夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回

婚姻八年,有兩個小朋友呢兩年我冇做嘢。老公負責養家!
佢好錫小朋友,會幫小朋友報興趣班揀學校
晚上會同大仔溫書打機
経常買好多日用品返屋企
星期日family day
但係佢對我態度好差,只要唔合佢心意,佢就會話我低能,垃圾
我通常都唔會忍,會鬧番佢,但係佢掉番轉覺得我冇理取鬧,唔理我
我send msg 比佢,佢連睇都唔睇
有時嬲到話離婚啦,你咁唔鍾意唔洗忍!佢都完全當我透明!
好唔開心,我覺得佢d態度好黑人憎但我睇到佢嘅優點
而佢從來冇睇到我嘅好,剩係一有乜嘢唔合意就話垃圾

男爵府

陪月勳章

回覆樓主:

你用幾千蚊咨詢下打開離婚案件嘅律師

睇吓自己離婚可以分到啲乜先

伯爵府

既然睇到佢優點, 就當佢同屋住, 佢唔尊重你, 你就唔駛在意佢的想法。各自各生活, 平平靜靜, 離婚只是一個手續。為左D仔女, 就當佢只是爸爸。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

人無得改變, 就改變下自己
不如跳出框框, 出去搵份工做唔好將生活重心只有家庭
個人會開心D, 慢慢再計劃下一步點走

子爵府

回覆 crystalina 的帖子

咁佢態度係你無做嘢呢兩年先係咁,定係一早已經係咁?

伯爵府

畀面勳章

吾好做FTM, 出去搵份工提高自己身價, 請工人揍小朋友做家務, 可能佢覺得你乜都依賴佢, 佢好攰!

男爵府

2024年龍年勳章

有啲男人以為自己搵錢養你好巴閉,從佢既語氣中可能睇你唔起,關係自然愈來愈差 ,你自己可以考慮下自力更生,唔好問佢攞錢

子爵府

crystalina 發表於 22-6-14 08:54
婚姻八年,有兩個小朋友呢兩年我冇做嘢。老公負責養家!
佢好錫小朋友,會幫小朋友報興趣班揀學校
晚上會同 ...

可能佢覺得你一無是處,只係煮飯做家務!又唔識同小朋友温習、報興趣班咁!睇你唔起,只係多對眼睇住小朋友罷了!唔使小朋友獨留在家!

別墅

以前我有個男同事佢老婆幫佢生+湊三個細路 冇工人 佢喺我面前話佢老婆冇bargaining power

所以你做任何決定之前首先充值自己嘅bargaining power 最少有一份萬幾蚊嘅工養得起自己

茶類愛好者    發表於 22-6-15 03:09

大宅

認識瑞士牛牛第一回

或者我講多小小,屋企有工人,以前我有工作,係疫情下栽員而細b剛巧出世,有朋友介紹工作比我,但老公說湊仔先!平時我生日,母親節佢會送野比我同我簡單慶祝,只係佢鍾意自己揸主意,你稍有意見佢就話你on9或者ignore.
只要你唔煩到佢,佢唔會發你脾氣
佢對親人一直都係咁樣
未有小朋友之間佢都係咁,不過就會不斷msg佢嘅道理比我,
而家佢直接ignore

大宅

認識瑞士牛牛第一回

佢的確覺得工人很能幹
佢講過,你咪出街囉,工人搞得掂
佢淨係睇到自己付出,我話佢態度差,佢反而話佢唔得閒睇我心情做人,佢冇資格因為心情唔好而訓唔著,因為佢要為屋企處理嘅事好多!
就算我以前有工作,佢都覺得我冇付出一様!我有意見就係投訴,唔識為屋企忍讓,佢話我可以乜都唔理,交唒比工人唔好有意見就得

la_source    發表於 22-6-14 15:44

珍珠宮

你無做野, 佢有冇比錢你?
既然有工人, 咁你快D搵份工, 出番去做野, 唔好 hau bite自己對腳

茶類愛好者    發表於 22-6-15 03:21

珍珠宮

####0701 發表於 22-6-14 12:09
以前我有個男同事佢老婆幫佢生+湊三個細路 冇工人 佢喺我面前話佢老婆冇bargaining power

所以你做任何決 ...
根本好多男人唔尊重女性, 但好多女人又鍾意唔做野留在家中, hau bite 自己對腳

珍珠宮

crystalina 發表於 22-6-14 14:11
佢的確覺得工人很能幹
佢講過,你咪出街囉,工人搞得掂
佢淨係睇到自己付出,我話佢態度差,佢反而話佢唔得 ...
點解你仲生第二個?

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 anna59 的帖子

第一個大咗關係好咗因為有一次鬧到佢話佢好傷心,好似大家躺開心結講咗好多!
以前佢都唔會ignore我嘅msg,佢一定會覆一大段,雖然仍未達共識
係生完第二個,佢已經唔在意我嘅msg

男爵府

陪月勳章

照你咁講
佢好錫對仔女
佢有能力請到工人、提供小朋友居住環境、跟小朋友學習、甚至興趣班
基本上佢能文能武
佢仲講得出你邊樣邊忽做得唔好
離婚爭起撫養權上嚟
你輸七成
你返工,仲可能每月俾返贍養費佢

大宅

認識瑞士牛牛第一回

冇比錢,但所有開支佢負責!我自己都有積蓄唔需要用佢嘅錢!
佢把口好衰但冇嘢嗰時佢會對你好好!
我唔捨得嘅都係對佢尚有感情但係我鬧番佢時踩到佢好盡嘅,因為我又好憎人踐踏我自尊

男爵府

陪月勳章

近期喺另一社交網站
見有爸爸分享獲得撫養權
因為佢同你老公情況差唔多
都係返工、請工人、放工跟小朋友學習
、放假帶小朋友出去玩、有居住環境
就算佢老婆全職湊一樣爭唔到
因為法官唔想小朋友跟媽媽拎綜援
拎綜援只係生存、唔係生活
對小朋友成長唔好

珍珠宮

crystalina 發表於 22-6-14 14:57

冇比錢,但所有開支佢負責!我自己都有積蓄唔需要用佢嘅錢!
咁你更加要揾份工,令自己有底氣。
其實,你應該吾好聽佢講去湊仔。

珍珠宮

crystalina 發表於 22-6-14 14:52

第一個大咗關係好咗因為有一次鬧到佢話佢好傷心,好似大家躺開心結講咗好多!
其實,你唔應該生第二個

首頁
12345...7

尾頁

跳至