論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

菲姐做夠五年之後博炒, 事蹟如下:

黑面同埋唔睬我,問佢乜嘢事, 佢話我冇比飽飯佢食,事實上佢嚟咗之後重咗10kg, 我叫佢睇返啲相, 問下有冇人信。

每一餐都要食飯, 有時晏晝我想清淡啲食麵, 佢又會黑面, 係因為佢除咗要煮自己嘅嘢食之外,勞煩佢要煮多一個麵。

我嘅水費係$1200, 因為佢一日要沖三次涼之餘,仲要放空洗浴缸。

做咗咁多年都唔肯幫你諗煮乜,我每日畀個shopping list 佢去照單執藥, 去街市路程大概五分鐘,佢每次都要個半鐘先至返。

佢一向都係上晝做簡單清潔,下晝去買餸。有一日我有事,要佢下晝喺屋企睇住個仔,所以叫佢上晝去買餸,佢即時啤我,話佢唔會去,因為下晝買完餸返嚟,沖完涼可以休息,如果留返啲清潔下晝做,噉佢會休息少咗。

仲有數之不盡嘅嘢,總之搞到我而家抑鬱要食藥。終於忍唔住,賠咗兩萬幾蚊炒咗佢。

佢話喺黃埔或者何文田搵工,大家小心啦。

子爵府

mondd 發表於 22-4-5 23:38

黑面同埋唔睬我,問佢乜嘢事, 佢話我冇比飽飯佢食,事實上佢嚟咗之後重 ...

我都係比個工人攪到心情差,怕再落去抑屈,忍唔住炒左幾日,但炒完後agent同佢求情叫我寫信比入境希望可以批佢新visa, 如果唔係佢好大機會要返去又成村人要養,唔知寫唔寫好?
你個工人冇問你要reference letter 或寫信比入境?斷約都甘快揾到工?斷約唔係多數唔批visa?

男爵府

回覆 LC116 的帖子

有,佢仲呃我叫我寫reference比新僱主,講大話因為我唔再用工人,我唔肯,淨係寫咗佢喺我度做左幾耐, 最後工作日期係幾時, 同埋有乜嘢職責。原本我喺封信度寫咗電話,叫新雇主有問題搵我,點知佢要我delete, 之後我問過人, 原來其實係俾immigration嘅求情信。
噉嘅時勢, 炒得嘅都唔慌好人,真係斷約勿請。

大宅

黑面同埋唔睬我,問佢乜嘢事, 佢話我冇比飽飯佢食,事實上佢嚟咗之後重 ...

我個工人做咗差不多5年半,真係越嚟越多問題,日日瞓到9點幾仲遲過我起身、工作唔叫唔做或者拖慢嚟做、每小時去廁所但至少10分鐘先出嚟、一有時間就入房㩒電話、初初超好笑容而家成日黑面、成日都話肚痛 (最近發現佢係有個5cm嘅瘤响子宮,疑似cancer),我都打算到年底夠6年就唔續約啦,如果可以直情想唔用工人!

男爵府

唔見人半個鐘小事啦,我啲平均兩至三個鐘,乜嘢都話唔鐘意食,黑面好正常,佢哋覺得香港人刻薄佢哋,叫佢諗食乜,佢會日日整同一樣野比你食,大家期望落差太多,放假同埋其他工人交流點偷懶,差唔多啦,冇唔見嘢就算!

子爵府

mondd 發表於 22-4-6 08:58

有,佢仲呃我叫我寫reference比新僱主,講大話因為我唔再用工人,我唔肯,淨係寫咗佢喺 ...

你咁快就知佢已揾到工? 但佢斷約係咪多數唔會批新visa?

子爵府

mondd 發表於 22-4-6 08:58

有,佢仲呃我叫我寫reference比新僱主,講大話因為我唔再用工人,我唔肯,淨係寫咗佢喺 ...

你要再補卦信俾入境處,投訴工人惡行,有用的,咁佢就一定要返歸

首頁

尾頁

跳至