1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我仔2歲幾, 只要有樣野佢做開 (或負責開) 佢就要次次都係佢做.
例如食飯開枱, 試過搵佢幫手攞筷子, 攞過一次就次次佢都要做. 有時見佢玩緊唔俾佢做, 佢見到開好曬枱佢就喊都顛左.......因為我地攞筷子唔預佢....
又例如放工返黎, 佢開過一次門, 佢就次次都要佢開, 我地自己開佢就喊, 因為又係無預佢...
我地同佢講, 一人一次啦. 今次媽媽開, 下次BB問, 再下次爸爸開..
佢好似唔明....
究竟可以點先可能令佢對呢D釋懷, 唔好咁介意呢?

大宅

這個習慣可能會維持一排,過幾個星期就冇左.

男爵府

Ivanawong 發表於 22-6-14 18:12
這個習慣可能會維持一排,過幾個星期就冇左.
已經有一排,應該幾個月了。。。。

大宅

klsabb 發表於 22-6-15 16:11
已經有一排,應該幾個月了。。。。

(emoji)(emoji)(emoji) 咁應該差不多‘玩夠’, 呢個年紀係會有莫名的堅持的

複式洋房

klsabb 發表於 22-6-14 12:11
我仔2歲幾, 只要有樣野佢做開 (或負責開) 佢就要次次都係佢做.
例如食飯開枱, 試過搵佢幫手攞筷子, 攞過一 ...

秩序敏感期

別墅

可以乘機教佢幫手做簡單家務

男爵府

tommy19 發表於 22-6-17 11:24
可以乘機教佢幫手做簡單家務

本身就係打算俾D責任佢, 唔好等佢好似佢老豆咁Q埋對手等開飯 (離題了....)
所以就俾佢幫, 點知, 宜家次次都要佢攞, 有次佢係房玩, 我地又趕開飯唔等佢出黎放碗筷, 佢一出秀見到成枱飯送開好曬就嘩一聲大喊...想我地收返....

男爵府

KTKTMA 發表於 22-6-16 22:17
秩序敏感期

真係長知識, 原來有D咁既野

大宅

請問樓主仔仔仲有冇呢d情況?

我仔2歲9個月,最近差唔多呢個月都同你描述好似…
Eg. 關門(最嚴重),抹枱,開關風扇…
如果比佢知道大人做左冇叫佢做,佢就扭計喊… 有時重新佢自己再開過關過門再tum下佢就冇嘢。但有時真係喪喊,比佢重新做過都唔得,試過一喊喊20分鐘,癲晒,就算重新比佢關佢又話「唔關」,咁唔關喇又話「關」,唔知想點,無限loop…
最慘係佢發夢都見到我關左佢度門,半夜喪喊..

我記得早大半年前(?) 有一排都試過類似情況,但當時冇而家咁嚴重,比佢做返Tum下就可以…

好難捱… 有時一唔醒起就踩中左佢地雷

男爵府

hihihigi 發表於 22-7-24 21:47

請問樓主仔仔仲有冇呢d情況?

有呀陰公,我仔下個月就3歲喇。。唔知佢返學點算

而家就好似你所講唔俾佢做,或者大人快手做咗佢覺得自己負責嘅嘢,就會喪喊。最顛係我哋返屋企樓下電梯大堂有個位比較窄,通常我都俾佢行先,今日佢爸爸行先,佢就喊住要個老竇去返大廈大門再入返嚟,一定要佢行第一。。。但佢唔係因為要認叻,或者咩都要自己行先,只係純粹覺得不嬲係佢行頭,係一個practice。。

大宅

klsabb 發表於 22-7-25 00:33

而家就好似你所講唔俾佢做,或者大人快手做咗佢覺得自己 ...

我明呀…
尋晚我抹左張枱佢癲左好耐…
而家我唯有記住佢d固執位,盡量讓佢做..

你城地有咩對策?

男爵府

hihihigi 發表於 22-7-25 13:52
我明呀…
尋晚我抹左張枱佢癲左好耐…
而家我唯有記住佢d固執位,盡量讓佢做..

我地有時無傷大雅既, 就再做過 (例如食飯開枱, 攞筷子)
但有時又會同佢企得好硬 (例如趕時間出門口返工, 佢堅持要佢去開門, 但個人又係房未出黎. 我地同婆婆 (我地返左工婆婆揍) 就大家都同意由佢喊到收聲為止.

同時次次都同佢講道理 (如果佢肯聽), 有時work, 有時唔work

禁止訪問

男爵府

Viviyuenyuen 發表於 22-7-25 15:42
長知識!!
有啲朋友都講兩歲小朋友開始對某一啲嘢會好執著,好似要自己丟垃圾,自己拎嘢,人哋一幫佢拎就 ...

我都係多得呢位JM先知有呢個 terms.

禁止訪問

複式洋房

我個女都係 2 歲左右到而家3歲都係咁,一話我做先佢就搶住做,好好玩架

大宅

klsabb 發表於 22-7-25 00:33

而家就好似你所講唔俾佢做,或者大人快手做咗佢覺得自己 ...

如果呢個行為連續超過6個月的話,最好去健康院揾姑娘傾下。因為自閉症譜系其中有呢方面問題-固執

男爵府

Imstillalive 發表於 22-8-5 15:14
我個女都係 2 歲左右到而家3歲都係咁,一話我做先佢就搶住做,好好玩架

開頭係好玩既, 宜家就開始好煩
因為佢真係小小既程序都要跟佢, 唔跟佢就喊.
但大人係"時間最重要"嘛. 唔通等佢玩埋D玩具先開枱食飯咩

首頁

尾頁

跳至