家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問人民幣3年,當收息,買唔買得過?有冇咩風險要留意?謝謝。
https://www.boclife.com.hk/f/product/113/5855/iTarget_3_eleaflet_BOCHK_Jan_version19_TC_20220123.pdf

洋房

20080909 發表於 22-4-3 21:49
請問人民幣3年,當收息,買唔買得過?有冇咩風險要留意?謝謝。
https://www.boclife.com.hk/f/product/113 ...

你發出嚟果條link我入去睇過了。

首先,你要睇一睇你個本係要幾錢。若果以佢第一個例子計,投放24萬,3年後可以拎到50萬人仔左右好似真係回報好靚仔。但你要留意番,份單寫咗好多不確定性。即係我哋成日講「儲錢計劃分保證及非保證現金價值」

其實市面上好多保單都講明用固定匯率,唔受換率嘅變化影響。但你哩份單講明咗佢會因人民幣/美金嘅兌換率而受影響,仲要係唔係根據銀行嘅兌換率嚟變。即係話,若果銀行話港元同人民幣嘅兌換率係1:0.9; 中國人壽哩份單可以係1:0.8。 哩個兌換率由中國人壽話事,而唔係「中國銀行」。因為「中國銀行」只係代理銷售「中國人壽」嘅產品

珍珠宮

Rubylo0410 發表於 22-4-3 23:02

首先,你要睇一睇你個本係要幾錢。若果以佢第一個例子計,投放24萬,3年 ...

係中銀人壽,唔係中國人壽

洋房

MissMaMa 發表於 22-4-4 10:48
係中銀人壽,唔係中國人壽

唔好意思,打錯字(emoji)。
你睇番小冊子第11頁重要事項嘅第一條。
另外,我只係想表明,佢個兌換率唔會跟銀行,而係會由中銀人壽話事。

珍珠宮

20080909 發表於 22-4-3 21:49
https://www.boclife.com.hk/f/product/113 ...

如果本身資金係唔流動,只用作備用,呢個保險 plan 可以考慮。主要風險係:1)人民幣匯價下跌(如果以港幣兌人民幣開保單),2)人民幣存款利率上升,3)3年內斷保

20080909    發表於 22-4-4 12:20

珍珠宮

Rubylo0410 發表於 22-4-4 10:54
另外,我只係想表明,佢個兌換率唔會跟 ...

如果只係將本身做開人民幣定期存款嘅錢,轉來買保單,就唔會存在呢個問題

男爵府

我有人仔及美元閒錢, 已經買過好多份。

20080909    發表於 22-4-4 12:17

珍珠宮

oliloo 發表於 22-4-4 11:29
我有人仔及美元閒錢, 已經買過好多份。

係咪都係買中銀呢類,可以分享一下嗎?

男爵府

回覆 MissMaMa 的帖子

樓主主題的全保證儲蓄保買咗超過10份, 喺中銀網銀或手機app買。仲有買其它保險公司嘅5年儲蓄保。

珍珠宮

oliloo 發表於 22-4-4 11:52

樓主主題的全保證儲蓄保買咗超過10份, 喺中銀網銀或手機app買。仲有買其它保險公司 ...

謝謝,但主要想知回報息率

男爵府

Rubylo0410 發表於 22-4-4 10:54
另外,我只係想表明,佢個兌換率唔會跟 ...

明白,謝謝你。我想用人民幣去交保費,到期亦唔打算兌換返做港幣。

男爵府

MissMaMa 發表於 22-4-4 11:55
謝謝,但主要想知回報息率

如果做人民幣,按中銀冊子,計及首年保費5.5%回贈,年度化保證回報率係3.25%。

男爵府

中銀人壽回報正如官網所指, 不多不少全保證, 期滿本加息全數存入你的扣賬戶口。其它保險公司嘅回報講嚟都無意思, 因為2022年銷售嘅保單回報比之前幾年調低了, 時間不能倒流, 你買唔到。

男爵府

oliloo 發表於 22-4-4 12:09

中銀人壽回報正如官網所指, 不多不少全保證, 期滿本加息全數存入你的扣賬戶口。其它 ...

請問之前中銀人壽呢個人民幣保證回報率俾到幾多% (想參考吓),現在係3.25%你會唔會做呀?

珍珠宮

oliloo 發表於 22-4-4 12:09

中銀人壽回報正如官網所指, 不多不少全保證, 期滿本加息全數存入你的扣賬戶口。其它 ...

我本身買咗5份儲蓄保險,早年已供滿,而家每年5%以上增值(其中3份會有特別投資回報派發,所以每年派息不定,試過20-21年派超過10%)。另外,仲有2份年金,延期&終身。定期就港元同人民幣都有做,人民幣定期有3個月和1年,1年嗰份2.8厘,我覺得回報低,所以先睇下有冇其他。

男爵府

20080909 發表於 22-4-4 12:14
請問之前中銀人壽呢個人民幣保證回報率俾到幾多% (想參考吓),現在係3.25%你會唔會做呀?
...

2019年4月4.21%, 2019年7月3.81%, 2020年5月3.48%, ......。依家3.25%仲考慮緊, 我有好多人仔, 想將部份兌換回港元。

男爵府

oliloo 發表於 22-4-4 12:27
2019年4月4.21%, 2019年7月3.81%, 2020年5月3.48%, ......。依家3.25%仲考慮緊, 我有好多人仔, 想將部份兌 ...

謝回覆。之前吸引好多!

侯爵府

MissMaMa 發表於 22-4-4 12:16

我本身買咗5份儲蓄保險,早年已供滿,而家每年5%以上增值 ...

想知邊間投資會派超過10%

珍珠宮

setrea 發表於 22-4-4 12:49
想知邊間投資會派超過10%

A字頭保險公司,係得2020-2021嗰年多,呢份儲蓄保險,頭10年都未回本,之後先會好些少,投保十幾年,計返每年平均息率只係4厘未夠。不過,呢幾年增值好快,每年都有5厘以上,今年唔知特別回報有幾多(未計算呢樣,暫時今年有4.6厘增值)。投保10幾年,而家算係收成期,原本呢份係阿女嘅教育儲蓄,但冇用到,而家現金價值不斷滾存,將來都係留返比阿女。

btw,我都唔知自己計法啱唔啱,我咁樣計: 每年增值率=(今年保單現金價值 - 上年保單現金價值) /總供款 x 100%

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Rubylo0410 發表於 22-4-3 23:02

首先,你要睇一睇你個本係要幾錢。若果以佢第一個例子計,投放24萬,3年 ...
完全唔知呢位ching/ctse睇完條link後竟然有咁嘅解讀,中銀嘅目標3年網上我都有做,其中有3份港元今年4/5月到期,佢嘅利息係全保証,你做之時巳講明仲有晒文件睇,另外人仔我都有做,都係先將現有人仔存入中國銀行戶口,而後登入網上連結做,並不存在「兌換率由中國人壽話事」?「投放24萬,3年後可以拎到50萬人仔?」你講真定講假!

20080909    發表於 22-4-4 19:25

首頁

尾頁

跳至