自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

sunnykiwi 發表於 23-4-23 12:25
冇嘅,啲人真係為左pass, 集中操卷,唔係為左學野。佢地考完就咩都唔記得,因為都認真學。
...

最弊啲家長唔識嘢,見個仔啲分數好似幾好咁,就以為真係好好!我自己degree 、master都係讀音樂,我又真係唔明點解十堂八堂就可以學完5級樂理,不過見咁多人都咁講,我仲以為自己唔通諗得太複雜???我好高興仲見到有正常學生正常地學習。

男爵府

redhot 發表於 23-4-23 12:44
最弊啲家長唔識嘢,見個仔啲分數好似幾好咁,就以為真係好好!我自己degree 、master都係讀音樂,我又真係 ...

呢樣就係我琴老師一向嘅迷思,佢都一樣睇唔通依家家長嘅思維。

珍珠宮

虎到金來勳章

redhot 發表於 23-4-23 12:44
最弊啲家長唔識嘢,見個仔啲分數好似幾好咁,就以為真係好好!我自己degree 、master都係讀音樂,我又真係 ...

我仔話學左樂理,學校考音樂張paper好易

珍珠宮

虎到金來勳章

redhot 發表於 23-4-23 12:39
正路吖,應該要係咁做。學得幾堂嗰啲,講真書上練習都做唔晒啦!求其考完,到彈琴彈上高級時,要將樂理知 ...

其實未學識晒,不斷只係操paper,又錯好多都幾無謂,我仔只係做左1本past paper好似有4份,老師話ok呀可以去考

珍珠宮

polliebb 發表於 23-4-23 14:18
其實未學識晒,不斷只係操paper,又錯好多都幾無謂,我仔只係做左1本past paper好似有4份,老師話ok呀可以 ...

如果你地都話未學識晒,其他 人上得幾堂真係唔知學過乜喇?!

大宅

日日日清 發表於 23-4-22 20:11
我囡記性都唔錯。但重點真係要操past paper,佢開頭做都錯得多架,但題型其實差不多,做多幾次自然就會熟 ...

邊個網頁?可以提供網址嗎?謝謝妳

複式洋房

grassyy 發表於 23-4-23 17:30
邊個網頁?可以提供網址嗎?謝謝妳

就係abrsm 官網,佢有online mock exam 可以做,仲有生字test。但我囡都考左超過一年,唔知而家仲係咪咁。

首頁

尾頁

跳至