自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

電腦成日提示 upgrade 去 Windows 11,所需文件準備好,隨時 upgrade。我 15、16未確定,現在 Windows 10(最新版) 用得好好地,
有無人升級去 Windows 11,體驗如何?有無後悔?

男爵府

唔好搞咁多嘢

水晶宮

2024年龍年勳章

FeiLong 發表於 22-6-11 22:54
電腦成日提示 upgrade 去 Windows 11,所需文件準備好,隨時 upgrade。我 15、16未確定,現在 Windows 10( ...

我相反,update唔到,不過有JM話,win 11冇 win 10好用。我而家都係win 10
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

Update 唔到,但成日彈出要update同restart。
每次win update都好煩,食好多space。
唔係有啲programs以前買落lifetime win版的license,真係唔想留部win機。

珍珠宮

FeiLong 發表於 22-6-11 22:54
電腦成日提示 upgrade 去 Windows 11,所需文件準備好,隨時 upgrade。我 15、16未確定,現在 Windows 10( ...

update 咗,冇乜問題,Windows 11 都好用

伯爵府

用咗win 11幾個月,無咩大分別。
部scanner有些怪,重裝後就無事。

子爵府

回覆樓主:

win11 ok, update左之後快左,個華石notebook4月買官網。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我唔敢升級

大宅

D..D 發表於 22-6-11 23:41
我唔敢升級

我怕升級之後各種奇難雜症出現,最後都要 reset 重裝一切有排煩。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Rita 發表於 22-6-11 23:04
我相反,update唔到,不過有JM話,win 11冇 win 10好用。我而家都係win 10

我部lenovo舊機用咗8年,唔support升級
換了華為平板式電腦(類似ms自己出嘅surface pro),出廠已經係win11
lenovo當年應該係win7升8再升10,有啲功能覺得win7好用啲
反而依家一嘢win11由零開始,焗重新學習摸索(淨係用筆/觸屏,長按啟動right click已經要習慣 ),其他都係用ms office,PDF,聽歌睇片,Chrome/edge上網
最唔慣係用唔到微軟新倉頡輸入法,其他無乜分別(純個人喜好)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 小倩 的帖子

無right click 咁大鑊

用戶要求終止服務

有用Window 11, 都幾唔慣

翡翠宮

小倩 發表於 22-6-11 23:51
我部lenovo舊機用咗8年,唔support升級
換了華為平板式電腦(類似ms自己出嘅surface pro),出廠已經係win ...

我未升級,請問無新倉頡,咁有乜嘢倉頡?

大宅

升級之後,Windows 11 比 Windows 10 好了什麽?幾年前,Microsoft 話 Windows 10 是最後一個 Windows,日後只會有更新。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

lyh80115 發表於 22-6-12 00:27

我未升級,請問無新倉頡,咁有乜嘢倉頡?

普通倉頡

新倉頡當年應該係跟office,可以打完一句先enter出字,揀字方式對我嚟講較普通倉頡 user friendly (都係嗰句,個人習慣)

無紅框新倉頡,有最底嗰個

珍珠宮

唔會update. 我打算買部新機w/ windows 11.

王國長老

D..D 發表於 22-6-12 00:01
回覆 小倩 的帖子

無right click 咁大鑊

唔可以話無
因為係平板式,同平時用mouse唔一樣
正確嚟講係我手殘,喺file manager長按應該係right click功能,但我通常變咗開啟檔案

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

舊電腦用win 10,新電腦win 11,係要重新適應,但問題唔大

子爵府

唔好搞咁多嘢 me too

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

覺得window 11勁似 mac os。用開mac機吾會陌生。初頭會好吾慣,如果吾係太熟電腦既人吾up都不大問題。幾暢順,但覺得吾係必要。有些軟件可能未支持,office就無問題既。

首頁

尾頁

跳至