自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

囡學跳舞好幾年,上年成績顯著進步,老師評價都好好,仲拎左進步學員獎。
但之後因為地點關係,所以轉左另一班,程度比較高,由另一個老師教,呀囡又再次成為班中年紀最小的一員。
又因為同班有d年紀差距,再加上疫情關係,呀囡仲未真正識到朋友,突然好似就無左團火咁。
但其實佢一直都有努力,老師comment有指出問題,鼓勵說話亦唔多。開始覺得有d心灰,係咪無天資,好難跳得好呢?
佢話囡囡學得比較慢,節奏同動作都要講幾次先記得,suppose係老師一做個動作就要記到跟到。

呢排有多方難題出現,我確實有d意志消沉了。

男爵府

回覆 honeybibibibi 的帖子

學乜嘢舞?你想佢一直學落去嘅目的係乜嘢?

子爵府

honeybibibibi 發表於 22-5-22 22:37
囡學跳舞好幾年,上年成績顯著進步,老師評價都好好,仲拎左進步學員獎。
但之後因為地點關係,所以轉左另 ...

學習路上總會出現樽頸位,如果囡囡對跳舞是有興趣,你只要支持她,鼓勵佢堅持,亦學習享受跳舞既過程,相信會有進步。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔係為興趣就唔好學,唔需要搞到心灰囉。

子爵府

最緊要睇佢自己有冇興趣

公爵府

honeybibibibi 發表於 22-5-22 22:37

我仔女好多興趣班都會參加下。參加完後,唔係老師再指定玩既,我會放棄,有時無天份就係無。再努力只會浪費時間

子爵府

虎到金來勳章

興趣班啫,点解搞到咁大壓力?

侯爵府

jamesbond007 發表於 22-5-22 22:48
興趣班啫,点解搞到咁大壓力?

呢排煩惱多呱
本來已經謝左幾日

子爵府

回覆樓主:

跳咩舞?芭蕾舞?
我去跳舞堂,上一班就係小朋友堂,我見有啲真係冇天份,完全冇進步,我覺得唔好勉強,發掘其他興趣仲好

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

呢啲興趣班,學到冇興趣就cut啦,無謂勉強。除非你係想佢做專業舞蹈家啦

珍珠宮

.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

係你心灰定你個女心灰?你俾個女跳舞目的係咩?

講個故事你聽,我女都係學跳舞嘅,學咗就嚟9年,有一個大姐姐因為跳得唔算好好,樣又唔靚,身型又瘦又矮(跳舞真係要講下外貌,老師有得選就會揀個樣好身型好同跳得好嘅),跳咗幾年都係排後面同企側邊,佢媽咪好多次叫佢放棄去學其他嘢,但佢自己話好鍾意跳舞,唔介意喺後面或側邊,有得上台已經好開心,經過幾年,佢依然係身裁唔高又冇肉,但而家佢已經可以跳獨舞,仲有幫手教初級細個學生。

我女都經歷過懷疑自己冇天份想放棄,但我同老師加埋同學又氹又鼓勵下,佢挑戰自己,成功練到一字馬,又自動自覺練習,有時即使係興趣都要捱下苦,只有不斷要求自己先會有進步。

你女幾歲?小朋友學習係一個一個階段,去到某個時候開咗竅就會進步好多,等到第二個階段又會再有進步。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

回覆樓主:

興趣班最緊要開心。 證書考試都系其次

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得老師都係人夾人
或者再轉第二間囉

水晶宮

你女鍾唔鍾意呢?而家的情況,擺明係轉唔啱班的後遺症。同學大好多、叻好多,老師嫌你唔係一教就識,點會學得好?

如果佢係鍾意,幫佢搵啱自己的班。

我女都有門體藝好認真咁努力緊,我明白你的感受。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

你消沉定佢
邊個有興趣
係真點會淡
冇心機咪停
要成功一定係附上青春汗水同錢

珍珠宮

大個左興趣有所轉變好正常,我女都無學鋼琴轉學結他,我無所謂

子爵府

一切隨心,佢個心可能巳變了

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

鼓勵佢,但俾個期限大家,跟住再檢討…決定!

大宅

唔識嘅地方練到識為止, 總有個樽頸位, 成功的路上不會一帆風順, 學習除了是得到知識我也在磨練我們的意智

首頁

尾頁

跳至