自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

17/18~27/28 左右, 高中、讀U、初出嚟做嘢、結婚。由拍拖到結婚,嗰時未有小朋友,過住二人世界,父母年紀唔算大又身體健康,呢十年我經歷咗最無憂無慮嘅生活~

伯爵府

mymarigold 發表於 22-5-30 21:27
17/18~27/28 左右, 高中、讀U、初出嚟做嘢、結婚。由拍拖到結婚,嗰時未有小朋友,過住二人世界,父母年 ...

我都係差唔多,你現在生活好唔好?

公爵府

heily123 發表於 22-5-30 21:28
我都係差唔多,你現在生活好唔好?

托賴,我覺得生活都ok,大仔高中細女高小,佢哋都算生性唔洗我擔心; 四大長老 70+,身體暫時都冇乜大毛病,呢個係我超級感謝上天嘅眷顧。 我係full time mum,老公一個做嘢養家,層樓供滿咗,佢份人工Ok,生活用度算輕鬆咁~

珍珠宮

最開心係大學時期
40歲未到
希望一樣開心
有小朋友係開心事黎既

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

每個階段都有苦與樂, 無話邊個階段開心D... 總之懂得感恩, 任何時候都係快樂時....

水晶宮

回覆樓主:

20-30呱,嗰時返工係副業,拍拖係正職 因為男友多在工作識,而我又做過唔少工,嗰時都多人追,雖然會有唔開心時間,但諗返就覺得感情生活多姿多彩。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

heily123 發表於 22-5-30 18:03
我最開心25-35歲,結婚兩個人無憂無慮,生埋小朋友,小朋友細個係最開心的時光,開心時光估唔到咁快就完結 ...

我最開心40-50歲階段丶搵到人生興趣丶不斷有份好奇心丶想去學習追求丶成功感驅使我更想探索求變

別墅

我最開心25-35歲,結婚兩個人無憂無慮,生埋小朋友,小朋友細個係最開心的時光,開心時光估唔到咁快就完結 ...

睇到樓主呢段嘢以為係自己就寫,人到中年唔係唔想過得開心啲,而係身邊總有數不完嘅煩惱,驚中年失業、經濟壓力、長老身體差、升小後成日勞氣,好驚同仔關係越嚟越差

理智上明白要睇開啲,但當每日面對呢啲事時點樣可以放輕啲,求指教,真心希望過得開心啲

男爵府

最開心係而家,老公錫我,仔女可愛,生活安穩

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

托賴,過去生活無憂無慮,日子總算安落!最快樂10年日子是應是27~37, 為自己事業打拼,初窨成果滋味!人生亦找到life time partner

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

應該係生小朋友之前!
做女時,讀大學個前很轮手應該最開心

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

看來一般人最快樂既時候都唔係讀書。。。

我每個階段都有開心唔開心,說不上最開心的十年,只是花樣年華時被追求,算是無憂及快樂吧!

大宅

回望過去,只覺得我人生唔開心多過開心

男爵府

我最開心係讀中學時 至結婚前
我都42了 小朋友8.5歲 呢幾年嚟都捱得幾辛苦 最近父親有事 我更加要照顧多左佢 但我好願意 因為我爸爸媽媽好錫我 有得捱好過無得捱 但願爸阿媽長命百歲
大家加油 我總相信雨後有彩虹(emoji)

侯爵府

我最開心既時候,除咗遇到我先生外,最快樂既係同祖母(佢未腦退化時)既時光,我一生中佢係我最重要既人

大宅

細路還細時仲會跟住一齊去玩係最快樂,現在一句駁十句 呢兩年疫情困獸鬥咁, 連相都影少左

珍珠宮

我最開心是: 1999-2002 左右啊, 果時無做銀行, 停左幾年工, 又有D'公積金" MEET住先, 家人身體又不錯, 果時又未返新工, 日日訓飽食, 食完又訓, 終於由80幾磅升上110磅, HAHA~~

而家老父去了世, 媽又長期病~ 自己又成了經濟負擔~

大宅

回覆樓主:

最開心應該係25 - 38, 岩岩出來做野有經濟能力, 結婚, 買樓, 小朋友仲係可愛階段唔會駁嘴, 兩公婆經濟穩定.
而家 41, 阿仔7 歲, 一言九頂, 自己身體差左, 兩年前有小毛病年年要觀察住, 又白頭髮又甩頭髮. 老公失業仲未揾到工, 唯有我事業上搏殺, 一路進修緊, 野做多左, 但仲未升到職. 成個人殘左, 有排捱, 慶幸早買樓, 希望體力上唔好差得太快, 阿媽仲身體健康.

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

陪伴父母到最後
好好送
生命從何而來
報恩,不後悔

男爵府

angelfan07 發表於 22-5-30 18:25

人生苦與樂

「人生苦與樂
視乎個人有無執著」
同意
不過有時都會諗,堅持同執著一線之差。拿捏準確並不易。

首頁

尾頁

跳至