6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿b 都就嚟11個月,我都唔係好記得幾時開始佢坐低bb椅子食飯記喊。好似係7個月到,開頭唔肯坐 要俾野食引誘佢先肯。慢慢9個幾月開始,連引誘都唔得,唔肯坐 我唯有迫佢坐低。跟住就大喊,唯有開佢中意嘅電視。肯食一陣,但有時含住唔肯吞,有時食食吓就開始喊唔肯食。
Bb 時間表大約係咁:
0630 150奶
0730 糊仔(4茶匙開, 佢多)
0930 150奶
12:00 粥仔(食半碗唔夠)
13:00 150奶
15:00 小食
16:00 150奶
17:00 粥 (食唔夠半碗)
18:00奶
1900 訓覺
我覺得可能係奶量多唔肯食?我叫姐姐
得早,晚餐奶keep 住150 ,其他減到100奶。但成日唔肯坐低…搞唔掂。大家有冇建議點做好?

Ps: 想問下幾時要介奶樽飲奶?

大宅

首先佢一日食太多餐, 雖然每個BB有少少唔同, 但你BB一日食9餐(5餐奶4固)
健康院有參考, 1歲前可以2固3奶,加埋5餐,11個月仲比5餐奶佢,佢飲奶都夠飽仲點會食固
二來,佢唔肯坐high chair就唔比佢食固, 佢地肚餓下次就知要乖乖地坐低食,但麻煩佢唔食固時唔好用奶代替,再提醒佢已經11個月係唔需要5餐奶,將其中2餐轉做固,一餐起碼隔3個鐘先食
唔好用電視/youtube氹,總之半個鐘唔食就收

男爵府

回覆樓主:

佢幾乎每個 幾兩個鐘都有啲嘢食,全日不停食,同意就算量少/唔食都要減餐,試下3-3.5小時先俾一餐,一係如果固真係食好少不如固後直接飲奶做一餐(固食得較好時奶減一兩安)唔好隔一個鐘先俾奶,等佢中間隔耐啲有機會餓啲

我在碗固只有80-90ml時已開始唔補奶,到現在歲半多啲維持每日4-5餐,除了2餐正餐食菜肉粥/飯,其餘都唔一定俾奶,會換下finger food/包餅小食做下午茶/宵夜

別墅

Anbelle 發表於 22-3-28 22:00
首先佢一日食太多餐, 雖然每個BB有少少唔同, 但你BB一日食9餐(5餐奶4固)
健康院有參考, 1歲前可以2固3 ...

我上網話11個b 總奶量唔好少過500 ,咁我果3餐奶係咪要加多少少?
如果起碼隔3個鐘食一餐..甘我清晨要起身俾餐奶佢?我上網大約搵到一個類似時間表
0400 180奶
0700 糊仔
1000 140奶
1300 粥
1600小食
1900 粥
2200 180奶
如果1:00果餐唔肯食又唔俾奶咪要等到1600先有少少野食?

別墅

uckukuku 發表於 22-3-28 22:07
佢幾乎每個 幾兩個鐘都有啲嘢食,全日不停食,同意就算量少/唔食都要減餐,試下3-3.5小時先俾一餐,一係如 ...

其實我無量過佢固食幾多?
我概念係6-8個月佢可以食哂成碗,但反而愈大好似食少左。我量返佢食幾多先。
同埋我個bb 依家都係姐姐餵食..佢會用手拎黎玩跟周圍掉..真係用手拎住食 得香蕉。其他整俾佢試,全部都唔肯放落口

男爵府

Pauline0302 發表於 22-3-28 23:05
其實我無量過佢固食幾多?
我概念係6-8個月佢可以食哂成碗,但反而愈大好似食少左。我量返佢食幾多先。
同 ...

我意思又唔係要計住食幾多ml 固… 只是當時覺得食得咁上下個量,又有菜有肉懶豐富,應該會比奶飽了,就開始試下唔補奶,其實佢都曾經有段時間食到成碗,咁你中間有無試過減奶?

別墅

uckukuku 發表於 22-3-28 23:37
我意思又唔係要計住食幾多ml 固… 只是當時覺得食得咁上下個量,又有菜有肉懶豐富,應該會比奶飽了,就開 ...

其實我之前係食粥+奶一齊俾 佢飲得幾多得幾多,唔一定飲哂。係後尾我要返工姐姐湊,佢就話b食完粥飽唔肯飲奶 所以隔咗一個鐘先俾奶佢。 奶量都無減。

男爵府

Pauline0302 發表於 22-3-28 23:48
其實我之前係食粥+奶一齊俾 佢飲得幾多得幾多,唔一定飲哂。係後尾我要返工姐姐湊,佢就話b食完粥飽唔肯飲 ...

咁即係本來個粥飽咗唔駛補奶咯
照俾奶就變咗一日9餐嘅奇景

大宅

Pauline0302 發表於 22-3-28 22:58

我上網話11個b 總奶量唔好少過500 ,咁我果3餐奶係咪要 ...
呢個時間表都食成6餐…..

我女17m, 3固2奶比你參考下時間
0800 210ml奶+蛋
1100 軟飯 (有肉有菜)
1400 烏冬/蕃薯(有肉有菜)
1700 軟飯 (有肉有菜)
1930 210ml 奶

阿女12m前1400果餐都係飲奶, 210ml
中間佢會有兩次生果時間 (12300/ 1600)但比生果前題係唔會影響正餐,即係如果你比左生果會影響佢下一餐份量,就唔好比/只比少少

水晶宮

我女11 個月,大概係咁:
6am 奶,150ml
9-10am 奶,150ml
12:30pm 粥仔/糊仔
2pm 奶 150ml
5:30pm 粥仔
7pm 我地大人食飯又會比 d 佢食
9pm 200ml 瞓覺
夜晚佢都會醒飲奶,但時間同份量不定

飲奶我每次都係沖200+ml, 佢飲幾多就幾多,好多時未必飲得晒

我從無睇過網上d 時間表,我係跟返我女嘅需要嚟比

子爵府

食得太密啦,可以固定左時間表,唔食或唔飲就Skip個餐,如果想俾3奶2固,可以:

0730 180ml 奶
1130 午餐
1530 120ml奶
1830 晚餐
2100 200ml 奶

如果固體食得好,1歲後,奶可以俾少d,改成3固2奶
0730 120ml 奶
0800 早餐 (其實可以一邊食早餐一邊飲奶,甚至將奶加入早餐煮都可以)
1200 午餐
1530 120ml 奶
1830 晚餐 (驚唔飽,飯後可以俾d水果)

另外,要營造食飯氣氛,檯上無玩具、電子產品,一家人一齊食,俾bb覺得食野好開心,佢唔想食嘅野唔好逼佢,可以花多d心思整唔同野食吸引佢

別墅

Anbelle 發表於 22-3-29 01:03
呢個時間表都食成6餐…..

我女17m, 3固2奶比你參考下時間

我參考吓先
但今朝7:00 cereal + 180奶 個奶佢都唔係好飲得哂.. 所以如果210奶 我睇下 佢飲到幾多?

別墅

CCHINGC 發表於 22-3-29 08:16
食得太密啦,可以固定左時間表,唔食或唔飲就Skip個餐,如果想俾3奶2固,可以:

0730 180ml 奶

好 我參考吓個時間表
另外想問下幾時要介奶樽(emoji)? 同bb 唔肯自己用手食,有無咩方法幫佢

子爵府

回覆 Pauline0302 的帖子

1歲至1歲半戒奶樽,BB識用飲管杯?如果識,就轉飲管杯飲奶,初初唔習慣會飲少左,最好先係下午茶個餐轉,慢慢全部轉晒
自己食,手或餐具都可以,唔識用餐具,可以一邊餵一邊俾一副兒童餐具,俾佢玩下,又係bb面前跨張示範點用,至於手,就可以係食水果時示範

別墅

CCHINGC 發表於 22-3-29 12:22
回覆 Pauline0302 的帖子

1歲至1歲半戒奶樽,BB識用飲管杯?如果識,就轉飲管杯飲奶,初初唔習慣會飲少左 ...

飲管杯唔識。我俾開360防漏杯佢咋..
佢都肯飲 但飲唔哂。
用手食..佢只係用手食香蕉,其他咩都唔會..
點完就會拋掉。我試吓俾多啲佢玩,教多啲先

首頁

尾頁

跳至