懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

係威爾斯做產檢 照左3次超聲波 醫生好緊張話bb太細隻 要我即刻入院上7樓聽胎心 訓左成個鐘 黎梗一星期後再去
有冇媽媽有咁既情況 會唔會提早催生?

依家33w 體重同懷孕前冇分別 ,自己肚圍兩個月都冇大過!體重都係冇重過!一星期都有4-5日飲滴雞精/魚精

大宅

YannisKK 發表於 22-5-31 13:29
係威爾斯做產檢 照左3次超聲波 醫生好緊張話bb太細隻 要我即刻入院上7樓聽胎心 訓左成個鐘 黎梗一星期後再 ...

我囡囡32週開始就check到偏細, 由一開始細2週幾, 到35週細左3-4週, 醫生話澤界, 所以無做過任何野.
到38週半出世只有2.6kgs, 偏輕, 但其它一切正常, 宜家1歲半. 都係偏瘦, 不過我同老婆本身都係偏瘦, 唔知有無關係.

複式洋房

tonywkl 發表於 22-5-31 13:55
我囡囡32週開始就check到偏細, 由一開始細2週幾, 到35週細左3-4週, 醫生話澤界, 所以無做過任何野.
到38週 ...

Hello 多謝你既分享 當時都係等到自然生產?咁bb係咪同媽媽一齊出院?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

YannisKK 發表於 22-5-31 14:02
Hello 多謝你既分享 當時都係等到自然生產?咁bb係咪同媽媽一齊出院?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
...

38週半出完街返來去廁所見到有小小血就沖去醫院.
檢查完話未生得, 過左2日都無開指, 醫生話有排都未生得
老婆又怕痛, 所以果斷選擇開刀算.
果時見到有小小血就好驚, 以為生得, 點知入左院又無流.
BB都係同老婆一齊出院, 期間都唔使住保溫箱.

別墅

tonywkl 發表於 22-5-31 15:14
38週半出完街返來去廁所見到有小小血就沖去醫院.
檢查完話未生得, 過左2日都無開指, 醫生話有排都未生得
...

係咪係私家生呀?點解可以揀開刀架?

大宅

mimossyy 發表於 22-5-31 19:34
係咪係私家生呀?點解可以揀開刀架?

係私家, 初時老婆打算順產
點知自己咁唔忍到痛, 未正式開指, 痛左3個鐘就話改開刀

別墅

加油

別墅

回覆樓主:

陀大女嗰時一直都胎細,3x week開始已經要每星期返去醫院聽胎心,後期愈聽愈密,一星期2-3次
本來最後入院醫生建議等到足月37周就催生,但阿女36周6就急不及待自己出黎,好細粒1.67kg,住院2星期足磅可出院
由細到大除左一直都瘦,都無咩健康問題

大宅

聰明媽媽YO 發表於 22-6-1 11:21
陀大女嗰時一直都胎細,3x week開始已經要每星期返去醫院聽胎心,後期愈聽愈密,一星期2-3次
本來最後入院 ...

請問有無話由幾week開始知道胎細?當時醫生有無點講?

別墅

loveislove 發表於 22-6-1 12:33
請問有無話由幾week開始知道胎細?當時醫生有無點講?

大約28week開始,最初細2周,但一路都生長得好慢
醫生話搵唔到原因,只有定期聽胎心,留意胎動
媽媽食下啲養胎食物,睇下有無機會儲返肥bb

複式洋房

本來最後入院 ...

請問幾多kg先足磅?

別墅

YannisKK 發表於 22-6-1 17:53
請問幾多kg先足磅?

好似2.2kg才可以出院

複式洋房

本來最後入院 ...

請問一星期返政府聽胎心 仲有冇去私家照超聲波?

複式洋房

係威爾斯做產檢 照左3次超聲波 醫生好緊張話bb太細隻 要我即刻入院上7樓聽胎心 訓左成個鐘 黎梗一星期後再 ...

我29週,私家話bb得3 percentile,都refer 我返威院.. 下星期返去睇下

想問而家樓主而家點?

伯爵府

血壓ok嗎
為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

大宅

Wonggyymm 發表於 22-6-11 23:04
我29週,私家話bb得3 percentile,都refer 我返威院.. 下星期返去睇下

想問而家樓主而家點?

請問你29週時,bb 大概幾重?

複式洋房

珠豬媽 發表於 22-6-12 03:08
血壓ok嗎

血壓ok ,有妊娠糖尿:(

複式洋房

Wonggyymm 發表於 22-6-11 23:04

想問而家樓主而家點?

我34週了 由32週開始每星期都返威院照超聲波同聽胎心,上星期照完超聲波醫生話bb肚子係低於3%細左3-4週到 醫生講可能37週就生 不過都要睇睇黎梗果兩三星期情況!但我睇私家醫生話細左啲 不過冇問題 依家都好煩惱 (emoji)
我仲係仁安落左訂 依家想返威院生 始終政府醫院兒科好過仁安!

伯爵府

YannisKK 發表於 22-6-12 19:27
我34週了 依家每星期都返威院照超聲波同聽胎心(3次),上星期照完超聲波醫生話bb肚子係低於3% 細左3-4週 ...

返公立有nicu照顧bb, 高危孕婦公立睇得好緊架,佢哋1個禮拜睇你3次,你唔好太擔心,但要有心理準備bb出世過輕要瞓箱仔

伯爵府

YannisKK 發表於 22-6-12 19:27
我34週了 依家每星期都返威院照超聲波同聽胎心(3次),上星期照完超聲波醫生話bb肚子係低於3% 細左3-4週 ...

佢睇你咁密,有邊次胎心唔好就會叫你準備生架喇
我就係某日胎心唔好,即時開刀

首頁

尾頁

跳至