自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一向只搭econ ,有機會嘗試搭其他,請問可否分享有咩分別,想試吓,長途機一定冇咁辛苦,短途機就抵啲

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Apple_Orange_T 發表於 22-6-1 08:18
一向只搭econ ,有機會嘗試搭其他,請問可否分享有咩分別,想試吓,長途機一定冇咁辛苦,短途機就抵啲 ...

https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/flying-with-us/flight-classes.html?cxsource=TOP-NAV_EXPERIENCE_3_2

Heathcliff    發表於 22-6-1 09:48

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Apple_Orange_T 發表於 22-6-1 08:18
一向只搭econ ,有機會嘗試搭其他,請問可否分享有咩分別,想試吓,長途機一定冇咁辛苦,短途機就抵啲 ...

未有疫症前, 國泰每年都有個promotion推優惠商務位, 佢會有幾個短中長指定地點比你選擇, 要選兩程來回機票, 好幾年前我買一程曼谷一程馬爾代夫都係8千蚊到, 好抵㗎

goldpiglet    發表於 22-6-2 02:43
la_source    發表於 22-6-1 14:40

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我三種艙位都坐過,Premium econ同econ其實差唔多,business就真係有明顯分別。
一來可以平躺,座位闊落好多,二來服務都好好多,飛機餐係真係用碟裝,而且每個course分開上,好似喺餐廳咁,而且甜品種類多啲。酒嘅選擇都多好多。
同埋買business class可在機場入貴賓艙,所有食物酒水免費任食

珍珠宮

短途先唔抵喎?
點解會抵啲嘅?

子爵府

都差好遠吓.......

珍珠宮

Heathcliff 發表於 22-6-1 09:47
我三種艙位都坐過,Premium econ同econ其實差唔多,business就真係有明顯分別。
一來可以平躺,座位闊落好 ...

B仔都要留意機型啊,唔係架架都可以平瞓~

珍珠宮

如果係CX, Premium Econ位置介乎business 同Econ中間,座位隔距闊少少,食物一樣。無得入lounge。
Business就明顯樣樣都好好多,空姐會稱呼你乜先生乜小姐。可以入lounge.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

有幸遇過 CX upgrade business,可以躺平,食物精緻好多。
Premium econ 個位比 econ 闊少少,我覺得唔係咁值比多 d 錢買呢個 class。

珍珠宮

你話有機會嘅意思係有公數claim? 如果有大食大就梗係坐business 啦!如果唔係就梗係睇荷包做人啦。
如果短途坐乜都分別唔大,唔好浪費金錢,長途比得起覺得純粹要個坐位闊啲可以伸直隻腳就p Econ ,business 價錢差太遠,一般人自費都唔會考慮。

伯爵府

2024年龍年勳章

Business要睇清楚機型,試過飛過夜東京,專登買business諗住訓醒就到,點知機型係唔可以訓平

水晶宮

回覆樓主:

短途business 去沖繩,其實無好大分別,只係d 位闊好多好似張單人梳化,無得瞓平
長途business 去toronto, 好多年前了,嘩舒服得多,可以平瞓,仲有被 (唔係毛氈仔)真係可以瞓得着
Premium econ 係d 位闊d d 咋嘛,長途舒服d d

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

年紀開始大, 搭長途機會坐business, 可以瞓平, 空間多好多, 餐飲好, 安靜, 少一家大細或親戚朋友高談闊論
飛亞洲區就Econ或PEY, PEY的空間比Econ多少少, 區域細, 比Econ區安靜,
如果換機票就一定會坐business

伯爵府

一開始嘅PE即係以前未有得躺平嘅business,但係越做越窄。

business要睇咩機種型號。有啲舊機都係無得躺平的。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

椅闊D大張D,私人空間多D
空姐standby 有禮貌D

早D落機

可以鋸扒,食雪糕

珍珠宮

回覆樓主:

我自己就算自費都唔會坐Econ的平sub class,太後太嘈。貴的Econ sub class 同PE價錢唔係差好遠好遠,所以我會坐PE,然後睇下有冇得upgrade上business。

長途或同長老一齊,就多坐business,無咁辛苦。

子爵府

同屋企人坐econ無所謂,自己travel就會premium econ,唔想同陌生人手臂貼手臂,感受佢嘅體溫。

premium econ濶少少,起碼唔使隻手黐住隔離,又有得托住對腳,亦唔係貴好多,我覺得值。

公爵府

終極熊貓 發表於 22-6-1 09:54
B仔都要留意機型啊,唔係架架都可以平瞓~

是的,好多時都黑仔,坐返以前的商務位,冇得平瞓,買飛嘅時候明明已經知道機種,但係佢臨時調機,都冇辦法

大宅

s0650993 發表於 22-6-1 11:52
同屋企人坐econ無所謂,自己travel就會premium econ,唔想同陌生人手臂貼手臂,感受佢嘅體溫。

premium ec ...

我反而係自己會坐econ, 同屋企人就一定坐b

男爵府

pauline_c 發表於 22-6-1 10:14
有幸遇過 CX upgrade business,可以躺平,食物精緻好多。
Premium econ 個位比 econ 闊少少,我覺得唔係咁 ...

我以前搭去紐約如自費會買premium econ,實在太長了。我覺得需要多d leg room,訓低多少少
自費business 實在太貴!

首頁

尾頁

跳至