自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

考反應同心理質素,技術樓主一定無問題。淡定啲,幻想下如有突發情況要點做。

公爵府

pswongaa 發表於 22-6-8 03:30
肥佬可能對你唔好但對其他道路使用者可能係件好事

同意,我覺得考車牌要嚴謹,考牌應付唔到嘅情況,將來喺馬路上都可能發生,到時冇教車師傅,唔通要路人埋單?

子爵府

一次合格個啲多數意外多
反而幾次先合格
揸車仲穩陣

男爵府

C6考電單車又係肥幾次,有次仲要係去考場落巴士扭親腳,入到去話無得改期,真係上一上車就痛到落番地,之後佢覺得整定佢一世都考唔到,所以放棄咗,99同我就勁開心,始終皮包鐵好危險

子爵府

rainbow2016 發表於 22-6-7 20:18
話說我一直都想想車,過左15年終於去學自動波。其間不停比人話點解吾去考掍波。大佬呀,我都30幾,而且學車 ...

唔洗驚,我考得多過你先 pass

公爵府

2023年兔年勳章

其實揸車唔係必需品,依家Uber 都好方便,唔一定要自己揸車。

自動波學左60堂咁多都考唔到,應該係時候放棄。唔係人人都有唱歌天份,唔需要免強去做技安。

男爵府

RoseRosa 發表於 22-6-7 20:51
加油,我考咗5次先過

Same here 而家一樣日日揸出揸入,無問題呀考牌睇彩數。識人一take 過,但完全唔敢揸出街,我同佢一樣10多年牌,佢到而家都係泊唔到街邊S位。 所以考牌肥唔係罪, 考多幾次,第一次揸出街都大擔啲

大宅

話說我一直都想想車,過左15年終於去學自動波。其間不停比人話點解吾去考掍波。大佬呀,我都30幾,而且學車 ...
加油!其實唔係揸貨van既話冇咩需要考棍波

男爵府

其實揸車真係講天份,有啲人左右都分唔到,喺馬路上真係好多突發嘅事情會發生

男爵府

回覆 rainbow2016 的帖子

我都考左4次先PASS, 加油!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

想考咪繼續,平常心啦,每個人學車進度唔同。最好換師傅,練考車路線之餘都要去不同地方練車,一定要提升技術。唔好過份安於考多次既人揸車會少d意外,考車時運氣唔好呢類安慰說話,呢d 野信聽一半就好。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

考到要懷疑人生咁大壓力就唔好學啦,又不是必須品。

如果能夠平常心面對,考10次都無所謂

子爵府

樓主, 你盡量放鬆心情啦, 有時考車都要講運, 睇下考官心情靚唔靚, 唔好比自己咁大壓力。我自問手車好屎, 考左兩次, 完全係靠果日好運 (因為自知犯了一個大錯, 但奇異地佢比我過左, 應該係鬼揞眼), 祝你今次如有神助!!

男爵府

回覆樓主:

有我陪你.我都係考自動波, 第4次先成功, 而家差唔多日日楂車, 自覺係一個負責任, 安全既好司機.
考幾多次唔係技術問題, 係心理質素影响你表現.

唔好放棄呀, 都考左3次, 放棄就前功盡廢, 當係比自己既挑戰, 解鎖一項技能

但有牌之後, 自己楂車上路先係真正挑戰, 只要上手就海濶天空, 去邊都得

伯爵府

其實揸車真係唔係個個適合。你覺得方便時,對路上行人嚟講,你係一個計時炸彈。你考車已經上晒牌,前後左右都知道你唔識揸車。你攞到牌,就算上P,喺路面上已經無可能話條路太窄所以肥佬或者因為太窄所以諧到人。你撞到車都可能可以賠錢了事。你撞到人呢,咁點算?唔洗坐監,一家人陪你煩都難搞喇。

我覺得唔好強求了。揸車唔叻喺香港揸車係好大壓力的。路面上嘅駕駛人士普遍都唔禮讓。仲有好多職業司機係睇準機會製造車禍機要你賠錢的。

子爵府

rainbow2016 發表於 22-6-8 02:18
回覆 qfa 的帖子

多謝你分享你同你朋友經驗我。我老師講左一句說話令我重新振作。“你fail,吾代表你揸得差 ...

呢樣真架,我最後果次我考完時個考官問我上2次衰咩,我話望鏡唔夠同轉彎唔靚,佢同我講你放心啦,今次得左了!
之後佢果我miss傾開計講返:我都唔明你學生渣得咁好點解都唔pass
所以真係唔一定係你渣得唔好,只係可以再有進步空間,你要加油,唔好放棄!

男爵府

回覆樓主:

加油,真心支持你,欣賞你堅持,我自己金句,只要做到唔緊張就夠了,試下考前pray,求上天賜一個平安的心你去應考

男爵府

回覆 Amy1974 的帖子

所以猶豫左10幾年先決定要考車,香港搭車好方便。吾一定要揸車講得啱,但識揸一系個技能。上左60幾堂系因為先考試等好耐,老師話要一路學落去等到考試。之後又因為失敗,又一路等一路學。所以先上左60幾堂。雖然學得比人多堂,失敗比人多,但每次我都好好大進步,我條路行得比人長,証明我先天不足,但可以後天彌補。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

考車嗰日著得斯文啲,淡定啲,最緊要俾考官知道妳有安全意識。
加油!

珍珠宮

熟悉道路好緊要,我考棍波,頭兩次學街C傅,冇得揸去考場練習,第三次報駕駛學院,因有得入考場練習,所以好大信心,考試當日重係雷雨交加,但無損信心。

首頁
34567...9

尾頁

跳至