自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友的爸爸以前有返教會,但後來冇返,不過工作環境都有關。佢最近半年讀完個課程,話月尾去洗禮。然後又安排三個小朋友去洗禮(三至五歲,冇返過教會/主日學,不過大嗰兩個之前返嗰間學校有接觸過)。

小朋友升小一,上年報學校得15分,嗰陣都冇額外分可以報下啲出名少少嘅教會學校抽下。嚟緊升讀的學校都係大抽獎入,冇宗教。咁即係洗禮不是為分。

我唔反對佢去洗禮,以前都有朋友邀請我出席佢地洗禮。不過如佢佢唔邀請,我都無需要去。咁小朋友去洗禮嘅意義其實是甚麼(e.g.順便)?一家五人,四個洗禮但阿媽唔洗禮係咪好怪?小朋友洗禮阿媽係咪要去?

公爵府

2023年兔年勳章

成家都信教,你唔信,分分鐘離婚收場。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主:

阿媽唔洗有乜問題?又唔係去浸溫泉,大人受洗係要決志架!我當年同個仔一齊受洗,我老公都唔肯去,不過如果受洗嘅人即係你講嘅爸爸介意又另計。

禁止訪問

男爵府

我朋友同佢老公講,我哋全家人死咗都上天堂,你係咪想冇你份,
得你一個孤伶伶

男爵府

Amy1974 發表於 22-6-21 16:06

咁我諗小朋友又未識分嘅。
小朋友嘅爸爸好耐之前帶我返過教會。不過我認我唔算好虔誠。即係冇睇聖經,冇祈禱,冇返教會。
返教會講一套做一套的也不少,同埋以前聽佢哋分享都係好多考驗同試練(好似一係慘,一係做錯嘢求寬恕),所以我覺得做個好人,信唔信、返唔返都好似冇乜分別。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Amy1974 發表於 22-6-21 16:06

點會呀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

csc1016 發表於 22-6-21 13:41
小朋友的爸爸以前有返教會,但後來冇返,不過工作環境都有關。佢最近半年讀完個課程,話月尾去洗禮。然後又 ...
會唔會佢有問題,硬來?

公爵府

2024年龍年勳章

佢識你嗰陣你都冇信仰0架啦

男爵府

小朋友可以跟爸爸洗禮,相信係天主教。你未信但不反對的話,其實小朋友洗禮係無問題,基於愛你尊重你先生的信仰,比佢和小朋友先洗禮無不可。小朋友長大後仲有信仰的自由,現在只是比佢哋一個小小嘅開始。另外,你只是未接觸,你本身無其他宗教信仰,其實無抵觸。
就算洗完禮,都好多人做壞事,所以洗禮只係信仰的一個部分,並不是全部。
小人愚見,有錯請指教。

男爵府

凌陵綾 發表於 22-6-21 18:46
佢識你嗰陣你都冇信仰0架啦

係呀。

男爵府

emilyxxx 發表於 22-6-21 18:54
小朋友可以跟爸爸洗禮,相信係天主教。你未信但不反對的話,其實小朋友洗禮係無問題,基於愛你尊重你先生的 ...

聖公會。
我認同每個人都有宗教自由。我媽同佢媽係點香拜神嘅。各家各法。
我以前曾經跟佢返教會時決志不過日常生活中,除咗聖誕節有假放,都拉唔上咩關係。我覺得洗禮嗰啲人都好似好重視呢個儀式。咁佢是否邀請我出席有幾尊重就心裡有數。而我自己睇就總覺得某程度上有啲攻利主義。可能我個人比較自閉啲啩。

侯爵府

小朋友的爸爸以前有返教會,但後來冇返,不過工作環境都有關。佢最近半年讀完個課程,話月尾去洗禮。然後又 ...

宗教係個人決定
唔應該受人影響
包括家人

男爵府

你都冇上堂。冇得洗

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我同我女天主教(我女上小學後洗禮,之後到我),老公同阿仔拜神
互相尊重就無問題

公爵府

牛年勳章

即係你先生同3個小朋友洗禮,你係阿媽就唔想去觀禮?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

popofat 發表於 22-6-21 22:35
你都冇上堂。冇得洗

我覺得自己無需要亦無打算。
不過我思考對小朋友的意義。好似好簡單,填份form就得咁。

珍珠宮

csc1016 發表於 22-6-21 19:17
聖公會。
我認同每個人都有宗教自由。我媽同佢媽係點香拜神嘅。各家各法。
我以前曾經跟佢返教會時決志不 ...

氣牆吾啱,吾洗冇乜嘢
又唔係沖涼,吾駛人洗我又洗

小朋友宜家洗又唔代表乜嘢,大嗰左又要上返堅振班,佢哋自己決定(最多小一計分多5分咁大把,係人都有基本分數)

男爵府

csc1016 發表於 22-6-21 23:24
我覺得自己無需要亦無打算。
不過我思考對小朋友的意義。好似好簡單,填份form就得咁。
...

因為你冇上堂咪唔知意義囉。

「嬰孩的洗禮,就是藉著上帝的恩典,接納他們進入教會的大家庭。當然,其父母及教會的兄姊有責任培育他們成為信仰成熟的基督徒。

嬰孩洗禮時未及成熟表達跟隨基督的承諾,因此嬰孩的父母和教父、教母都得代他們承諾。 嬰孩的父母會選一些教友作為孩童的教父、教母,分擔培育孩童成為基督徒的責任。直至他們長大成人,可以在堅振聖事中親自認信。」

http://www.hkskh.org/content.aspx?id=19&lang=2

男爵府

Carol999 發表於 22-6-21 23:20
即係你先生同3個小朋友洗禮,你係阿媽就唔想去觀禮?

佢洗禮,冇叫我一定要去觀禮。
佢幫三個小朋友報名去洗禮,我唔知佢自己一個帶去定我要陪埋去。就算我陪埋小朋友去,洗完就=好開心?我去朋友嗰啲,咁佢覺得我去到見證,佢開心,我冇乜所謂。但我啲小朋友都未識,佢哋以為洗禮=洗頭,有啲好奇咁。
做阿媽,其實平日小朋友學習、照顧上都付出好大心力,有時會覺得另一半照顧的責任唔夠,定係佢覺得帶佢哋返教會蒙受祝福就可以補足一切?

首頁

尾頁

跳至