自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

男友一個人同佢媽媽住(七十幾歲,有腦退化,最近嚴重左)。
請問大家有無照顧腦退化屋企人經驗分享,意見?感謝!

男友媽媽背景:
~自理能力OK。
~固執,少讚美多批評。
~少外出或約朋友,唔去老人中心。主要係屋企睇電視。
~自己做錯野後唔記得,話我男友做。
~多疑,話人攞佢野,其實係佢唔記得放係邊。

最近有次半夜話我男友偷佢野。警察黎到,佢當無事發生。
佢無發病時,同男友關係算OK。

有定期去政府醫院覆診,醫生話無方法改善(唔會加藥或轉藥)。
男友除了擔心佢阿媽身體,身心也承受好大壓力,我見到佢咁都唔知點安慰佢好

大宅

回覆樓主:

腦退化每個人不同,情況不算差,有d應該係年記大無記性,,唔嚴重唔打算比藥,應該有藥食的,但藥物未必有改善,或會更差

大宅

安格 發表於 22-4-29 13:43
腦退化每個人不同,情況不算差,有d應該係年記大無記性,,唔嚴重唔打算比藥,應該有藥食的,但藥物未必有 ...

佢有定期覆診,醫生有開了藥,但都咁樣

大宅

回覆樓主:

排定老人院。會越來越差。我姑媽都有腦退化,表姊獨力照顧佢,好大壓力,而家搞到自己要睇精神科。姑媽會重覆食藥,1日食幾次,表姊唯有收埋d藥,姑媽日鬧表姊想害佢,唔比佢食藥。。。

男爵府

有自理能力就唔到逼佢 唔好自以為是安排她 她有權自己選擇生活
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

無得變返好嫁,最好睇定啲老人院,慢慢會退化,唔識自己照顧自己,本身唔多出街都唔緊要,我阿婆以前會半夜出門口,佢跟佢以前嘅習慣落街,最好係佢銀包(要睇佢習慣,習慣帶手袋定帶銀包)放定你地電話號碼。
須然佢未必記得,都要好似照顧小朋友咁溫柔同佢傾計 咁佢最退都會溫柔啲。如果你地粗聲粗氣鬧佢,佢入到老人院會4圍鬧人,因為佢最後記得係比人鬧(見過啲假孝女孝孫)。
我好多個長輩都係老退化,見得多,我都驚有遺傳

fairplay    發表於 22-5-2 10:33
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

大宅

fibe0313 發表於 22-4-29 14:46
排定老人院。會越來越差。我姑媽都有腦退化,表姊獨力照顧佢,好大壓力,而家搞到自己要睇精神科。姑媽會重 ...

聽你咁講,都感受到你表姊好大壓力。
希望佢睇左醫生,情緒上會好番d喇!

大宅

volan 發表於 22-4-29 14:51
有自理能力就唔到逼佢 唔好自以為是安排她 她有權自己選擇生活

咁男友盡量都唔想送佢媽媽去老人院既,但又唔知點好,幾大壓力。
即使同佢媽媽講道理,佢都唔接受,或者轉頭又唔記得了。

大宅

zxyggp 發表於 22-4-29 15:51
無得變返好嫁,最好睇定啲老人院,慢慢會退化,唔識自己照顧自己,本身唔多出街都唔緊要,我阿婆以前會半夜 ...

係喇,可惜呢個病仲未有藥醫治。
你阿婆仲會自己出街,咁你一定好擔心呢!

有時我都同男友講,佢有病無計啦,你當佢小朋友喇。
但有時聽佢講番,即使好聲好氣同阿媽講野,佢都會唔接受,或者調番轉話我男友做錯。
成日半夜突然叫男友起身,又會係男友番工時,狂打電話比佢,問佢攞左d野去邊~

其實我都有諗過,唔知我男友會唔會都遺傳到。
不過而家好多野都唔到我地控制,所以都唔好諗套多了。
祝你同婆婆都會健健康康!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

fibe0313 發表於 22-4-29 14:46
排定老人院。會越來越差。我姑媽都有腦退化,表姊獨力照顧佢,好大壓力,而家搞到自己要睇精神科。姑媽會重 ...

買個七格藥盒啦
一日食一格

男爵府

smilefl 發表於 22-4-29 12:59
男友一個人同佢媽媽住(七十幾歲,有腦退化,最近嚴重左)。
請問大家有無照顧腦退化屋企人經驗分享,意見? ...

挑老人日間護理中心,老人院,或上門服務。
如經濟ok,請印傭照顧

侯爵府

smilefl 發表於 22-5-1 21:07
咁男友盡量都唔想送佢媽媽去老人院既,但又唔知點好,幾大壓力。
即使同佢媽媽講道理,佢都唔接受,或者轉 ...

只有男友跟媽媽兩個人住?
你要有心理準備一定會繼續差落去, 家中長老已經腦退化差不多六年, 現在已經開始大小二便失禁, 肯著尿片已經好好, 但佢哋根本唔知屙咗落條片到, 不論大小便, 一除片褲去廁所, 如果有大便喺條片度, 大便就會整到成個屁股同大髀都有
如果經濟許可, 男友請個工人幫手照顧下, 我諗將來你男友要抹屎抹尿會發癲

另外建議睇下有冇方法, 呃呃氹氹佢返專比認知障礙的老人中心, 同人有接觸會減慢腦退化
首先, 我諗你搵下男友住嗰區嘅負責社工, 睇下可唔可以安排做評估跟住排老人院, 未入老人院前可以有社區服務券資助返老人中心
努力, 長路漫漫

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

有日間中心,
應該可以托去日間中心
有活動,有其他老友記
睇下佢去唔去

侯爵府

2023年兔年勳章

1)有冇平安手機?防止佢走失搵唔返,手機有定位追蹤裝置,遇事可按掣求救

2)在區內老人中心找認可社工做評估,輪候政府資助老人院

3)不能獨留老人一人在家,煮飯或煲水/湯可能忘記熄火
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

伯爵府

樓主,, 我之前睇左viu tv <恐怖醫學>講腦退化, 可以靠聞精油芳療預防健忘或者改善失智症,你試下幫唔幫到你男友,盡點綿力

全民家庭醫學-身體機能回春大撇步-用精油芳療預防健忘
浦上醫師做了長達十年的研究
對於失智症,有某幾種精油可以明顯得改善失智症狀
精油配方:
白天 : 迷迭香 + 檸檬 ( 2: 1 )
晚上: 薰衣草+ 甜橙 ( 2: 1 )
途徑 : 項鍊式聞香瓶,經由嗅神經, 刺激海馬迴
使用時機: 白天 : 中午以前使用, 連續聞2小時 晚上 : 睡前一小時前

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

smilefl 發表於 22-5-1 21:23
係喇,可惜呢個病仲未有藥醫治。
你阿婆仲會自己出街,咁你一定好擔心呢!

我阿婆走左好耐啦,呢個時候1係老人院,1係請工人,腦退化嘅都好長命,1步步睇住佢地忘記物件,跟住忘記地點,跟住忘記人,普通人照顧唔到的。我阿婆同阿麻都係腦退化後走嘅,可能照顧得佢幾好啦,退化後都6至8年先走,加油。
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

伯爵府

我家兩老都有此病,孝心想同住有能力就請工人,因為此病危險在會走失、善忙(如忙記熄火)。係好大壓力,唔會好,只會更差,當BB咁湊和照顧,要很大很大耐性。

大宅

回覆樓主:

明白。
呢個病對病者同照顧者都唔容易。

感謝大家意見同分享!
祝你地,同身邊愛既人都身體健康

珍珠宮

回覆樓主:

似精神病多

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我老公佢啊媽最初有腦退化都仲勉強可以屋企人照顧到。
後來越來越嚴重,都係要去老人院住
每次佢地去探佢啊媽,佢啊媽有時就話d姑娘/啊姐對佢好好,有時又話佢地偷左佢d野。
又試過自己係老人院偷走出去,攪到要四圍搵同報警。
到後來乜人都唔認得。

首頁

尾頁

跳至