時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

https://mp.weixin.qq.com/s/qNgT_Ov0CAFKdG_WcKIQVQ

好文分享

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 22-4-14 17:30
MrBeast    發表於 22-4-14 10:16

水晶宮

nervousmichelle 發表於 22-4-14 08:01
https://mp.weixin.qq.com/s/qNgT_Ov0CAFKdG_WcKIQVQ

好文分享

寫得好好謝分享
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

2024勳章

只識同武漢比,點解唔同深圳比?

大宅

czl115 發表於 22-4-14 08:25

多謝推post!有時間就睇睇篇文,唔使不斷揾人辯論證明自己觀點。

大宅

wsyggk 發表於 22-4-14 08:21
寫得好好謝分享

親身經歷嘅文章,比較有說服力,好過好多靠想像靠嚇嘅宣傳文章

la_source    發表於 22-4-14 11:01

水晶宮

czl115 發表於 22-4-14 08:25

其實佢有講,封城清零要有效,就要係當感染者仲可以追蹤嘅時候做。即係佢間接承認咗係封得太遲。而家上海封城,其實就係等,喺屋企等大部分人染疫病毒過去,同時保住其它城市。其實完全唔需要禁足,封城唔俾上海人走出去就夠。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

2024勳章

nervousmichelle 發表於 22-4-14 08:31
多謝推post!有時間就睇睇篇文,唔使不斷揾人辯論證明自己觀點。

就係睇過,才知道佢不停同武漢比,不如你幫佢解釋下同為一線大城市,又比鄰香港疫區,壓力同樣大,人地深圳點解又無咁多問題?
網上大把分析上海的文章,不同觀點,建議你睇多啲,唔好只睇自己鍾意嘅

大宅

czl115 發表於 22-4-14 08:40
就係睇過,才知道佢不停同武漢比,不如你幫佢解釋下同為一線大城市,又比鄰香港疫區,壓力同樣大,人地深 ...

深圳琴日因為出現20宗外地輸入,又做咗一次全民檢測,你又知道嗎?我的家人在深圳,所以對深圳的情況非常瞭解。一個月不停做核酸,不停排隊,很多人都已經抗疫疲勞了。
文章里和武漢比較的原因是都是同樣有大量人群感染,上海已經錯過和深圳全民檢測相同的時間段,所以可比性低,不適合說明作者嘅問題。
你比較適合睇你喜歡的官媒文章。或者按照你的想法也寫篇分析文章,看看是否這麼有說服力,說服力不是靠杠的。

水晶宮

2024勳章

nervousmichelle 發表於 22-4-14 09:12
深圳琴日因為出現20宗外地輸入,又做咗一次全民檢測,你又知道嗎?我的家人在深圳,所以對深圳的情況非常 ...

你有深圳家人,我都有深圳朋友,佢哋見到香港醫療崩潰死咁多人,雖然抱怨檢測麻煩但都仍然堅守,而且佢哋除左做檢測外生活一切如常,昨日學校也開始恢復面授。當然這只代表我認識嘅人
上海除左錯過封城時間,封城管理也大有問題,封城兩個星期才開始實行分級分區管理(深圳一開波就已經咁實行),執行也混亂。健康碼也亂,封城期間都能疫情不斷外溢周邊省份
你點知我只睇官媒?微博大把專家學者網紅大V素人提出各種方案,你有你贊成,我有我不同意見。如果你開post只係想聽贊成意見,咁你同你口中嘅官媒有咩分別?

侯爵府

good metaphor

共存派主张大家一起游泳过河,现在大部分人已经穿上了救生衣,河水虽然水位高却比一开始平缓,防洪堤外面越来越多的人都已经在河对岸,留在这边会越来越被世界所孤立。虽然那么多人一起游泳过河可能无法保证所有人的安全,可一直躲在防洪堤后面也不是个办法;清零派觉得现在还有一些人没穿好救生衣,或者救生衣质量不行怎么办?河里有暗流还怎么办?万一再来一波洪峰怎么办?所以咱们要坚守在防洪堤后面等到水退下去……共存派和清零派体现的是不同的风险承受意愿,大家都有理由,谁都说不服不了谁。

珍珠宮

nervousmichelle 發表於 22-4-14 09:12
深圳琴日因為出現20宗外地輸入,又做咗一次全民檢測,你又知道嗎?我的家人在深圳,所以對深圳的情況非常 ...

我都有家人住深圳,佢哋好配合亦感恩深圳速度做到快狠准,唔想變成香港或上海咁,香港和上海就系因為慢,走在病毒後面,搞到如此田地。。。我識嘅深圳人都感到作為深圳人而自豪,好多國內人都鬧上海和香港㗎!防疫做得唔好!

侯爵府

nervousmichelle 發表於 22-4-14 08:01

好文分享
这篇估计也活不长,音频不录了,且看且珍惜,删了就不重发。

侯爵府

hellomiki 發表於 22-4-14 10:26

我都有家人住深圳,佢哋好配合亦感恩深圳速度做到快狠准 ...

我覺得一係就好似深圳咁一有伶仃個案就做,如果過咗黃金期就好似香港咁,等疫情回落先做搵餘下隱形個案

ps 今次上海和香港經驗證明一定要打齊三針或者屋企要有清溫

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

MrBeast 發表於 22-4-14 10:37
我覺得一係就好似深圳咁一有伶仃個案就做,如果過咗黃金期就好似香港咁,等疫情回落先做搵餘下隱形個案

p ...

最弊會外溢比其他省呢 上海將病毒外溢中國21省。。。其實今次深圳和上海大爆疫,好大原因系香港將病毒外溢到國內。。。太多守不住,香港變成國內一個大缺口
睇深圳人發嘅種種視頻,就暗指香港搞到深圳大爆疫,深圳要守住隔離呢個香港缺口,守好深圳呢個南大門,香港人除了返深圳廣東一帶,另一入口就系上海了。。。睇返香港人返國內數字,廣東和上海最多

大宅

MrBeast 發表於 22-4-14 10:15
good metaphor

共存派主张大家一起游泳过河,现在大部分人已经穿上了救生衣,河水虽然水位高却比一开始平 ...

呢個metaphor套用喺BK嘅討論都一樣可以,有人堅持清零先係最好,亦有人認為清零只係理想,最終亦要共存,誰也說服不了誰。所以認為篇文章非常客觀,現實就係如此。

子爵府

hellomiki 發表於 22-4-14 10:44

最弊會外溢比其他省呢 上海將病毒外溢中國21省 ...

咁其實大陸唔好俾任何人入境咪可以一世清零. 市民又唔駛被封又唔需要求不停做檢測. 更加唔駛怨呢個果個

子爵府

MrBeast 發表於 22-4-14 10:37

p ...

基本同意,最必需是止痛退消葯咳水同潤喉嘅嘢。
我家10幾人,政府派的清温都遲了,未用就陰性。

珍珠宮

jasprincess 發表於 22-4-14 10:58
咁其實大陸唔好俾任何人入境咪可以一世清零. 市民又唔駛被封又唔需要求不停做檢測. 更加唔駛怨呢個果個
...

連香港黃磚家都話中央太厚待香港人了 唔封香港
梁卓偉話國內爆疫就系香港所引致,叫香港人唔好為國家添煩添亂
https://mp.weixin.qq.com/s/In0YhHzyKOasysk_R4_r9Q

水晶宮

我朋友圈裡不少都係深圳嘅親戚,我對深圳的情況都非常瞭解,佢哋幾時開學,每日有無新增個案都好清楚,講真,佢哋(深圳)一個月不停做檢酸,佢哋覺得值得㗎!因唔想好似香港咁慘,死咁多人,無床位要瞓街...亦覺得上海學左香港,所以被好多人鬧上海抗疫不力!我所認識嘅深圳人,係贊成走在病毒前面而非後面,一定要快,佢哋亦好樂意配合檢測!同上海人唔同,上海人感覺同香港人有點相似,所以上海初期咪想學香港,但而家上海要行返「正路」了。
有d人會搵自己想睇嘅「文章」而去睇,觀點與角度問題。

首頁
12345...6

尾頁

跳至