懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我有幾個問題想請教各位媽媽

1. 順產/開刀各住院幾多晚?
2. 醫院會比邊隻牌子奶粉bb飲?
3. 產後房會提供熱滚水比產婦嗎?
4. 而家仲有無產後運動班 / 教授哺乳班?
5. 如果要求打無痛,會吾會左等右等,等極都無?

謝謝各位媽媽

男爵府

anayung1120 發表於 22-7-12 08:36
我有幾個問題想請教各位媽媽

1. 順產/開刀各住院幾多晚?

我唔係最近, 我上胎19年8月. 唔知D info 岩唔岩使
1. 順產: 生左計3日2夜
2. 唔知咩牌子, 因為我話餵人奶. 但經歷慘痛. 所以我下胎會堅持叫佢餵水奶
3. 有熱水, 不過唔太滾. (99係另一間醫院做, 佢話唔會俾滾水病人, 因為6親佢地就大鑊) 我當時有趁啲EE派完飯, 好聲氣好有禮貌咁麻煩佢俾D滾水我, 佢地俾左D比平時熱既水我. 我另叫屋企用暖壺俾滾水我
4. 產後運動班:宜家唔知, 當時我都無; 教授哺乳班: 生完已經要你上, 上到煩.
5. 無打過唔知..

複式洋房

klsabb 發表於 22-7-25 15:25
我唔係最近, 我上胎19年8月. 唔知D info 岩唔岩使
2. 唔知咩牌子, 因為我話餵人 ...

多謝你~我今朝已經緊急開刀生了

男爵府

anayung1120 發表於 22-7-25 19:52
多謝你~我今朝已經緊急開刀生了

恭喜你~~
純八下: 點解要緊急開刀呀? 你地無事丫嘛?

大宅

klsabb 發表於 22-7-25 15:25
2. 唔知咩牌子, 因為我話餵人 ...

你好呀!我上一胎都係19年8月聯合呀
不過我係食全餐,本身開刀要我留4日3夜,但真係頂唔順產後房啲姑娘係咁逼我母乳,然後我自己申請提早出院
我而家第二個預產期係下年2月,我都諗住堅持要奶粉!起碼自己可以好好休息下

男爵府

momgkm 發表於 22-7-26 14:21
不過我係食全餐,本身開刀要我留4日3夜,但真係頂唔順產後房 ...

hello~ 真係遇故知呀!!
佢地又係死迫我餵母乳, 我無奶又唔信, 搞到出院第二日去健康院話跌磅7%呀陰公.
你今次一定要堅持奶粉呀!! 我下次都會!!!

大宅

klsabb 發表於 22-7-26 14:50
hello~ 真係遇故知呀!!
佢地又係死迫我餵母乳, 我無奶又唔信, 搞到出院第二日去健康院話跌磅7%呀陰公.
你 ...

跌7%咁犀利陰公豬
放心我今次一定會堅持!諗起上胎係醫院嗰陣bb餓到不停喊醒都唔肯補水奶就心痛!

男爵府

momgkm 發表於 22-7-26 16:36
跌7%咁犀利陰公豬
放心我今次一定會堅持!諗起上胎係醫院嗰陣bb餓到不停喊醒都唔肯補水奶就心痛!
...

我仔又係喊不停, 由3am 大家開燈餵奶, 我抱住佢佢啜到我損曬都食唔到D咩, 喊到6am 人地都食第二餐, 我兩母子都無瞓過. D姑娘先推走我仔一陣, 因為7點幾就要派早餐, 叫我抖下 =.=

最後我係趁無人為意用針筒餵水入我仔個口等佢有野濕下口ja......
諗起都心酸

大宅

klsabb 發表於 22-7-26 17:12
我仔又係喊不停, 由3am 大家開燈餵奶, 我抱住佢佢啜到我損曬都食唔到D咩, 喊到6am 人地都食第二餐, 我兩母 ...

我都係呀真係同病相憐嗚嗚T_T
我開刀根本上唔到奶,就算返到屋企我都要一個月後先做到全母乳,可想而知住院嗰幾日bb真係食空氣
我仲要由頭到尾都冇姑娘幫我湊過呀,我醒咗之後bb就一直係我身邊,我開刀個傷口又痛,所以逼到我簽紙提早出院..

klsabb    發表於 22-7-27 08:37

洋房

momgkm 發表於 22-7-26 17:57
我都係呀真係同病相憐嗚嗚T_T
我開刀根本上唔到奶,就算返到屋企我都要一個月後先做到全母乳,可想而知住 ...

我聽日第二胎聯合入院,未調頭就28號開刀。第一胎2019 3月,啜到lin頭結焦都仲迫我用針筒,住院幾晚都冇覺好瞓。

大宅

Flora1012 發表於 22-7-26 18:36
我聽日第二胎聯合入院,未調頭就28號開刀。第一胎2019 3月,啜到lin頭結焦都仲迫我用針筒,住院幾晚都冇覺 ...

恭喜恭喜,祝你一切順利平平安安!
你第二胎有冇揀奶粉?希望而家聯合啲姑娘會好啲喇

洋房

momgkm 發表於 22-7-26 20:10
恭喜恭喜,祝你一切順利平平安安!
你第二胎有冇揀奶粉?希望而家聯合啲姑娘會好啲喇
...

第一胎見到姑娘餵水奶係思敏兒
所以買咗思敏兒
今次會買牛欄牌

男爵府

Flora1012 發表於 22-7-26 18:36
我聽日第二胎聯合入院,未調頭就28號開刀。第一胎2019 3月,啜到lin頭結焦都仲迫我用針筒,住院幾晚都冇覺 ...

我都係呀. 迫左我3日, 我講左3日未上奶都唔信. 無休息, 點有奶?!
最後到我出院前見多次資深母乳姑娘先同意我講: 你可能未有奶!!
當時我2邊都損曬, 返到屋企我都成個星期先好返!

複式洋房

klsabb 發表於 22-7-26 09:26
恭喜你~~
純八下: 點解要緊急開刀呀? 你地無事丫嘛?

果日突然大出血,血崩甘,call左白車入院,話系胎盤前置大出血,大人bb都有危險,所以35周就緊急開刀攞bb出黎。感恩系大小平安

klsabb    發表於 22-8-2 10:31

複式洋房

momgkm 發表於 22-7-26 14:21
不過我係食全餐,本身開刀要我留4日3夜,但真係頂唔順產後房 ...

我第一胎果時都系咩都吾識,話餵人奶,都真系差d比姑娘逼死,日餵夜餵,蓮姐不離口,啜到流晒血都要我餵

男爵府

anayung1120 發表於 22-8-1 16:46
我第一胎果時都系咩都吾識,話餵人奶,都真系差d比姑娘逼死,日餵夜餵,蓮姐不離口,啜到流晒血都要我餵 : ...

同感! 佢地真係迫得太緊, 只會嚇怕左人. 同佢地想做母乳醫院的意思背道而馳. 同埋無人第二胎會俾佢迫到架喇! 因為試過一次, 大家都會企硬!!! 唔想大人小朋友再受苦

別墅

klsabb 發表於 22-8-2 10:34
同感! 佢地真係迫得太緊, 只會嚇怕左人. 同佢地想做母乳醫院的意思背道而馳. 同埋無人第二胎會俾佢迫到架 ...

我下星期喺聯合開刀呀! 想請教 點樣先唔會比佢地迫到? 會唔會堅持唔餵人奶佢地態度就好差咁? 其實我係第二胎,都諗住餵,但唔會埋身,所以可以呃佢地堅持唔餵

複式洋房

wamywong 發表於 22-8-2 18:34
我下星期喺聯合開刀呀! 想請教 點樣先唔會比佢地迫到? 會唔會堅持唔餵人奶佢地態度就好差咁? 其實我係 ...

醫院之前應該有張紙仔比你填系咪會餵母乳,你填否就得,同埋入院時,同姑娘講多次,你吾餵母乳,甘佢地就應該吾會甘強硬了。

複式洋房

wamywong 發表於 22-8-2 18:34
我下星期喺聯合開刀呀! 想請教 點樣先唔會比佢地迫到? 會唔會堅持唔餵人奶佢地態度就好差咁? 其實我係 ...

呢期聯合醫院餵緊雅培心美力水奶

別墅

回覆 klsabb 的帖子

同路人, 我第一胎19年生, 又係死都唔肯比水奶, 只叫不停埋身, 去到健康院又係話跌磅勁嚴重缺水, 話要緊急送院添第二胎21年生, 啲姑娘好好多, 要求比水奶, 都肯比, 感恩感恩

首頁

尾頁

跳至