自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大家好, 想請教下大家我嗰間美容院既手法有冇問題.事情係咁的:

我係2018年十月份,買咗美容院約HKD39xxx美容package, 而此package2021年九月份已到期. 我在不知已過期的情況下, 預約美容院做facial,目的係將剩餘約HKD12,000餘額儘快消費完畢. 期間由於美容業因疫情影響而停業, 無法預約做facial,導致到2022年我既package餘額未用完.

上星期,我預約咗做facial. 一到美容院, 職員並無告知我的package 已過期, 而直接帶我入房做facial,又建議我做貴價機, 又建議做按摩等.我一心諗住快點用完package, 所以接受佢地既建議. 點, 做完之後, 負責人先告知我,我的package已於2021年九月過咗期(佢地中間並沒有提醒我要快點使用, 因就來過期, 一次提醒都沒有),我要再續期(再買39xxxpackage)先可以用返原本package12000元餘額.

我覺得好驚訝, 點解美容院會在沒有告訴我過期既情況之下, 幫我做咗呢啲服務? 雖則我當時係同意做呢啲服務, 但前提係我以為可以扣我原先package餘額的情況下先願意做. 美容院點可以係我已做完facial之後, 先同我講過咗期而焗住要我續期? (我原本都打算用完就算, 唔再續, 次次做都扣咗幾千蚊,同出邊比實在太貴)

美容院覺得自己無錯, 佢地當日停業係因為政府規定, 而客人或因為害怕疫情而就算美容業無停業都唔敢除罩做facial, 美容院覺得呢啲都係客人自己的問題. 咁都唔緊要.由頭到尾, 我無同佢地吵過要延期我的 package, 我既不滿係源於美容院的手法.如果當日我預約時, 或上到去美容院做facial , 佢地有通知我過咗期, 我係會放棄package既餘額, 唔再喺呢間美容院消費.但事前並沒有人問我打唔打算續約, 唔續既話打唔打算做埋嗰日book既facial, 完全無. 而我為咗當日可以離開美容院, 只好碌卡俾咗當日使用咗既服務--HKD5840(單次). 我事後諗起, 覺得自己做為一個消費者,我係有權知道我所買既服務到咗/過咗期, 我係有權係個package過咗期既情況之下, 放棄個 package, 唔使用佢地既服務.

佢地話當日簽呢個package時, 已寫到明係三年, 話每一間美容話都會訂有使用期限. OK我明, 但呢個package我2018年買, 點會過咗三年幾仲記得幾時過期? 或者佢地有冇因疫情延package期? 唔記得個package幾時到期或者係我錯, 但有咩理由一次提醒都冇? 同埋做咗facial先同我講過期唔扣得?

其實咁樣有冇問題呢?

子爵府

monica69 發表於 22-5-20 17:16
大家好, 想請教下大家我嗰間美容院既手法有冇問題.事情係咁的:

我係2018年十月份,買咗美容院約HKD39xxx美 ...

去問消委會

大宅

我係2018年十月份,買咗美容院約HKD39xxx美 ...

正常黎講,你份合約寫明係三年期。過左就即係冇,除非期間有同佢傾過疫情停業延長服務期。依d真係好棹忌,美容傾野果陣一般全程都會錄音,保障大家。 你過期依單野真係俾係人情。唔俾係道理。 提唔提你都一樣道理,不過大間美容院你搵下高級果d, 一般都會酌情處理就算。

我都有買plan, 佢限期一年,但我有講明一年就吾買啦, 要我買就加長服務期!!仲要專登大聲d講,問清楚。費時錄音檔吾清楚

大宅

幫你問左人回復:

1. 但呢個package我2018年買, 點會過咗三年幾仲記得幾時過期?
消費者責任,譬如商店現金券,條款清楚寫明到期日。

2. 或者佢地有冇因疫情延package期? 唔記得個package幾時到期或者係我錯, 但有咩理由一次提醒都冇?
商家冇責任溫馨提醒你。疫情係一個不可抗衡嘅情況,等於地震嗰啲情況。

3. 同埋做咗facial先同我講,其實咁樣有冇問題呢?
佢有清晰收費表,冇收錯收多就冇問題。你接受佢服務,等於接受佢嘅收費表。

總括嚟講,你朋友唔好彩,遇着唔友善嘅鋪頭。不過一般做得美容都想Keep住佢做長期客戶,可以同佢傾吓。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

2021年9月到期,果時美容院因疫情關閉了嗎?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我會book之前問清楚過咗期而家點計

我join嗰間算幾好,其實佢自動已經send message畀我話延期, 但延得太多最後淨返千零蚊我都冇去, 我覺得就由佢算啦
總有離別的時候

男爵府

多謝咁多位意見同回覆.
價目表就無了, 佢地sell 做咩服務時唔會提價錢, 除非自己問.
我就自己儍, 冇問, 因為次次都係咁做完簽名走人.佢地話扣幾多就幾多.
我唔諗住再同佢地傾了.
不再去就算.
都有由咁次經驗學到嘢

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

monica69 發表於 22-5-20 18:09
多謝咁多位意見同回覆.
價目表就無了, 佢地sell 做咩服務時唔會提價錢, 除非自己問.
我就自己儍, 冇問, 因 ...

其實唔係你嘅問題,係間舖頭服務唔好, 佢想側側膊迫你比錢, 咁樣嘅服務你輸少當贏
總有離別的時候

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

monica69 發表於 22-5-20 18:09
多謝咁多位意見同回覆.
我就自己儍, 冇問, 因 ...

今次當交學費

珍珠宮

回覆樓主:

就算唔係疫症,佢係合約期內 book 唔到你心儀時間而用唔完個 package,美容店都係無義務幫你延期,因為優惠價錢係來自期限。

好似超市現金券咁,都唔會有人提示你過期。

當買次教訓,下次唔好買咁多 package。

男爵府

其實我明人地有有效期, 所以我完全冇問冇爭取延期.
唔提我都唔緊要, 好似你地講, 提係人情, 唔提係道理.
過咗期係事實, 我只係想佢地係我隔咗咁耐再上去做facial前, 同我講我package過咗期,
問我打算點, 續唔續, 如果唔續, 嗰日係咪要繼續係佢地度消費.直至我做完先講過咗期唔扣得, 要扣就要再續期, 好似焗住一定要續咁.
所以嗰日有種俾人當水魚既感覺.
但你地都啱, 當交咗學費

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

我去開個間都有自動延期,不過我就通常10次做完先再買10次咁。依家都好多美容單次比錢,唔會買咁多,費事做唔晒。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

monica69 發表於 22-5-20 18:39
其實我明人地有有效期, 所以我完全冇問有爭取延期.
唔提我都唔緊要, 好似你地講, 提係人情, 唔提係道理.
過 ...

你2018年買,而家係2022年5月,即已經4年,
咁耐你都唔問下到期日,而係話人唔提你

不過間野都唔係好,可以提下客人,生意唔係做一次。

珍珠宮

回覆樓主:

其實停業咗咁耐
你都應該主動問下佢點計
你唔問人哋梗係湯你

男爵府

cecelc 發表於 22-5-20 19:08

你2018年買,而家係2022年5月,即已經4年,

其實我根本唔記得我已買咗幾耐,又唔記得有效期三年。
都係嗰日佢地話我知過期時,我先見到佢地寫低既日期。
妳啱,我唔主動問或者冇自己mark低到期日係我錯,
我以為呢啲都好似其他服務咁,到期就會問返你續唔續,原來唔係。
但呢啲宜家對我黎講唔係重點,我只係覺得做完先同我講,變做我冇放棄個package餘額既選擇同權利,呢個手法同我認知既有差距。

男爵府

mmya 發表於 22-5-20 19:25
其實停業咗咁耐
你都應該主動問下佢點計
你唔問人哋梗係湯你

我諗住可以扣package, 大家講個信字姐,原來唔係。
係,我咁蠢唔劏我劏邊個⋯
冇下次了

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我上年試過,去到知道過期,佢叫我買$10000可以比返之前過期的萬幾credit過,我知自己問題,最後bargain 到買$3500。

我每次做新treatment 都會問價錢。做開的心中有數就唔會特別問。

珍珠宮

兩邊都各有責任,消費者又唔理下自己幾時到期,
美容院應該知道側側膊

侯爵府

梗系有問題啦
直情系欺瞞啦 你又咁順攤比錢
報警呀嘛, 警察黎到佢哋吾敢咁嗆狂
焗你在比5千幾
超衰丫,支持你一定要去消委會投訴
以勉更多人受害

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

美容院唔夠貼心去照顧客人,但並沒有疏忽或誤導成份。

美容按摩收hk$5,xxx/次,真係好奢華享受

首頁

尾頁

跳至