0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

想問吓大家生完出院後會幾時俾四大長老探呢?同埋幾耐上黎一次?

我怕佢哋到時日日都上嚟我會癲,想一早講定先(emoji)

別墅

totoarp 發表於 22-5-8 23:34
想問吓大家生完出院後會幾時俾四大長老探呢?同埋幾耐上黎一次?

我怕佢哋到時日日都上嚟我會癲,想一早講 ...

我就覺得有冇疫情都好,坐月裹個月乜人都唔好黎就最好!

利申:坐月中

伯爵府

我而家都坐月中,我生b前已經講明,最快都滿月後先好黎探b,因為我係自己坐月,我實在無本事去招呼佢地⋯⋯

洋房

totoarp 發表於 22-5-8 23:34

我怕佢哋到時日日都上嚟我會癲,想一早講 ...

我都拒絕曬,最好就提早講定。

水晶宮

我無所謂坐月,都係自己同工人搞晒
四大長老經常嚟,佢地會幫手,亦明白佢地想見bb, 我亦開心有人幫輕下(淨係幫我occupy 住個大女而好大分別)
不過我四大長老係真係幫得手,唔係得個睇字,或者指指點點

大宅

睇你四大長老係真幫手定黎指指點點

我自己爸爸係上黎睇下我身體如何,一切安好佢就會早啲走比我休息。老爺係純玩型,奶奶係咩都意見多多但叫佢做就話咩都唔識。你見唔對路就唔好比佢地上黎喇,頭一個月媽媽身體狀態差,如非幫忙就唔好”湊”多個長老。

大宅

乜可以唔俾四大長老上嚟屋企㗎咩?!

洋房

鼠女神 發表於 22-5-9 18:57
乜可以唔俾四大長老上嚟屋企㗎咩?!

我諗講清楚自己想多啲時間休息我諗佢哋都會體諒嘅,不過完全唔上嚟應該有啲難⋯

水晶宮

totoarp 發表於 22-5-10 00:55
我諗講清楚自己想多啲時間休息我諗佢哋都會體諒嘅,不過完全唔上嚟應該有啲難⋯
...

佢地上你屋企你要應酬?
自己父母都要?
我四大長老嚟到我唔使點應酬/理佢地㗎,佢地知我d 嘢喺邊,自己沖咖啡飲,奶奶會煮埋飯,我真係可以去沖涼瞓覺唔使理佢地。。。
睇你d 長老識唔識做

大宅

totoarp 發表於 22-5-10 00:55
...

禮貌咁講出你感受應該ok吧。我諗我太逆來順受,四大長老講乜我都只識say yes。可能我都要學下你,有需要時都講下自己其實想點。

洋房

Nbs 發表於 22-5-10 08:46
佢地上你屋企你要應酬?
自己父母都要?
我四大長老嚟到我唔使點應酬/理佢地㗎,佢地知我d 嘢喺邊,自己沖 ...

應酬又未至於⋯自己爸媽當然唔使,但6299就非常多意見,我知佢哋係出自關心不過太煩會影響心情⋯

大宅

要睇下佢哋到時會唔會增加自己負擔,有時長老會有好多意見,聽多左會影響自己坐月心情,由於坐月時的情緒好易受影響,所以最好溝通定先,如果長老真係太堅持,搵老公係度時先過黎探,叫老公去應付

首頁

尾頁

跳至