自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

阿仔中二,小學成績都幾好,上到中學完全無心向學,科科肥佬,得科數學合格,佢講到明唔想讀,真係唔知點搞

琥珀宮

CuteC 發表於 22-4-27 17:30
阿仔中二,小學成績都幾好,上到中學完全無心向學,科科肥佬,得科數學合格,佢講到明唔想讀,真係唔知點搞 ...

英中定中中?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

是否上到中學跟唔到?

有無問過佢,大家傾下

琥珀宮

阿仔中二,小學成績都幾好,上到中學完全無心向學,科科肥佬,得科數學合格,佢講到明唔想讀,真係唔知點搞 ...

如果係因為英文跟唔上就轉去中中,唔應該因為英文而浪費左讀書嘅動力

男爵府

有冇傾過咩原因, 壓力太大? 唔鍾意學校/同學?

禁止訪問

男爵府

找下社工?一係找個同佢傾得計既人,咁樣可能會好啲,知道佢內心諗法,慢慢勸下佢回復正軌

大宅

講緊會考年代,朋友唔記得中幾跟我講文科全唔合格,得不高於20分,之後讀理科,成績理想,最後去了請註冊護士.

男爵府

佢可能太有主見 試下問下佢想學咩
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

要搵到原因,先可以改善,小學成績好,即係唔係學習能力問題。係中學課程唔適應,定程度唔配合?定係校園生活出咗問題?

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

100個人讀書,唔會100個都讀得到書
佢有無咩興趣想向果邊發展?都要諗下自己前路點行。
但佢小學成績好,係咪上中學遇到啲咩困難呢?

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

疫情亦都好影響讀書氣氛,邊zoom邊玩
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

我小朋友嘅同學,高小一直都係正正常常,一升到上中學就變咗另外一個人咁,除咗打機,就係打機,功課唔交,一係上網抄,俾老師發現教訓都唔當一回事,飯都唔肯食,因為掛住打機,同父母關係變差,試過媽媽提議玩其他遊戲,佢搵粗口回應⋯⋯

伯爵府

虎到金來勳章

同我仔一樣, 佢仲要求退學, 依家搵學校社工跟進, 一味順住佢.

珍珠宮

試下揾出原因,或跟唔到,如果你識就指導下佢,唔識就請補習老師教下
如果長期成績差跟不上,會一路差落去無心機

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

考慮中三後入VTC, 上網睇下有邊科佢有興趣

數理好, 可考慮工程系

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係咪唔夾間學校?

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

朋友個仔讀名校,小四開始無心向學,到高小追唔上,中學讀普通學校,日日上堂發夢,唔交功課唔讀書,掛住打機,科科唔合格已留班,讀中五兩年都上唔到中六,佢依家終於識同屋企人講,小學個個成績勁跟本追唔上,無晒讀書鬥志,唔想讀,近排終於開竅DSE有溫書,不過都仲係無人生目標,讀書只係應付屋企,是是但但過咗中六就算,樓主小朋友咁樣要同佢一齊搵出主因,究竟係太難追唔上,被打機吸引唔想讀,定係青春期情緒問題

伯爵府

係咪小學嘅時候由你管理佢嘅學業、小學仲可以聽話上到中學就反叛.通常要讀書叻都係要自發、父母只能夠幫到小學、上到中學只能夠靠自己

子爵府

朋友個仔讀名校,小學成績好好,一直班級第一。
上到中學,夜晚唔瞓打機,成日欠交功課,成績稍微下滑,第一不保。
中二開始唔番補習、欠功課,考試仍然合格
中三下學期,唔上學,網課都唔上,唔交功課。叫佢番學,佢就話跳樓…….
白天睡覺晚上打機,連食飯都唔出房門

朋友現在悉緊,點算?!

首頁
12345...7

尾頁

跳至