自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

小mama 發表於 22-7-22 09:01
所以每次一諗起中學派位就唔開心,覺得我地應該可以讀好啲既學校

陪住啲細路成長我先發覺其實我父母一啲 ...

咁官津都有名校,問題係你父母有冇舖路比你入。我父親不會理我哋讀書的野,佢生我哋出來只當係投資咁,最好一夠歲數就賺錢月月進貢。

我媽好少少,佢幫我哋找附近官立小學,考得好有聯繫名校入。但佢成日要求我哋成績好,考得不好只有打罵,零協助。我哋幾個叫做不負所望,長大成人有二餐一宿咁。

所以我對下一代會捨得,會找下龍校,就是不想重演派位悲劇。(我有弟妹派band three school,大家條路好不同。)

琥珀宮

hahaha1231 發表於 22-7-22 11:59

以前心誠明明b5, 但而家b2, 勁

因為轉左直資,同埋而家只有3個band,最低都係band3

琥珀宮

cattz288 發表於 22-7-22 11:56
我地家長無得返學校

點解咁得意

琥珀宮

小mama 發表於 22-7-22 09:01
所以每次一諗起中學派位就唔開心,覺得我地應該可以讀好啲既學校

陪住啲細路成長我先發覺其實我父母一啲 ...

其實每個人都有自己嘅福份,只可以講你嘅福份唔係來自父母,可能係其他方面,如朋友,事業,婚姻,子女

琥珀宮

miumiu0101 發表於 22-7-22 12:39
家長無得返學校?
咁萬一要搵老師寫推薦信或叩門信咁點算?
家長要係學校門口等?

其實學校係早一日知道結果,有d甚至會叫班主任準備定推薦信

侯爵府

3Qlove 發表於 22-7-22 13:01
啱啱收到 sms 話我將會收到結果....見到開始驚

我有收到
請問26/7 教育局好似9am才send, 那麽應該慢過學校,學校預計830am 就可以走人.

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

katrinamama 發表於 22-7-22 13:45
我有收到
請問26/7 教育局好似9am才send, 那麽應該慢過學校,學校預計830am 就可以走人.
...

我地要回校取 結果 ,我本來以為冇sms 添

侯爵府

3Qlove 發表於 22-7-22 13:46
我地要回校取 結果 ,我本來以為冇sms 添

我們也要回學校取,只不過當時填统一派位表時可以填手機號碼收埋SMS

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mandy952 發表於 22-7-22 13:28
點解咁得意

疫情
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

katrinamama 發表於 22-7-22 13:45
我有收到
...

對,830前散band
放下自在

象牙宮

mandy952 發表於 22-7-22 13:38
其實學校係早一日知道結果,有d甚至會叫班主任準備定推薦信

其實真係有學校會收咩?我見都係交成績表,ok先比申請表,再筆試,面試
放下自在

水晶宮

回覆 Fishqqma 的帖子

唔係, 中學會交正選同少量後備名單比教育局, 教育局就跟各中學交來的名單派, 自一自二都收的學生就派比自一, 收唔曬就後備補上, 重有位餘就比統一(但派成點教育局唔會通知中學或家長)。叩門係正式派位後(大約七月), 各中學因應校本情況自定規則的收生程序, 唔一定要收返自行生,亦唔存在自行有位要比叩門生的說法。

琥珀宮

Astra00 發表於 22-7-22 13:22
咁官津都有名校,問題係你父母有冇舖路比你入。我父親不會理我哋讀書的野,佢生我哋出來只當係投資咁,最 ...

算啦,當年選校表都係我自己填,填完比阿媽簽名,佢地根本冇咁嘅知識及能力,只有靠自己

琥珀宮

cattz288 發表於 22-7-22 13:57
其實真係有學校會收咩?我見都係交成績表,ok先比申請表,再筆試,面試
...

呢d循例野,應付下家長咁解
除非係級頭10名以內,其實叩門仲難過自行收生,除非有其他技能補上,如學屆冠軍,但呢兩年都冇晒啦

琥珀宮

cattz288 發表於 22-7-22 13:56
對,830前散band

當然啦,因為學校早一日上教育局攞晒野返黎啦
同埋教育局係9點開工嘛

水晶宮

mandy952 發表於 22-7-22 14:03

算啦,當年選校表都係我自己填,填完比阿媽簽名,佢地根本 ...

我都係自己填。我媽叫我選樓下普通中學,我自己偷雞寫聯繫名校,入左。入到仲比佢罵我浪費車錢返校。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

1314625 發表於 22-7-22 14:01
回覆 Fishqqma 的帖子

唔係, 中學會交正選同少量後備名單比教育局, 教育局就跟各中學交來的名單派, 自一自 ...

ic

伯爵府

牛年勳章

本來有間直資收左,但因為黎緊搬屋,無接受到,依家等派位,
當年自己升中,都係自己填表自己攪掂,派左第三志自願聯系中學
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

琥珀宮

Astra00 發表於 22-7-22 14:08
我都係自己填。我媽叫我選樓下普通中學,我自己偷雞寫聯繫名校,入左。入到仲比佢罵我浪費車錢返校。
...

命水嘅野冇得好怨,父母已經盡左佢地最大嘅努力,無論係佢地覺得又好,子女認為又好,父母都係校長嘅我都見過,佢地一樣有佢地嘅難處,人生中總有難關要過,睇你早d遇上定遲啲遇到,有人係原生家庭,有人係事業,有人係子女婚姻,有人係健康,睇你中邊瓣咁解

象牙宮

mandy952 發表於 22-7-22 14:03

算啦,當年選校表都係我自己填,填完比阿媽簽名,佢地根本 ...

係呀,以前全部自己填表搞掂,註冊都係自己,亦唔識叩門,最近同同學傾往事,先知佢跟鄰居叩過
放下自在

首頁

尾頁

跳至