自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

回覆樓主:

放鬆d,我都考到第三次駕院先pass,
初時係個老油條教,之後朋友介紹轉左miss,miss好緊張,但教得好,我亦諗住得哼得唔得就再考既心態,幸好pass左,你要加油呀!

珍珠宮

熱血金章

Daisywong313 發表於 22-6-7 22:01
睇你咁樣講都係唔覺得自己揸到唔好,覺得係運氣問題?

運氣當然緊要; 同埋靚女點都著數,明明有錯都可以pass
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

祝順利pass
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

去 YOUTUDE 找[祖哥學堂]、找返妳考試路線片段、每條考試路俓睇幾十遍丶 尤其是考試前一兩個鐘再睇、就好似剛揸過市場一樣、非常有幫助。

雖然去教棍波、自動波操作都是一樣、最主要教你點睇位、同埋點樣合格。

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

考自動波已足夠,難道你要渣貨車?貨van都有自動波啦,樓主考試吾好太緊張比考官覺得你好陣定。當年我考到一半考官踩brake 力我想一定fail 我個一刻好想好立刻問考官為什麼踩我brake力。我最後都係沒有問念住重考等結果時最後當然係pass 左。臨埸表現都好仲要

伯爵府

要轉師傅~
我是一take pass. 天光道~
我睇你3個問題,都真係要改,考車最緊要慢~
路窄咪等,做晒所有動作拉埋手制再望鏡,考官見到咁就知你顧及路面情況~
落雨就無乜運啦~不過只要段路好熟都知路牌係咩~

大宅

其實我都考左3次,唔好氣餒呀

伯爵府

EMMACHEUNG 發表於 22-6-7 22:29
考自動波已足夠,難道你要渣貨車?貨van都有自動波啦,樓主考試吾好太緊張比考官覺得你好陣定。當年我考到 ...

除非要去歐洲揸車(棍波車平好多),否則比我再揀,我會考番自動波就夠!

大宅

回覆樓主:

我剛剛相反,考了一次就pass,仲要學11個鐘就考試,師傅話佢教咗廿幾年車係我第一個
當時我考油塘,好似只得6剔,仲記得考試當天,師傅遲到半個鐘,當時我非常心急,後尾知道佢原來係特登,真係賤!

複式洋房

回覆樓主:

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 22-6-7 22:16
加油!其實只係你無遇到好嘅師傅

我當年重考轉左出名勁嘅譚力幹師傅(巳退休), 我想分享師傅 ...

(續)

確定你減速前,後車同你係有足夠距離,讓後面司機有足夠時間同空間去反應你的減速踩brake, 你明顯地睇中鏡等考官知你每次brake 前都有留意交通情況,唔係突然brake 有機會令後車反應唔切撞上來。(當然除了減速前都要經常望鏡)

(3)cut 線

如果前面有死車,一定要距離好遠就要打燈cut線,否則一比考官介定太接近物體就大鑊,印象中至少要同死車距離三個車位或以上已經要cut線,千祈唔好得反同死車只剩下一兩個車位嘅距離先抽頭cut線,否則介定為太接近物體。當然你一見到前面有死車已經要準備好明顯望鏡打燈,例如最左線有死車,你準備cut線前明顯睇過三塊鏡

(續)

琥珀宮

rainbow2016 發表於 22-6-7 20:18
話說我一直都想想車,過左15年終於去學自動波。其間不停比人話點解吾去考掍波。大佬呀,我都30幾,而且學車 ...

雖然唔知你錯咩
但可以試下上youtube搵考車片段,當年我都係狂loop呢啲片先,睇完入晒腦,到考嘅時候會定好多

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 22-6-7 22:40
(續)

確定你減速前,後車同你係有足夠距離,讓後面司機有足夠時間同空間去反應你的減速踩brake, 你明顯 ...

(續)

(特別係右鏡同中鏡(穩陣d左鏡都睇埋))因為左面有死車,所以要準備要過右線,準備打燈前先要睇後車距離, 後車距離太近,(你突然想打右燈cut線唔得㗎嘛), 大幅度望齊三幅鏡,見到後車同你有遠距離,再睇中鏡同右鏡,大幅度睇右窗就打右燈,打右燈後唔好馬上即刻望鏡拎頭就cut), 打右燈後,等打右燈聲响返十下八下,等後面車知道你打右燈準備向右cut線,再望三幅鏡(特別係中鏡同右鏡)中鏡係睇後車距離, 後車要同你架車好遠距離才可以減低車速過右線,所以要睇中鏡先確定後車距離,就大幅度睇右鏡,再超明顯拎頭睇右窗,後車同右線的車都距離超遠就馬上cut

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 22-6-7 23:12

(續)

總之cut右線前一刻一定係要明顯睇鏡加超明顯拎頭睇右窗(要睇到後面冇車就要即刻cut右線)

譚師傅話cut 線最容易fail嘅時候唔係cut出而係cut入,例如左邊有死車,cut右線唔係最難,最難係過左死車之後由右線cut返左線先係最易比考官肥,因為師父話最多學生錯在拎頭望返左窗嘅時間。因為係過死車嘅時候已經打左燈,準備cut返左面,當過左死車之後,要由右線cut返左線,同死車平排嘅時候,當你架車已經過左死車,你必須向左面窗拎頭拎到確認必須睇到死車車頭係冇準備郁動開車嘅跡象,先可以同死車保持距離咁cut左面(之前巳經係打左燈, 望鏡拎頭先cut)要過左架死車車頭先拎頭

大宅

KTKTKT5 發表於 22-6-7 23:45

總之cut右線前一刻一定係要明顯睇鏡加超明顯拎頭睇右窗(要睇到後面冇車就要即刻cut右線)

LM 等睇,黎緊8月考車,好有用既分享,先謝謝你

大宅

回覆樓主:

你都喺算把,就算比你考到,出街都係大鑊,我曾經識一位朋友考過4次先OK,佢一考到就買二手車叫我去遊車河,結果我上咗佢車一程後就堅決發誓唔會再坐佢車,當時去咗赤柱我都決定自己搭車走。過大半年後遇到佢再問佢有冇揸車,點知佢原来喺P牌期都扣到爆連牌都冇埋,佢亦冇再考返,其實真係好事,冇謂累人累社會,有啲技能真係唔係個個人都有,揸車肯定喺其中之一

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 22-6-7 23:45

師傅話好多學生係唔清楚cut返左線前的最後向左窗拎頭係要確認死車的司機有冇開車跡象,因為如果死車嘅司機開車,而你拎頭cut線前唔係確認死車司機冇開車,架死車開車就會撞埋嚟,所以呢次嘅望鏡同向左拎頭嘅時間同方向先最容易出錯。總之cut返入左線,因為又要同死車保持距離,以免太接近物體,又要確認左線的前車同你有距離,仲要過左死車車頭後才拎頭(因為如果你的車未過死車的車頭已經拎頭,這拎頭動作完全錯誤,因為未過死車車頭已經拎頭根本無法看到死車上的司機是否準備開車),所以必須過左死車的車頭,你要超大幅度要拎頭拎到見到死車車頭沒開車跡象才cut左線

男爵府

回覆 Locherry1215 的帖子

多謝你意見,我有改,每次都好好寫低,研究自己錯左咩,再不停練習,睇youtube注意下各方面。我認自己心急,學車中,自己已經慢下來,要對路人同自己負責。

男爵府

我考完試渣過渣下,但我覚得唔enjoy 反而便成渣車有壓力,知道渣車吾岩我,我只適合坐車又可以訓覺,看風景,睇手機,考黎系備用將來真係有用只需補鐘。

水晶宮

rainbow2016 發表於 22-6-7 20:18
話說我一直都想想車,過左15年終於去學自動波。其間不停比人話點解吾去考掍波。大佬呀,我都30幾,而且學車 ...

自己考第4次才成功!

首頁
12345...9

尾頁

跳至