自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

小朋友K3想學琴, 不為考級。問左個老師要$280/30 min,上琴室學,請問價錢正常嗎?老師唔比旁聽,屋企又冇琴,平時可以點同佢練習?雖然只係for fun, 但都希望小朋友既然自己表達想學,都可以盡下責任得閒練習下。thank you !

子爵府

averymom 發表於 22-5-16 12:23
小朋友K3想學琴, 不為考級。問左個老師要$280/30 min,上琴室學,請問價錢正常嗎?老師唔比旁聽,屋企又冇 ...

如果初級 30Min 通常$200

大宅

回覆樓主:

老師資歷?偏貴, 通常$250/45 mins, 特別係初級,老師唔使備課,之後每級加錢。你自己識唔識?識而屋企有琴就可以陪佢練,唔識就好靠佢自己練,有機會練錯。我自己覺得學到第六個月,屋企無琴無得日日練好難學落去。咁細唔比坐隔離唔ok.

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我女係屋邨琴行,$580/4堂,每堂30分鐘。

男爵府

偏貴 但唔知老師咩資歷
我仔初學220/45分鐘係老師上門,有演奏二級證書。
後尾轉咗鋼琴碩士都係$500/1小時。另一個小朋友比緊初級$370/45分鐘,都係老師上門,CU音樂系畢業,有豐富教授中小學音樂班經驗。

子爵府

我女而家k3 學左一年多,岩岩k2學時$250/45分鐘,都係唔比家長睇住,學琴屋企真係要有個琴,練琴緊要咖,學完唔練等於無學,初頭學要坐隔離陪佢練,我本身都唔識咖,惟有叫佢上堂認真聽老師講。

男爵府

averymom 發表於 22-5-16 12:23
小朋友K3想學琴, 不為考級。問左個老師要$280/30 min,上琴室學,請問價錢正常嗎?老師唔比旁聽,屋企又冇 ...

貴。
我仔而家都係K3,學咗就快一年,琴行上,淨係頭4、5堂可以旁聽,老師資歷冇上面嗰啲jm咁高。最初大約$140/30mins(初學價),啱啱尋日交下期學費加到約$170/30mins(二級價)。屋企買咗部二手琴練習,未考過級。

水晶宮

我女K3, 剛學咗幾個月,上老師屋企學,$500 一個鐘

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 averymom 的帖子

老師有咩資歷? 淨係講價錢可能係貴﹐但資歷唔同唔可以相比....百零蚊 - 三百都有....(唔係話貴一定好﹐但識教同唔識教﹐點教都有影響﹐學琴最怕學壞手﹐我個仔就係第一個老師教得唔好﹐而家老師話有排搞﹐正所謂學壞容易學好難)

男爵府

畀面勳章

Nbs 發表於 22-5-16 13:04
我女K3, 剛學咗幾個月,上老師屋企學,$500 一個鐘

K3 可以專注到一小時嗎?

男爵府

畀面勳章

惡人bb 發表於 22-5-16 12:37
老師資歷?偏貴, 通常$250/45 mins, 特別係初級,老師唔使備課,之後每級加錢。你自己識唔識?識而屋企有琴 ...

我就係唔識,屋企又冇琴。想佢學細細件嘅樂器,但佢又話要學琴。我本身想佢學一排睇吓係咪真係有興趣先買部琴,但冇得練習其實都冇用,每星期靠上堂個30分鐘唔掂

水晶宮

averymom 發表於 22-5-16 13:07
K3 可以專注到一小時嗎?

我女好鐘意呀
其實佢早一年左右去過琴行試堂,悶到不得了。
呢個上門老師似乎捉到我女路,佢好鍾意上,返到嚟自動自覺練琴,我都好surprised. 我女本身係活躍好動坐唔定㗎,所以偏貴我地都繼續上。(其實佢一星期上兩堂,所以一個月就$4000 了)

別墅

初級算貴,可能老師資歷高。小朋友越考琴級數越高學費會越多。我小朋友初初學,上一段時間堂都有興趣繼續學,我就買數碼鋼琴練琴,三千幾到,如果係想學琴真係要練先會彈得好,就算無得旁邊睇,學到返屋企練彈都聽得出老師教成點。

大宅

回覆樓主:

我女都係k3學琴
400/4堂半個鐘,屋邨琴行
頭一年都係屋企有部電子琴畀佢練下手,
考二級之後就喺琴行每天免費練一陣,
到咗考完四級,問咗佢有冇興趣學落去,
就買咗部二手u1,學到現在八級
學咗差唔多十年,當係小小嘅興趣,慢慢學
其實我女冇咩天份,但係佢肯練琴,就畀佢繼續學

男爵府

averymom 發表於 22-5-16 13:11
我就係唔識,屋企又冇琴。想佢學細細件嘅樂器,但佢又話要學琴。我本身想佢學一排睇吓係咪真係有興趣先買 ...

我買部二手琴,包送大約$5000。而家多咗人移民,有啲人會free,不過連搬+調可能都二千零三千。不過屋企要有空簡放到就真。有得練習真係好好多。每星期30mins ok。其實我仔而家學首新歌(合手),都大約兩個星期才熟。
頭嗰9個月,每日都要我捉住佢地練(十零分鐘),最近幾個月,佢哋就自動自覺了,我唔識,佢哋叻我好多了。不過我用我識嗰啲方法教住阿女先(仲有3個月4歲,細阿仔兩年),佢都學哂pre-grade本書了。我問個老師4歲會唔會可以收埋學,佢話等大啲,5歲先。

大宅

averymom 發表於 22-5-16 13:11
我就係唔識,屋企又冇琴。想佢學細細件嘅樂器,但佢又話要學琴。我本身想佢學一排睇吓係咪真係有興趣先買 ...

咁你可以比佢上1個月睇下佢係咪真係鐘意,佢想學落去可以買住數碼鋼琴先,再學落去就鋼琴囉。學琴最好日日練,最少都一個星期4日。

如果係去老師琴室,唔存在太迫既問題,咁細個無理由唔比坐喺隔離,當然唔係平排坐,有個位離遠比你坐埋一邊咁。更何況你自己唔識,個老師落堂同你講教左咩,小朋友練嗰時唔知練咩,你又唔知係老師無教定小朋友唔明。你坐佢隔離,起碼知道老師教左咩無教咩。

水晶宮

Nbs 發表於 22-5-16 13:13
我女好鐘意呀
其實佢早一年左右去過琴行試堂,悶到不得了。
呢個上門老師似乎捉到我女路,佢好鍾意上,返 ...

4000好誇。。。

大宅

初級280偏貴

男爵府

畀面勳章

惡人bb 發表於 22-5-16 15:01
咁你可以比佢上1個月睇下佢係咪真係鐘意,佢想學落去可以買住數碼鋼琴先,再學落去就鋼琴囉。學琴最好日日 ...

所以我都想問下,其實係咪一般都會比旁聽,唔比真係完全唔知佢學乜,想同佢練習都無從入手

伯爵府

我哋試過琴行初學$130/30min
後來轉左另一老師上門,老師住附近,通常一日內來我屋苑連教幾個學生,收$180/45min
只知兩位老師都係ATCL, 其他經驗學歷冇細問

首頁

尾頁

跳至