都可以減$1500畀佢哋。但係我層三房比較少有,所以最後我只減$500

首頁

尾頁

跳至