自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

10歲女仔

同學仔之間有時同下你玩,有時同第二個玩,佢就會好唔開心,開解完過一排又咁

唔知佢係咪太就得人,同學叫到佢做乜都制,明知唔啱都照做

男爵府

依啲經歷相信好多人細個都試過
其實發生咁嘅事,唔開心點都會有
可以提議佢主動識吓其他朋友。
再唔係提議佢,學校裡面,可以自己睇吓書,做吓功課,善用時間都得啫。
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

男爵府

同埋提佢,要明白錯嘅事唔可以做,幾咁朋友都係咁話。
可以反問佢:你又會唔會想自己嘅朋友做壞事呢?
真正嘅朋友又點會要你做壞事?

其實我覺得可以報吓手工班畫畫班比佢識吓其他朋友。
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

男爵府

YOGISOELMO 發表於 22-7-3 15:57
同埋提佢,要明白錯嘅事唔可以做,幾咁朋友都係咁話。
可以反問佢:你又會唔會想自己嘅朋友做壞事呢?
真正 ...

係同學叫佢做功課,佢又做,
同學叫佢幫佢拎功課交,佢又做
同學叫佢唔好同邊個邊個做朋友,佢又做
但佢自己都覺得唔啱,都唔想咁,但唔識say no
我話你自己唔拒絕,人地幫唔到你

公爵府

係香港讀書好大壓力,分曬隊咁,都聽過唔係家長叫仔女未同邊個玩。

男爵府

回覆 加菲貓3 的帖子

香港哋係咁,其實好多人都心哋好,樂於助人,但唔知點解啲同人做朋友,特別多是非。

男爵府

回覆 TWINSTARSBB 的帖子

佢嗰班係好多人咁,定純粹某幾個咁?

我哋以前讀書,幾乎每班總有幾個咁嘅人。

公爵府

YOGISOELMO 發表於 22-7-3 16:08
回覆 加菲貓3 的帖子

香港哋係咁,其實好多人都心哋好,樂於助人,但唔知點解啲同人做朋友,特別多是非。 ...
心地好,但多比較。一多對比就多矛盾

男爵府

回覆 加菲貓3 的帖子

所以對住某啲人,真係唔係好敢比對方知自己有咩好事發生。

公爵府

你差過佢,佢會看你唔起,你好過佢,佢又會話你曬命,做人好難,係香港更難。

男爵府

回覆 加菲貓3 的帖子

有啲人直頭唔係話你曬命
係直接搵嘢挑剔/留難,真係有咁嘅人。未遇過嘅人未必明我講乜。

男爵府

YOGISOELMO 發表於 22-7-3 16:13

佢嗰班係好多人咁,定純粹某幾個咁?

得佢最friend 果個係咁我話做朋友係想開心,如果佢成日令你唔開心,好似已經有問題

子爵府

TWINSTARSBB 發表於 22-7-3 15:47
10歲女仔

同學仔之間有時同下你玩,有時同第二個玩,佢就會好唔開心,開解完過一排又咁

上到五六年級仲複雜,其實最好不要加入小圈子群組,有好多是是非非。

男爵府

佢平時有咩嗜好,
例如畫畫/摺紙之類?
再唔係帶佢去圖書館,培養閱讀興趣。
佢學校休息時間,有小小嗜好玩吓,就唔會點理。

細個都眼見過好多過來人,未必一時抽到身。
但大啲就會明白嗰時曾經有幾傻。

男爵府

加菲貓3 發表於 22-7-3 16:18
你差過佢,佢會看你唔起,你好過佢,佢又會話你曬命,做人好難,係香港更難。 ...

就係咁,另一個女仔,人地無養貓,就周圍話人屋企好窮,所以無錢養貓。
好啦人地帶精品新文具返學,又話人曬命衰啲講句,這種朋友要來做乜?

男爵府

回覆 mrs雨過天晴 的帖子

其實又係真啊!
但朝見口,晏晝又要對面。
好多時候,又要咩分組,PROJECT/PE堂嗰啲。
其實有時諗,依啲分組真係唔搞好過。眼見過唔少人,無人一組,真係會喊。

公爵府

TWINSTARSBB 發表於 22-7-3 16:30
就係咁,另一個女仔,人地無養貓,就周圍話人屋企好窮,所以無錢養貓。
好啦人地帶精品新文具返學,又話人 ...
大人都會苦惱,何況小朋友。。所以有時真係好替班小朋友難過。。最好多一兩個兄姊,打個底,唔使單靠朋友先有得玩

男爵府

mrs雨過天晴 發表於 22-7-3 16:25
上到五六年級仲複雜,其實最好不要加入小圈子群組,有好多是是非非。

其實我覺得有女仔就好煩

男爵府

YOGISOELMO 發表於 22-7-3 16:28

佢平時有咩嗜好,

我明呀,佢都明

但有時好難,如果每個小息都得自己,佢又會覺得人地話佢無朋友

男爵府

可以自己落學校圖書館囉
再唔係,去隔離班睇吓有無人傾吓計。
估唔到家吓小學,啲人際已經咁複雜。

首頁

尾頁

跳至