自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

公爵府

minniemouse131 發表於 22-7-15 09:52
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E ... 3%E8%B2%AC%E4%BB%BB
網民講得好 : 有網民表示:「宗教團體叫人地唔 ...

所以我成日覺得某個宗教講言論自由係幾咁可笑嘅一件事⋯⋯

水晶宮

loved 發表於 22-7-15 12:18
好奇怪,好多高學歷專業人士相信,呢個教成日都自圓其說,剩係果句已經無辦法令我信服。由我好細個已經覺得 ...

基督朋友成日叫我要點教點教囝,但佢自己囝有咩做得唔啱,就話神嘅安排唔駛理交比神就得,真係比佢吹脹,係我好朋友嚟所以先忍佢啲雙重標準,情願佢一講神我就轉移話題咁先相處到

水晶宮

moma1023 發表於 22-7-15 12:30
所以我成日覺得某個宗教講言論自由係幾咁可笑嘅一件事⋯⋯

仲有成日話神愛世人,但又唔包警察

珍珠宮

mrkwok 發表於 22-7-15 12:17
如果有一天, 你的小朋友好奇, 尋找或接觸通靈是很危險
在電視播放影響力真的很大, 我不看,但其他家庭的小朋 ...
你咁講真係連新聞都吾好播,新聞經常都有強姦,自殺,黑暴之後更多左打人斬人事件,小朋友睇到新聞都有機會翻學校討論嫁,吾通佢哋好奇就會試下犯案咩?
教小朋友吾係要放佢嚮溫室咁乜都吾俾佢知,吾俾佢見先至係好,家長係要肩負起教佢地明辨是非,學會分析既責任。當然吾係叫你放佢入狼群中長大,但社會總有黑暗面,如咁啱嚮生活上遇上,就剩機教識佢點處理及分析事物較為適切。

uglytwins    發表於 22-7-16 00:29
加菲貓3    發表於 22-7-15 13:10

珍珠宮

ddkaka 發表於 22-7-15 12:35
基督朋友成日叫我要點教點教囝,但佢自己囝有咩做得唔啱,就話神嘅安排唔駛理交比神就得,真係比佢吹脹, ...
係好朋友先至忍到佢。好彩在我身邊信基督教嘅人忍我多 d

子爵府

好媽媽勳章

capricornbb 發表於 22-7-15 10:07
證明團體是TVB迷、非VIU迷

教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

大宅

回覆樓主:

係未有200幻信徒既黃教投訴 真係好鬼留意 TVB D節目

男爵府

loved 發表於 22-7-15 12:43
你咁講真係連新聞都吾好播,新聞經常都有強姦,自殺,黑暴之後更多左打人斬人事件,小朋友睇到新聞都有機會 ...

你講這些例子太極端, 小朋友當然知道打劫是不對
但這個話題他們接觸少, 吸引力大, 相信我們小時候都有玩過筆仙碟仙, 但一定不會話比亞媽知
玩完覺得很刺激, 會約同學再玩
魔鬼是會引誘我們,
之前也有很多報道年青人靈探出事
我只是希望小朋友遠離惡事, 沒有其他投訴成份

伯爵府

在電視播放影響力真的很大, 我不看,但其他家庭的小朋 ...

小朋友好奇搜尋資料,証明有求知欲,唔係好事?
至於所收嘅訊息是好是壞,應由家長引導佢地判斷,否則唔止熄電視,應該連電腦/wifi都拆去。

大宅

回覆樓主:

某教會軟性宣傳仲勁喎 聖誕 復活...
教堂..結婚等等 慢性滲透生活細節

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Onlok 發表於 22-7-15 10:48
我好想係家長gp講出呢個事實,但我唔敢 佢哋太獨裁了

我實忍唔住

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ddkaka 發表於 22-7-15 12:37
仲有成日話神愛世人,但又唔包警察

仲有唱住聖詩去擲磚

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

宗教團體叫人唔好迷信,有趣

翡翠宮

唔係話而家冇人睇電視?放到咁夜播,冇家長指引?小朋友想知你咪指導佢囉!佢要偷試你又阻到佢,帶個金鐘罩返學啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ddkaka 發表於 22-7-15 12:35
基督朋友成日叫我要點教點教囝,但佢自己囝有咩做得唔啱,就話神嘅安排唔駛理交比神就得,真係比佢吹脹, ...

有唔好既野就係神既考驗
放下自在

水晶宮

回覆樓主:

無睇內文,邊個宗教投訴?一睇標題我估基督教

伯爵府

我鍾意睇喎!佢哋可以睇其他台嫁。

要投訴就投訴左妖TV先啦,成日攪男男節目,d男藝員化妝化到好妖,直情影響小朋友心智,點解唔禁止佢哋出現呀?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

熊熊老婆 發表於 22-7-15 10:04
咁點解其他台講鬼怪、色情、暴露、美化同性戀、勾引人夫....意識不良嘅時候,啲宗教團體唔出嚟嘅? :question ...

總有離別的時候

珍珠宮

咁唔好播恩雨之聲喇

大宅

2024年龍年勳章

無線播呢類型節目就係罪?! 其他台都做左好多年啦,之前又唔見投訴。

如要公平,所有電台,網台,電視台,禁播靈異節目。 所有宗教團體唔可以宣揚本身宗教或見證分享。

首頁
34567...15

尾頁

跳至