自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

侯爵府

LekGirl 發表於 22-4-2 10:40
咪就係!一年一針就比較正常同可接受,宜家實在打得太密了!

真係太密啦每次打針都好似賭生死

珊瑚宮

selinako^^ 發表於 22-4-2 10:41
你咪仲多鬼餘, 下下代表人去發表自己意見
同黑暴一樣

你真係吹毛求疵得好緊要
個腦除左唔打針/黑暴, 應該無其他
閣下慢慢啦, 代表香港人被代表。
唔阻你, 及唔好再晒我時間了

大宅

回覆樓主:

係咪痴左線?流感疫苗都係一年一針,佢夠膽就揾個免疫學權威出嚟解釋吓,我由支持打針變到而家好反感!

男爵府

回覆 幸福花海 的帖子

信唔信過一排又叫人打第五針狼來了,唔會再信
識人打第二針都大反應,何況第3,4針!!

要打既人自己去打啦

珍珠宮

Become 發表於 22-4-2 10:55
回覆 幸福花海 的帖子

根本就沒完沒了!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

cbeyond 發表於 22-4-2 10:21
可能閣下有經驗卦
我就真係唔知,幾個月先打一針,會成手針孔囉
成手針孔只是講笑姐。要三幾個月打一枝針吾覺好有問題架咩?雖然本身都已打三針。但長遠覺得咁打4,5,6,7針對身體吾太好姐。一年一支我接受到。

男爵府

回覆 LekGirl 的帖子

主要係開頭講70%,跟住80%,之後90%最近95%
依家又改要打3針先放寬

正常智力都唔會信班友廢UP啦,講完又唔洗負責任

伯爵府

cbeyond 發表於 22-4-2 10:38
香港無迫你打針, 你有權唔打, 話知佢講緊幾多針
唔打針, 就要有些限制,我覺得係公平
至於真係有第4針 ...

所以咪話你只係以自己角度代表哂全部人
自己無影響倒就覺得係"合理"囉

政策要考慮原意
考慮既唔係淨係單一因素
公共健康係一樣, 民生、經濟等等因素都係考慮

成日咬住"唔係迫你打針" , 但限制措施對好多人黎講係同"強制必須要打"無分別 (我相信呢方面有常理都可以諗倒, 呢度唔再舉例)

政策要考慮目的同合理性
疫苗對公共衛生有重要影響, 所以有疫苗相關法令推出

然而至今, 對於大部份已打第二及第三針, 而身體狀況健康, 非高危既人仕黎講
再晌短時間內追打第三及四針係咪對個人及社會有好大利益
呢個係值得保留既事

而疫苗限制, 必定對個人生活以至整體民主有唔細既影響
呢樣就係作為政府執行政策平衡既考慮

到底係咪應該一刀切, 每半年就要打一針?

定係將限制定晌打齊三針後, 一年至一年三個月內需種加強針, 而自己認為有風險可自行決定3個月或半年打
可以給予市民更多彈性 ,例如等黎緊會推出既更新版本疫苗

好多人5,6月會夠期半年打針, 如果唔打住, 佢又要受到疫苗限制
但黎緊5月會推出更新版疫苗, 相信6-9月香港就有機會引入

咁如果佢地想有更新保護, 咁係咪又要5,6月打完, 7-9月又打一針?

呢d係好多唔同既考慮,
本身個政策容許一定彈性既可以增加衛生上既效率 (有d人可以唔洗等咁耐就可以打新版本針)、又可以減少對民生影響、同埋減低市民對疫苗限制措施反感(黑暴果d唔洗理, 但事實係強制要半年內打加強針, 而且好多能要打四針呢樣已經令好多本身乖乖一早打齊針既人都唔同意)

唔係簡單一刀切就係你所謂既"公平"

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

無止境咁打!班專家有冇考慮過市民身體承受到嗎!副作用並不是一時三刻浮現

伯爵府

Adiezz 發表於 22-4-2 09:47
唔明同一款針打咁多次既效用,有無人解釋到?

細個學打2針已經可以誘發到T細胞,將來遇到病毒自己識得做抗 ...

第三針時已經麻麻地自願地打

珊瑚宮

kwokdicken 發表於 22-4-2 11:01
所以咪話你只係以自己角度代表哂全部人
自己無影響倒就覺得係"合理"囉

作文呀,太長, 無心機睇晒吓
答番頭幾句, 閣下咪以自己角度代表晒全部人囉
覺得自己受影響,就是全部人
疫情影響大, 要回復正常生活, 打針係暫時唯一選擇, 現在全世界都係行緊。
香港打針的人比未打針的人多, 點解要大部份香港人去就呢班人

象牙宮

回覆樓主:

打針無所謂,咪半年打一針!至緊要唔好再咩都停業,唔好再強制要人戴口罩,比人返香港家居隔離

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Become 發表於 22-4-2 10:55
回覆 幸福花海 的帖子

打第二針時已以為接種完成,點知宜家話第三針先算係,宜家仲話討論緊 3-6個月 打第四針,真係痴線
燉品都唔會食得咁密啦!

叫一針都唔打果d 點算,一黎就4針?
早排好似話 叫學生6月前要打晒3針,我群組 有d 媽媽堅持唔打 到心郁郁想打,一聽到 6月前打齊3針,佢地話放棄啦 zoom就zoom啦, 3個月點打3針

伯爵府

覺得自己受影響,就 ...[/quote]
你真係無邏輯

我而家講緊彈性
講緊晌全個社會角度去睇件事

而唔係只晌你自己無影響就覺得全部人都無影響

我無話全部人都會受影響
而係呢d措拖必然會有人受影響, 而有d人影響較少, 有d人影響較多

作為政府一定要考慮政策對社會唔同層階, 唔同持份者既影響
同時考慮政策上條件既必要性

請循其本
一開始就係講緊社會有唔生活層階同生活模式,唔同既持份者
而唔係好似你咁 "我無影響喎, 推都無所謂"

講到呢度你都仲係唔明
咪正正證明左你真係離地囉

同埋一路都唔係講緊唔打針,而家講緊有無必要未足一年又打四針
乜又拉返唔肯打針果班人黎講

伯爵府

回覆樓主:

我真係唔敢再打,第三針副作用已經好辛苦

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

selinako^^ 發表於 22-4-2 10:16
最初叫 體質弱既 打第4針 朋友講, 遲早叫全民打埋第4針..跟住第5, 6, 7針.. 搏命收緊, 唔打唔好入指定地方
...

係囉⋯之前又話打3針就得,而家又話要4針,真係要唸下打唔打!依家唔係話間半年至一年喎!係3個月又打一次,太多嘞,唔知身體承受情況;亦都唔知有冇後遺症!之前冇事唔代表之後冇事,真係好擔心短時間內不繼打針會對身體既影響!

selinako^^    發表於 22-4-2 12:01

禁止訪問

回覆樓主:

象牙宮

Adiezz 發表於 22-4-2 09:47
唔明同一款針打咁多次既效用,有無人解釋到?

細個學打2針已經可以誘發到T細胞,將來遇到病毒自己識得做抗 ...

一樣唔明同一樣針係咁打真係有用?
如果有改良劑補就話唔同。
尋日新聞。

再多120名患者不治, 包括116宗醫管局呈報個案, 有96人在昨日離世, 年齡介乎38至103歲. 其中38歲男死者, 本身有於精神科覆診, 上月17日快速測試呈陽性後, 情緒受困擾, 曾經自殘, 手部和胸膜皮膚損傷送院, 其後情況惡化, 入住深切治療部, 並出現嚴重肺炎及肺栓塞, 延至昨日不治. 他已接種三針科興疫苗, 個案轉交死因裁判官跟進.

琥珀宮

回覆樓主:

痴線

珊瑚宮

kwokdicken 發表於 22-4-2 11:17
覺得自己受影響,就 ...[/qu ...

太長了
你慢慢作文啦

首頁
12345...16

尾頁

跳至