自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

應徵了新工,已簽了接受可查我上一份工記錄,僱員紀錄查詢表格比佢

我想問通常會幾時查我舊公司資料,
通知我返工,入職前時查check?
定或我入職咗新公司做先check呢 ?
通常佢哋會check我HR?
定係部門主管或上司?

不是政府部門
是大公司,想知通常佢哋幾時會check
謝謝

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

請左你, 入職前

珊瑚宮

回覆樓主:

間間公司唔同, 無一定時間
正常會入職前查
亦有公司先入職, 再查

大宅

回覆樓主:

新公司可以問唔等於舊公司一定要回應

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

會FAX 或 email 份僱員紀錄查詢表格到舊公司HR查詢, 要睇你舊公司合唔合作啦!
如果舊公司合作, 好快回覆, 而回覆又係正面的, 咁新公司就好快有決定了.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

emt1314 發表於 22-5-24 14:02
會FAX 或 email 份僱員紀錄查詢表格到舊公司HR查詢, 要睇你舊公司合唔合作啦!
如果舊公司合作, 好快回覆, ...

如果舊公司唔合作,咁佢咪會唔請或者Hold 住耐囉?

珍珠宮

connie123 發表於 22-5-24 19:52

有機會㗎,睇下新公司點睇成件事,如果佢地覺得有疑點真係會hold 住個offer, 所以離職都唔好搞到同舊公司反面

珍珠宮

回覆樓主:

大公司,有專責公司做哂 background check.

仲要睇大成點,我公司唔單止工作紀錄,仲要 check哂犯罪,破產,民事,10年 內居住地方/國家等等紀錄。。。

珍珠宮

connie123 發表於 22-5-24 19:52

會係考慮因素之一,無人會想請人事關係唔好或會搞麻煩嘅員工。

試過有公司打嚟查詢舊同事工作表現,亞頭好合作咁詳細講完之後,新公就 stop咗個 offer。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

伯爵府

回覆樓主:

reference check
一般會請左你,等你resign 左先做
唔係全舊公司都知你揾緊工

伯爵府

大公司通常reference check
有叫你填reference check搵邊個,通常就搵個個
冇嘅就HR
HR就general
我試過打電話比上司,又試過自己比表上司填(sealed所以唔知上司點寫)
所以走嘅時候好來好去就咁解

伯爵府

我friend個臭串同事正是辭咗職都反曬面咁。 過咗last day之後新公司真係打電話嚟ref.check。 朋友正是HR ,真係報仇咁負評佢

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 connie123 的帖子

一般係確認錄用之前查
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

別墅

回覆樓主:

我以前公司(現已轉行)是入職後查,唔會因reference check來決定請唔請一個人。一般公司都只回覆人工,受聘日期和離職原因。
就算有些前僱主comment 個人好差,公司都會係probation 期間加以觀察,唔會話reference check唔好就抄。
但試過有reference check回來發現同事報大人工來調高自己人工要求,結果即抄。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

iloverene 發表於 22-5-25 18:59
我以前公司(現已轉行)是入職後查,唔會因reference check來決定請唔請一個人。一般公司都只回覆人工,受聘 ...

呢個當然要炒,假資料呀~ 我做嘅行業有段時間興旺,人工變化好快,confirm offer 前要 candidate 提供證明,show 到人工幾多。

大宅

如果拖得太耐,H R唔驚個應徵者比其他公司請咗咩?

珍珠宮

connie123 發表於 22-5-26 15:25
如果拖得太耐,H R唔驚個應徵者比其他公司請咗咩?

咁咪再搵過囉!

公司揀人,應徵者都可以揀公司。

首頁

尾頁

跳至