自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

金宵自己有追開,平心而論覺得題材不錯,但睇到男女主角條線,愈睇就覺得同李敏鎬套The King熟口熟面,大家有冇同感?
(非批評,純討論)

大宅

donutbmikako 發表於 22-4-29 13:05
金宵自己有追開,平心而論覺得題材不錯,但睇到男女主角條線,愈睇就覺得同李敏鎬套The King熟口熟面,大家 ...

你咁講又有d似,2個時空外貌相同既人交錯相遇既劇情,劇情我覺得金宵好睇d, 雖然都係炒左唔同既劇/戲,d故事係好睇既,the king為左植入廣告拖到好悶,睇2集已放棄

大宅

FaflofaC9 發表於 22-4-29 16:15
你咁講又有d似,2個時空外貌相同既人交錯相遇既劇情,劇情我覺得金宵好睇d, 雖然都係炒左唔同既劇/戲,d ...

平行世界,另一個自己,特定地方物件穿越,平行世界嘅兩個人互相愛上,小時候有見過對方,最後要不斷响不同的平行世界揾女主角,愈睇愈有熟悉嘅感覺
我覺得兩套各有特點,君主敗筆真係太多植入,同埋前段拖太長,但後半段其實係緊湊好睇,而且佢個時間線表達得清晰,對於平行宇宙有多d描述,起碼我睇完唔會一頭霧水。而金宵就多左單元感覺豐富d,但尋晚嗰集個人就覺得有點亂,可能係ending 舖排,講真我已經好耐冇試過會追tbb d劇黎睇,希望唔好爛尾

男爵府

The King 好睇好多, 每集會想追看, 同埋睇得明, 唔使成日估。

男爵府

回覆樓主:

the king 無單元、分支同埋無咁暗,易睇好多

琥珀宮

FaflofaC9 發表於 22-4-29 16:15
你咁講又有d似,2個時空外貌相同既人交錯相遇既劇情,劇情我覺得金宵好睇d, 雖然都係炒左唔同既劇/戲,d ...

下,the king 好睇好多wow,緊張有追看性,我睇咗三次,每次睇得再detail d !
今宵d單元幾好睇,反而講男女主角平行時空條線好亂又悶,我成日睇到瞓著咗!
其實好多劇都講平時空,多元宇宙,閃電俠好睇。

大宅

回覆樓主:

大家都係平行世界,但唔似喎,The king另一世界男女主冇交雜The king悶到一個點,至少金宵都有奇幻野睇下,The king只睇到一堆植入廣告

禁止訪問

牛年勳章

水晶宮

donutbmikako 發表於 22-4-29 13:05
金宵自己有追開,平心而論覺得題材不錯,但睇到男女主角條線,愈睇就覺得同李敏鎬套The King熟口熟面,大家 ...

The King
清楚好多
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

大宅

木土土 發表於 22-4-30 00:26

下,the king 好睇好多wow,緊張有追看性,我睇咗三次,每次 ...

我都覺,我都有重睇,因為有d位真係要諗下再睇返先更完整,其實如果話The King悶,不如話佢前面拖得太耐,我睇左頭兩集都有考慮棄劇,但好彩冇咁做
金宵睇完個ending,唔差的,上文接到下理,但感覺都係交待得較含糊,不過tbb肯寫呢d題材,都叫打破下固步自封嘅格局

大宅

happylife28 發表於 22-4-30 00:31
其實金宵滲入左好多同類劇種的元素, 我唔會話佢抄, 但整合左好多資料再變化!
...

同意,雖然有似但完全話抄又唔公平,而且金宵有單元,而d單元又會融入返主線!我覺得其中某幾個單元係好睇的

大宅

donutbmikako 發表於 22-4-29 16:27

平行世界,另一個自己,特定地方物件穿越,平行世界嘅 ...

the king 第幾集開始好睇?我要試下中間執番睇下先得

首頁

尾頁

跳至