自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

venusbbpig 發表於 22-6-13 09:25
回覆 oiyau2005 的帖子

好多人都睇唔到嫁,竟然認為科興就係安全,明明連成份都無公開過,btw,而家打針就 ...

係咁㗎啦,你試下無左疫苗通行症,又試下啲公司唔比壓力,個接種率一定仲低呀

大宅

oiyau2005 發表於 22-6-13 07:59
當你見到咁多打針出事case,又上網了解下枝針,你就可以堅持落去。

同意

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章

回覆 echoo 的帖子

佢平時身體健康架,不過細個時都試過高燒抽筋今次我哋都唔知佢燒到幾多度,當時佢睇緊iPad ,突然口吐白沫,雙眼放空,我哋嚇到死,即刻抱佢去醫院,見到醫院變左人間地獄,真係永世難忘…
所以都好驚佢會有下次…

珍珠宮

yuensiu 發表於 22-6-13 09:53
我女未夠12歲,一針都無打。反而我仔讀中學,返全日要出去食就打左2針復,我同老公既公司要求要打,都打左3 ...

阿囡中學仍半日學,去到放暑假亦會半日

知唔少學校,包括直、私中學仍半日

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

bbc2018 發表於 22-6-14 08:04
阿囡中學仍半日學,去到放暑假亦會半日

知唔少學校,包括直、私中學仍半日

我仔學校已經有9成打左2針,所以開返全日了。

珍珠宮

yuensiu 發表於 22-6-14 08:08
我仔學校已經有9成打左2針,所以開返全日了。

我覺得中學要求係唔止9成2針,因全日要出街食,我覺得學校還要睇埋補針足唔足夠(有些2針,因通行證夠期要補)

其實就快考試,我哋慶幸學校安排半日上課,始終外出食中午,風險比較大,有啲同學又可根據自己情況,不用急於補針

侯爵府

打科興,比較安全。
我都好反對迫針但我亦唔想我孩子冇哂社交邊度都去唔到。

子爵府

回覆樓主:

其實新冠可以中完又中,但外國已有研究有些人中完又中的身體是每況愈下,長新冠香港媒體唔喺咁著重報導

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

bbc2018 發表於 22-6-14 08:15
我覺得中學要求係唔止9成2針,因全日要出街食,我覺得學校還要睇埋補針足唔足夠(有些2針,因通行證夠期要 ...

其實有得揀都唔想比佢出去堂食 帶飯佢又唔肯

珍珠宮

tung0409 發表於 22-6-14 08:17
打科興,比較安全。
我都好反對迫針但我亦唔想我孩子冇哂社交邊度都去唔到。
...

其實打針真係睇彩數 我有同事打科興打完全身腫晒。

侯爵府

yuensiu 發表於 22-6-14 08:29
其實打針真係睇彩數 我有同事打科興打完全身腫晒。
我明白呀, 不過我個2個是中學生, 要跟疫苗通行証行, 佢地身心發展亦十分重要, 感恩佢地沒有大反應, 但有點過敏反應, 但可接受。我都好怕之後仲要打4,5,6,7針

珍珠宮

tung0409 發表於 22-6-14 09:09
我明白呀, 不過我個2個是中學生, 要跟疫苗通行証行, 佢地身心發展亦十分重要, 感恩佢地沒有大反應, 但有點 ...

我仔都係拖到6月頭先打第2針 6個月後又要打第3針

珍珠宮

我自己有心痛問題,個心有時會拿住拿住痛,試過嚴重到到急症室打止痛針,幾個月一次……冇做特別檢查醫生話我打得, 但打咗當然如果有事都係自己嘅事……好似我前兩年做手術,手術線係肚裏面發炎兩年幾,要再做手術,原來我對手術線敏感…..係攞返出嚟先知….

家人亦有人打咗骨痛瞓唔到,亦有輕微濕疹,當然話支針係防重症….亦有人打咗冇太大反應⋯⋯家人有幾個打咗三針一樣中招….咳到死死下⋯⋯

所以,打唔打自己決定,後果自己承受返…..

珍珠宮

好媽媽勳章

rosalaw 發表於 22-6-14 07:54
回覆 echoo 的帖子

佢平時身體健康架,不過細個時都試過高燒抽筋今次我哋都唔知佢燒到幾多度,當時佢睇緊i ...

佢之前有冇打一針?

男爵府

rosalaw 發表於 22-6-12 23:59
小朋友8歲,第五波中左發燒在家暈倒,好怕佢再中,啱啱過左三個月,本來諗住去打,又見到有人打完心肌炎, ...

點解要上網問?做家長自已衡量打左無同未打針的結果,邊樣覺得嚴重d

男爵府

回覆 天貓 的帖子

請問你手術線引致發炎,身體有什麼反應?

珍珠宮

kk1186 發表於 22-6-14 13:59
回覆 天貓 的帖子

請問你手術線引致發炎,身體有什麼反應?

生肉芽,流膿,傷口唔埋口….

大宅

天貓 發表於 22-6-14 09:29
我自己有心痛問題,個心有時會拿住拿住痛,試過嚴重到到急症室打止痛針,幾個月一次……冇做特別檢查醫生話 ...

今日收到消息,我表弟的大女打完第三針後心絞痛入左院。個小朋友一出世就入院,好辛苦才出院,之後濕疹戒口好多野唔食得,很不容易地健健康康地養到以家讀到中學。

想要恢復健康,不能只靠藥物治療,需要多方位地長期活氣血,通經絡,強身健體。例如運動,穴位按摩, 食療,中藥等等。

第一針及第二針已令身體潛伏了大量病毒,去到第三針,不是每個人都受得了。

珍珠宮

seasonsYK 發表於 22-6-14 21:15
今日收到消息,我表弟的大女打完第三針後心絞痛入左院。個小朋友一出世就入院,好辛苦才出院,之後濕疹戒 ...

祝願你表弟嘅大女只係小問題,盡快康復

其實,我家人都有個心唔多舒服,入咗醫院check心電圖,但係乜都check唔到,佢而家仍然骨痛,要坐喺度瞓,所以,我都覺得唔係個個頂得住支針…但要返工無辦法,佢話都要繼續打….

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至