自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

MIYUKIFONG 發表於 22-7-22 06:13
其實你阿哥派咗一間冇填嘅學校,已經知咁填法係唔work架啦,你老豆錯完一次再要錯多次。
...

所以每次一諗起中學派位就唔開心,覺得我地應該可以讀好啲既學校

陪住啲細路成長我先發覺其實我父母一啲都唔錫我地,只為錢同省力
唔付出但又想細路成材,有面子要威要入名校

政府資助既車船準貼書簿準貼攞晒去賭馬,我日日行路返學放學,食既得杯麵

下世唔想要要呢啲父母

別墅

熊貓BB 發表於 22-7-21 18:45
唔知幾點會收到SMS呢?

我上年係接近一點先收到短訊,好彩一早返咗學校等結果,唔係就有排緊張

伯爵府

KWBN 發表於 22-7-21 22:00
唔緊張,已知結果等注冊

要帶咩去註冊,謝

大宅

2024年龍年勳章

雪米兒 發表於 22-7-21 18:47
咁請問知唔知道自己係自一嘅後備生?還是其實唔知道只可以等自一call?

所有中學都唔會知你揀佢係自一定係自二的,學校只需要交正取及後備名單去 EDB。
派位結果出左之後,中學要派人去 EDB 拎番個收生名單,先至知道確實的新生名單。
所以,除左自行放榜當日,係唔會再有學校 CALL 你的。
你派位放榜當日收到派位證時,先至知會唔會自一後備中獎補上

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

諗返起兩年前升中真係超緊張,
派位前一星期已經諗定叩門路線,
上網搵晒表格填定,
印好晒幾份profolio,
當日全部家長坐係禮堂等
由8點等到9點半
阿女落黎見到我第一時間攬住我
嚇到我心都離一離
好彩咁碌左入第一志願
係跨區得兩個位果隻
即刻返屋企換衫出去玩

男爵府

miumiu0101 發表於 22-7-22 11:35
上網搵晒表格填定,

心儀2間中學直至今日網上仲未有叩門表格,好緊張下星期二嘅派位,希望黐到你嘅幸運入到第一志願!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

mandy952 發表於 22-7-21 16:33
心情緊張嗎

水晶宮

mandy952 發表於 22-7-21 16:33
心情緊張嗎

經過了前日DSE 放榜後
中一放榜個種緊張簡直係碎料
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

上網搵晒表格填定,

我地家長無得返學校
放下自在

侯爵府

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 22-7-21 18:09
當年嘅心誠好出名,連唔係住上水嘅我都識
而家轉左做直資,b2中學,校風好左好多
...

以前心誠明明b5, 但而家b2, 勁

侯爵府

2024年龍年勳章

上網搵晒表格填定,

勁呀

侯爵府

2024年龍年勳章

小mama 發表於 22-7-22 09:01
所以每次一諗起中學派位就唔開心,覺得我地應該可以讀好啲既學校

陪住啲細路成長我先發覺其實我父母一啲 ...

算啦, 你諗下尋人記徐志文仲慘

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

elangel 發表於 22-7-22 11:43
心儀2間中學直至今日網上仲未有叩門表格,好緊張下星期二嘅派位,希望黐到你嘅幸運入到第一志願! ...

想當年我係每日返住工上網睇中學網站
又蒲教育王國果邊睇JM資訊
每日都搵學校表格
加油JM

珍珠宮

cattz288 發表於 22-7-22 11:56
我地家長無得返學校

家長無得返學校?
咁萬一要搵老師寫推薦信或叩門信咁點算?
家長要係學校門口等?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

miumiu0101 發表於 22-7-22 12:39
家長無得返學校?
咁萬一要搵老師寫推薦信或叩門信咁點算?
家長要係學校門口等?

係呀
放下自在

公爵府

2023年兔年勳章

cattz288 發表於 22-7-22 12:48
係呀

個流程係點?無得返學校,知到派位差點搞?

可以同大家分享下

珍珠宮

cattz288 發表於 22-7-22 12:48
係呀

天氣咁熱, JM要小心注意
可能到時學校見到太多家長係門口會開放比家長入內等

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

啱啱收到 sms 話我將會收到結果....見到開始驚

象牙宮

Amy1974 發表於 22-7-22 12:55
個流程係點?無得返學校,知到派位差點搞?

可以同大家分享下

學校話老師會喺課室幫手,不過我見想叩既學校都唔駛學校support,諗住喺家等佢電話,執定文件,等佢返家再一齊出發
放下自在

象牙宮

miumiu0101 發表於 22-7-22 12:57
天氣咁熱, JM要小心注意
可能到時學校見到太多家長係門口會開放比家長入內等

唔會啊,學校叫學生返課室拎完派位証就走得
放下自在

首頁

尾頁

跳至