自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

pauline_c 發表於 22-3-29 15:32
邊塊係主版?我時不時都浦吓~ 有回應呀 ~

「教育講場」吧

男爵府

csc1016 發表於 22-3-29 15:08
見親子王國好旺,但另一邊教育王國雖然分得好細,但就冇乜人討論。其實點解唔將教育版移返過嚟?
...
呢邊好玩d !鐘意講咩就講咩

Haz-mama    發表於 22-3-29 18:29

伯爵府

育兒性格勳章

dabbycheung 發表於 22-3-29 15:36
Me too!
想搵某間學校既討論區,搵左成個鐘都搵唔到,所以以後都唔再入去睇!
...

就係依個學校討論區手機版都唔知点入,以前好容易見到哂啲學校名一按個校名有睇到啲討論,依家嗰個學校icon止不過係揾翻學校資料,依啲資料我响google都搵到使乜响EK搵,最有價值嘅嘢梗係睇網友分享和討論,之前曾經有網友提議整個中學學校討論專區,我都唔明EK点解嘥錢整嗰學校分類版嚟做乜。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

csc1016 發表於 22-3-29 15:45
其實「以前」,係指大約幾耐之前?

阿仔升小升中我都有去睇,當時好熱鬧,阿仔而家讀大學喇~ 幾時開始咁靜,發生過咩事就無留意。
而家咁多 group chats,同校同班都有,唔使公開 chat 啦!

水晶宮

我係~8年前開始上EK,果陣係一post嘢極短時間就有好多回應。好多資訊,亦好多家長無私分享。

翡翠宮

牛年勳章

我女龍B,當年揀PN K1上EK都好多熱鬧,真係會互相分享各校情報、面試情況,到咗考小學,已經少咗人分享,我要搵返3-4年前既post先多野睇,可能興起咗whatsapp群組,回應更加即時,所以EK就愈來愈少人上去了。

男爵府

C.Humphrey 發表於 22-3-29 15:57
我女龍B,當年揀PN K1上EK都好多熱鬧,真係會互相分享各校情報、面試情況,到咗考小學,已經少咗人分享, ...

咁真係都7、8年前喎

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

冇去過。早幾年知道有ek,但冇咩時間去睇

公爵府

EK,討論來來去去都係直私同名校,同潮版差不多

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你呢個吹水POST, 同教育POST都唔同性質
尤其如果問非熱門地區學校, 有幾可會咁啱有知情人事撞入去

翡翠宮

牛年勳章

csc1016 發表於 22-3-29 16:07
咁真係都7、8年前喎

當年既戰友都仲有幾個名我仲記得,有啲被封(唔知咩原因),有啲就無再留言但會回一回pm,龍年多人生B,當時真係好熱鬧

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

以前我大部份時間上ek,現在大部份時間在自由版,好似睇報紙A1,C1咁

珍珠宮

vincielau 發表於 22-3-29 15:21
我係用手機睇嘅,之前無分得咁細仲易睇,依家分得太細左按右按都搵唔到想睇個版,麻鬼煩我都少去嗰邊睇。
...

我搵唔番每間學校嘅討論,都唔知係冇左or係我搵唔到

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

fupigpig 發表於 22-3-29 16:18
我搵唔番每間學校嘅討論,都唔知係冇左or係我搵唔到

如何進入學校專屬討論區(內有連結-#2小學,#3幼稚園)

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

miriam 發表於 22-3-29 16:22
如何進入學校專屬討論區(內有連結-#2小學,#3幼稚園)

請問而家係咪得番網頁版先入到?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

fupigpig 發表於 22-3-29 16:38
請問而家係咪得番網頁版先入到?
唔係,但想方便睇,一定係網頁版

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

禁止訪問

大宅

csc1016 發表於 22-3-29 15:08
見親子王國好旺,但另一邊教育王國雖然分得好細,但就冇乜人討論。其實點解唔將教育版移返過嚟?
...

因為呢幾年勁多fb WhatsApp 谷,多到睇唔切,又唔會永久係網上,啲家長會入WhatsApp 谷多。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

misssheep 發表於 22-3-29 16:48
因為呢幾年勁多fb WhatsApp 谷,多到睇唔切,又唔會永久係網上,啲家長會入WhatsApp 谷多。
...

呢d谷,去過一次睇到我差d鬧大交
有人講嘢不負責任,(佢在fb吹水去ek 俾我ban鬼咗),有人扮分享實際賣廣告
最勁係攞料識去ek 攞,但唔quote reference 。

大宅

Charlotte_mom 發表於 22-3-29 16:52
呢d谷,去過一次睇到我差d鬧大交
有人講嘢不負責任,(佢在fb吹水去ek 俾我ban鬼咗),有人扮分享實際賣廣 ...

係架,五湖四海

曾幾何時我都認真睇,但認真就輸了。入完靜咗/拎到料就走/CD rom。

但我都好彩,搵到啲真係會分享同啱傾既家長,有見面有交流。

首頁

尾頁

跳至