懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

高齡第二胎,好幸運一擊即中,5w時流過一次啡,6w去產檢,陰超只見胎囊同yolk sac,冇閃閃,醫生話2個可能,一係遲排卵遲著床,一係胚胎自然淘汰(emoji)

醫生俾咗小白球,我拿住張寫住「threatened miscarriage 」嘅醫生紙回家,心神恍惚,擔驚受怕,然後瘋狂地睇babykingdom 呢一版,睇吓其他jm經驗,有d睇到令人振奮,有d睇到好傷心,有d直情睇到我好驚好驚⋯⋯老公叫我唔好睇,但我忍唔住不斷睇,結果越睇越驚⋯⋯

自己高齡,加上一直都冇乜孕徵,冇嘔,連作嘔都冇,冇暈,冇谷胸,口味冇變,唯一係攰,(又要返工又要湊住大仔,冇可能唔攰) ,內心唔多唔少打定輸數,怕希望越大,失望越大⋯⋯

大宅

cccbbbccc 發表於 22-5-3 15:36
高齡第二胎,好幸運一擊即中,5w時流過一次啡,6w去產檢,陰超只見胎囊同yolk sac,冇閃閃,醫生話2個可能 ...

到今日覆診,好似等判刑咁,瞓上床,一照,醫生好開心話「見到喇!」(emoji)一閃一閃,size 心跳係7w,醫生話好正常,我當堂眼淚直流(emoji)老公都眼濕濕(emoji)

Jm們,如果身體冇乜唔舒服,建議真係忍到7w至8w先好去照,否則太早照,若遲排卵見唔到閃閃,真係嚇餐飽架!

不過,都唔敢太開心住,始終高齡,面前仲有好多關要過,希望一切順順利利❤️

祝大家都好孕健康❤️

大宅

cccbbbccc 發表於 22-5-3 15:37
到今日覆診,好似等判刑咁,瞓上床,一照,醫生好開心話「見到喇!」(emoji)一閃一閃,size 心跳係7w,醫 ...

恭喜晒你呀,不過有流啡真係唔好操勞咁多
安心養胎啊

大宅

Yin807 發表於 22-5-3 17:37
恭喜晒你呀,不過有流啡真係唔好操勞咁多
安心養胎啊

多謝你呀係,流啡不可輕視

別墅

cccbbbccc 發表於 22-5-3 15:37
到今日覆診,好似等判刑咁,瞓上床,一照,醫生好開心話「見到喇!」(emoji)一閃一閃,size 心跳係7w,醫 ...

頭三個月要好好休息呀,訓多d。
我都高齡,已懷孕24週。大家一起加油。

大宅

cheerchee 發表於 22-5-3 18:10
頭三個月要好好休息呀,訓多d。
我都高齡,已懷孕24週。大家一起加油。
...

Thanks dear 24週蜜月期應該好舒服大家都加油

別墅

cccbbbccc 發表於 22-5-3 15:36
高齡第二胎,好幸運一擊即中,5w時流過一次啡,6w去產檢,陰超只見胎囊同yolk sac,冇閃閃,醫生話2個可能 ...

我都高齡加上二胎,由於經期非常唔穩定,已經照兩次 都沒有消息,哎,驚驚地

大宅

Dorothy_1218 發表於 22-5-4 00:17
我都高齡加上二胎,由於經期非常唔穩定,已經照兩次 都沒有消息,哎,驚驚地
...

好明白果種心情,放寬心!情緒會影響身體,你經期唔穩定,極可能遲排卵所以先未照到,呢度唔少jm等到成9w 10w先照到都有,加油媽媽!一定順順利利的

男爵府

2024年龍年勳章

恭喜恭喜 我都係係呢度爬過文 真係有7-8週先好去照 唔係隨時嚇一兩個禮拜

大宅

YYChannn 發表於 22-5-4 11:48
恭喜恭喜 我都係係呢度爬過文 真係有7-8週先好去照 唔係隨時嚇一兩個禮拜
...

謝謝你啊係呀,太早照超聲波真係分分鐘嚇親自己

子爵府

我都高齡,依家33w,基本上我嘅擔心無停過,因為之前都試過無左,希望一切順利啦!

生左出嚟又係另一關要過,做阿媽真係心血少d都唔得

大宅

pky726 發表於 22-5-4 18:33
我都高齡,依家33w,基本上我嘅擔心無停過,因為之前都試過無左,希望一切順利啦!

生左出嚟又係另一關要 ...

完全講中我心聲為母則強,一齊努力!祝大家jm都順利開心生b

pky726    發表於 22-5-5 13:34

首頁

尾頁

跳至