自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

我個仔小學三年班,最近問我,話佢同學個個都打機,我問佢佢地可以打幾耐時間,我仔話每日一個鐘

因見好多jm話打機一打開,就好難停?我就唔知點做, 想請教jm們,我應該點樣回應我仔呢個問題?
我自己係偏向唔俾佢打機,還是有限制甘讓佢打?

利申,佢做完功課,會俾佢睇電視嘅
佢有時都會自己睇書,我怕一打機,佢連書都唔睇

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

有限制咁打。
最重要係教佢點控制自己,管理時間,你完全禁止,佢反而學唔到自律。
到佢大個咗,上咗大學,你管唔到佢嘅時候,佢細個冇訓練過自律,反而會更容易沉迷

aidan08    發表於 22-5-23 21:59

子爵府

回覆樓主:

你咪答佢, 話你朋友啲仔女個個讀書都100分,點解你又唔100分呢

la_source    發表於 22-5-23 14:39

別墅

Flyingelephant 發表於 22-5-23 11:18
我個仔小學三年班,最近問我,話佢同學個個都打機,我問佢佢地可以打幾耐時間,我仔話每日一個鐘

因見好多 ...

我個女6年級,佢叫我俾佢裝WE PLAY同朋友玩,我沒答應,因為了解佢D朋友有些上網玩仲亂識人攪埋網戀,所以我覺得唔想到時玩到上引才叫停,會破壞關係不如不要俾佢開始。我大囡高中有個女同學都係上網玩亂識人結果俾阿媽沒收手機。

大宅

小三我覺得好難全禁, 不如教佢有限制咁打?

侯爵府

Flyingelephant 發表於 22-5-23 11:18

因見好多 ...

我女也是三年级,考全级第一嗰個也是日日打機,考第二嗰個就電視迷,日日睇電視, 但她們也佷喜歡閱讀
我覺得打機不用特別限制,只要兼顧到學業就ok,
沉唔沉迷真係好個人,有些小朋友好自律,一叫就停。我女也是知道星期一至四專注學業,weekend才玩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我會叫佢唔好同人比較,個個同學狀況唔一樣。
我地比佢打機嘅,講好條件,佢肯守。我地相信一直壓抑,到咗壓唔到佢嘅階段會爆發。
點防止沉迷?我相信係有其他更值得佢沉迷嘅嘢,參加多 d 活動,讀書要幫佢搵到滿足感。

別墅

Heathcliff 發表於 22-5-23 11:23
有限制咁打。
最重要係教佢點控制自己,管理時間,你完全禁止,佢反而學唔到自律。
到佢大個咗,上咗大學, ...

有限制這方法都是好方法,我自己都會設手機時限俾小朋友。

wcpcelia    發表於 22-5-23 12:56

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

小朋友成績係點?咁同學可以考第一,自動自覺温習,點解佢唔可以?
-會唔會太mean?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

因見好多 ...

我會同仔女講,
家有家規, 國有國法,
我家規係放長假先可以打機,
其他人可以日日打機係其他人的事,
先做好自己每日的功課/閱讀.
事實上, 我就係這樣培育一對子女.

yeung_ma    發表於 22-5-26 09:57

水晶宮

回覆樓主:

我女問1樣差唔多的問題,外出食野時點解個個小朋友都可以睇手機佢冇。

我答佢睇係好容易,但唔睇係好難,好大的忍耐力,所以我讚佢比其它人都叻。電子產品會比佢接觸但要分塲合同玩的時間。

打機好易上隱,介就好難,又叻又可以打機的細路唔多。相反又心散又成日打機叫唔郁的細路就好多。

我唔比細路打機,可以睇書,做勞作,畫畫,去公園,彈琴,砌模型等等等興趣唔只有打機,打機好霸道,玩開就對好多野冇興趣。

大宅

cindy618 發表於 22-5-23 11:30
小朋友成績係點?咁同學可以考第一,自動自覺温習,點解佢唔可以?
-會唔會太mean?
...

佢成績目前係學校中上啦
但我仔話其中一兩個成績都好架

大宅

因見好多 ...

我會keep住唔比打機,解釋比佢聽個個媽媽都唔一樣,唔係人有我哋又要一齊做
同埋要睇吓你係咪成日可以喺屋企睇住佢,我相信成日打機又繼續考第一考第二嘅小朋友,應該係媽咪喺隔離陪住佢先監察到佢,如果係工人姐姐湊大嘅就更加唔好開始打機。

水晶宮

人愈大, 好難乜都話唔俾,
控制羅.

小三有打.............做晒功課,
跟足我時間表.. 話收就收..

暫時做到.

yeung_ma    發表於 22-5-26 09:58

大宅

Heathcliff 發表於 22-5-23 11:23
有限制咁打。
到佢大個咗,上咗大學, ...

係,我都有考慮過呢個問題!

大宅

wiiabcd 發表於 22-5-23 11:31
我會同仔女講,
家有家規, 國有國法,
我家規係放長假先可以打機,

放長假打機會限制佢地時間嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實點樣控制時間先最重要
細個時,就一定要set時間
適量地打下機無壞,我都會同仔女一齊打機,都係親子活動。

大宅

spikenard 發表於 22-5-23 11:33
我女問1樣差唔多的問題,外出食野時點解個個小朋友都可以睇手機佢冇。

我答佢睇係好容易,但唔睇係好難, ...

你提醒左我,其實我仔好心散!而家未開始打機,佢會睇書,睇電視,玩lego

水晶宮

BK Milk勳章

因見好多 ...

做父母你自己衝量
人人把呎都唔同
我自己吾係吾點理會
亦吾係點管既

既然你介意就唔好俾小朋友玩

無謂傷大家感情
盞煩

首頁
12345...9

尾頁

跳至