自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

lovelybaby2015 發表於 22-6-16 07:58
我知道如果係表演藝術嗰d,audition係重要
但如果係幕後,例如電視丶電影嗰啲幕後(編劇呀丶服裝呀丶道具 ...
可能編劇睇創作力,服裝睇設計,道具睇製作吧
即服裝道具可能係會要你拎件作品去
其實唔知學幕後會唔會分得咁細

水晶宮

畀面勳章

oiyau2005 發表於 22-6-16 09:21
大陸收香港人要求低過大陸人,當然響香港讀放心啲。

佢成日想返大陸,但睇過出名嗰幾間要求都高,好似係要藝考,我女除咗鋼琴,畫畫,朗誦呢啲common嘢,其他真係無,所以諗緊有乜可以幫到佢
我唔抗拒佢返大陸,但做阿媽,梗係想佢留喺香港唉,其實問心,我都唔係好想佢讀呢啲科

水晶宮

畀面勳章

pauline_c 發表於 22-6-16 08:03
我朋友畢業好多年,佢嘅經驗未必有參考價值,唔好意思。

傻啦,唔紧要

水晶宮

畀面勳章

凌陵綾 發表於 22-6-16 09:27
其實唔知學幕後會唔會分得 ...

我都係咁谂,我同佢講,如果編劇嗰啲,要試下寫,起碼有份劇本交出嚟

水晶宮

畀面勳章

oiyau2005 發表於 22-6-16 08:32
我女中五,響演藝學院讀緊APL應用學習課程,係教育局開設,中四開始讀,當DSE一科,冇分得咁細台前幕後咁 ...

請問,選修這科,係要學校批准,是嗎?
駛唔駛面試?或者推薦信?

公爵府

親子王國15週年勳章

lovelybaby2015 發表於 22-6-16 09:36
請問,選修這科,係要學校批准,是嗎?
駛唔駛面試?或者推薦信?

APL有好多課程,如甜品、酒店、咖啡師、翻譯,係經學校報,通常band 1學校唔會有

都多人報,要面試,佢3個同學報,收咗2個

你睇下佢個課程

https://hkapa.edu/files/study-areas/ccs/edb-applied-learning-courses/for-current-students/Timetable_2123_ETA_P1_v22.pdf

水晶宮

畀面勳章

請問你女個course係讀三年?
我見有我女想讀嗰啲,但由中五先開始,共兩年,但佢中四要選科喎,唔知實際點操作
amyway叫我女問下學校先,學校未必俾佢哋選呢啲

公爵府

親子王國15週年勳章

lovelybaby2015 發表於 22-6-16 09:46
我見有我女想讀嗰啲,但由中五先開始,共兩年,但佢中四要選科喎,唔知實際點 ...

讀2年,中四開始,中三選科時學校講座有介紹,所以我女報咗

DSE其中一科,但最高只有3

水晶宮

畀面勳章

oiyau2005 發表於 22-6-16 21:17

讀2年,中四開始,中三選科時學校講座有介紹,所以我女報 ...

明白,我女學校不可以報,問咗老師

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

我女中五,響演藝學院讀緊APL應用學習課程,係教育局開設,中四開始讀,當DSE一科,冇分得咁細台前幕後咁 ...

請問,呢啲資料,學校會俾學生嗎?
我小朋友宜家小學,見到你條link,原來都有啲佢有興趣嘅科目

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原來有d咁嘅科目,長知識

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

凌陵綾 發表於 22-6-16 09:27
其實唔知學幕後會唔會分得 ...

我識另一個演藝生家長,女女係讀舞台服裝設計
佢中學時已係cosplay熱血份子,動漫展常客,成日自己造動漫服飾
到dse數學1咗,我叫佢試演藝,佢話阿女話演藝唔係佢想讀嘅嘢,去咗hku space讀服裝設計
讀完之後話都係想讀演藝,結果去咗演藝讀degree
我都鄧佢開心嘅,可以發展自己興趣

我諗如果樓主女女有心讀,可報吓短期課程,同準備profile,表現自己

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

lovelybaby2015 發表於 22-6-16 09:46
我見有我女想讀嗰啲,但由中五先開始,共兩年,但佢中四要選科喎,唔知實際點 ...

我女讀緊applied learning,本身學校唔會幫學生報,係我向學校極力爭取,所以全校得我女一個讀。

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 22-6-16 07:58
我知道如果係表演藝術嗰d,audition係重要
但如果係幕後,例如電視丶電影嗰啲幕後(編劇呀丶服裝呀丶道具 ...
好似大台請緊幕後喎!上官網睇睇

珍珠宮

我覺得傳統學校未必想學生選呢類學院..就好似IVE咁..有d老師都唔睇好架但我自己讀過IVE..其實唔差架

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

oiyau2005 發表於 22-6-16 21:17

讀2年,中四開始,中三選科時學校講座有介紹,所以我女報 ...

最高唔係4?

公爵府

2024年龍年勳章

smile555 發表於 22-6-16 22:16
好似大台請緊幕後喎!上官網睇睇
但樓主女女唔係先中三、四嗎?

男爵府

醒目開學勳章

karenlyk 發表於 22-6-16 22:21
最高唔係4?

係, 最高有4, 一班可能只有1/2個人取4

水晶宮

畀面勳章

凌陵綾 發表於 22-6-16 22:25
但樓主女女唔係先中三、四嗎?

係,升中四
不過可以留意下人哋有乜requirements

水晶宮

畀面勳章

smile555 發表於 22-6-16 22:20
我覺得傳統學校未必想學生選呢類學院..就好似IVE咁..有d老師都唔睇好架但我自己讀過IVE..其實唔差架
...

無錯

首頁

尾頁

跳至