論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教下大家,因為第一次請本地姐姐,大家有經驗嘅希望分享下意見(emoji)(emoji)因為真係唔太識點定啲rules .. 我只想我對佢好時佢對我哋好將心比心,但咁諗係咪唔work ?(emoji)姐姐都知我哋係新手
1)有獨立房俾姐姐,你地會買幾大嘅床褥?如果我哋每日仲會喺姐姐房出入拎衣物會好過分嗎?因為本身嘅房係擺衫的(emoji)
2)有無規定姐姐夜晚訓覺夏天會開冷氣定風扇呢?
3)買餸煮飯你地會prefer 佢一碟過煮好share. 定未煮時已分好佢果份?
4) 在家中喺邊度需要裝cam嗎?家中有一小朋友一new born (emoji)(emoji)謝謝分享

複式洋房

回覆 mm512 的帖子

1.我有床褥比姐姐,但是她將厚床褥成塊搞起來,放在床邊,話訓到佢肩痛喔2.我買左臺風扇給她自己享用
3.吃飯我無另外分開給她,讓她坐埋一齊,她喜歡食幾多就幾多
4.我之前也是有一個小朋友,后期加一個初生。在姐姐來之前,就已經裝好CAM.其實裝CAM是必要的了。開始我也經常上班睇CAM,到后期,我已經無睇了,因為見姐姐也熟手了。而且都是有D威嚇作用而已。當然,萬一有D特殊情況,也可用作證據。
因為我自己也是第一次用姐姐,我們夫婦對姐姐也是比較客氣,體諒。但是現在回想,始終都要讓姐姐搞清楚賓主有別,不能經常黑面。因為我的本地姐姐就是甘樣,剛來做幾個月就兩次提辭職,黑面,去AGENCY度投訴(佢之前個個星期去AGENCY度聚會,吹水)。當時我真是比佢搞到心理壓力好大,現在雖然佢繼續做,工作不過不失,無再黑面,但是我心里還是有根刺!所以還有半年到期滿,我都在揾新的姐姐啦!可能我的承受能力太低吧!

大宅

mm512 發表於 22-5-26 23:56
想請教下大家,因為第一次請本地姐姐,大家有經驗嘅希望分享下意見(emoji)(emoji)因為真係唔太識點定啲rule ...

1)我買兩呎半床褥,我哋唔share房, 不過我覺得要第一日返工同佢講明 你平時會入去攞衫幾次。若佢唔喺房,就直入,佢喺房,就會大聲叫先進入。我係擺明比佢知我係隨時可以進出間房,因為那個是我的地方,那個只是提供給她休息的地方。

2)姐姐隨時可以開冷氣,全晚開冇問題,只係唔准浪費(例如長期離開間房唔熄冷氣,廚房煮餸開房間冷氣滲涼)

3)我會煮好,我負責先分。(不過係食津,多數冇佢份)

大宅

mm512 發表於 22-5-26 23:56
想請教下大家,因為第一次請本地姐姐,大家有經驗嘅希望分享下意見(emoji)(emoji)因為真係唔太識點定啲rule ...

4)cam 是必須,同意樓上所講係阻嚇性,亦都唔好俾佢睇你喺cam的畫面。
佢哋好叻會避開cam (例如偷偷傾電話打message)我屋企裝咗四個cam, 廳必須要兩個,不同角度,我另外廚房一個,小朋友房一個

首頁

尾頁

跳至